• Σχόλιο Αγοράς

    Άλμα 5% του πετρελαίου λόγω ενδεχόμενης μείωσης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+

    • NewsRoom

    FILE PHOTO: A 3D printed oil pump jack is seen in front of displayed stock graph in this illustration picture, April 14, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration


    Το πετρέλαιο WTI παρουσίασε εκρηκτική άνοδο στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Ο λόγος της απότομης ανόδου ήταν η μείωση της τιμής του δολαρίου, αλλά και οι πληροφορίες για ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+.

    Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του Νοεμβρίου του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο κατά 4,14 δολάρια ή 5,2% για να διαμορφωθεί στα 83,63 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο του Δεκεμβρίου του πετρελαίου Brent σημείωσε άνοδο άνω του 4,3%  για να διαμορφωθεί στα 88,86  δολάρια το βαρέλι.

    Τι αναφέρουν οι αναλυτές

    Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει για τέσσερις συνεχείς μήνες από τον Ιούνιο και μετά, λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων και της ανόδου του δολαρίου σε επίπεδα εικοσαετίας. Το γεγονός αυτό έχει επιβαρύνει με την σειρά του τις παγκόσμιες αγορές.

    Για τη στήριξη των τιμών, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) και οι σύμμαχοί του, γνωστοί συλλογικά ως OPEC+, εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής άνω του 1 εκατομμυρίου bpd πριν από τη συνεδρίαση της Τετάρτης, ανέφεραν πηγές του OPEC+ στο Reuters. Αυτός ο αριθμός δεν περιλαμβάνει πρόσθετες εθελοντικές περικοπές από μεμονωμένα μέλη, πρόσθεσε μια πηγή του ΟΠΕΚ.

    Εάν συμφωνηθεί, θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία περικοπή του καρτέλ μετά τη μείωση της παραγωγής κατά 100.000 bpd τον περασμένο μήνα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΟΠΕΚ+ έχει χάσει τους στόχους παραγωγής του κατά σχεδόν 3 εκατομμύρια bpd τον Ιούλιο, καθώς από την μία οι κυρώσεις σε ορισμένα μέλη και από την άλλη οι χαμηλές επενδύσεις από άλλα εμπόδισαν την ικανότητά του να αυξήσει την παραγωγή.

    «Εάν ο ΟΠΕΚ+ αποφασίσει να μειώσει την παραγωγή βραχυπρόθεσμα, η προκύπτουσα αύξηση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας του ΟΠΕΚ+ πιθανότατα θα ασκήσει μεγαλύτερη πτωτική πίεση στις μακροπρόθεσμες τιμές», ανέφερε σε σημείωμα την Παρασκευή.

    Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε για τέταρτη συνεχή ημέρα τη Δευτέρα, αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών. Ένα φθηνότερο δολάριο θα μπορούσε να ενισχύσει τη ζήτηση πετρελαίου και να στηρίξει τις τιμές.

    Διαβάστε επίσης

    Επέστρεψε πάνω από τα 1.700 δολάρια ο χρυσός – Άλμα άνω του 8% για το ασήμι

    Κέρδη στις ευρωαγορές, με το δεξί στον Οκτώβριο ο Stoxx 600

    Χρηματιστήριο: Ενδεχόμενο μεγάλου short squeeze τις επόμενες μέρες – Επαναφορά πάνω από τις 800 μονάδες με ΔΕΗ, Alpha, Μυτιληναίο και ΟΤΕ



    ΣΧΟΛΙΑ