ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέο τρίμηνο και επιστροφή στα κέρδη για τους βασικούς δείκτες των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με την Λιζ Τρας να παίρνει πίσω την κατάργηση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή του 45%, απόφαση που δημιούργησε αναταραχές στις αγορές.
Συγκεκριμένα τα μέτρα που εξέδωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουάρτενγκ δεν έτυχαν της καλύτερης αποδοχής με αποτέλεσμα σήμερα να…κάνει πίσω.
Στα μάκρο στοιχεία, επιδείνωση μεγαλύτερη από αυτή που είχε αρχικά εκτιμηθεί κατέγραψε ο κλάδος της μεταποίησης στην Ευρωζώνη για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της S&P Global, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 μηνών.
Ο PMI μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 48,4 μονάδες έναντι 48,5 μονάδων στην αρχική μέτρηση της S&P Global και όπως ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, πέφτοντας περαιτέρω από τις 49,6 μονάδες του Αύγουστου.
Σε περιβάλλον συρρίκνωσης παρέμεινε ο κλάδος της μεταποίησης στη Βρετανία για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε η S&P Global, με σημαντική μείωση στη ζήτηση από το εξωτερικό.
Ο PMI μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 48,4 μονάδες έναντι των 48,5 μονάδων στην αρχική μέτρηση της S&P Global και όπως ανέμεναν οι αναλυτές.
Στο κλίμα αυτό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,77%, φτάνοντας στις 390 μονάδες, ενώ ο Euro Stoxx 50 κέρδισε 0,72% στις 3.342 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,22% στις 6.908 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιήθηκε 0,79% στις 12.209 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ανέβηκε 0,55% στις 5.794 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κέρδισε 1,57% στις 20.972 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ισχυροποιήθηκε 1,29% στις 7.462 μονάδες.
Διαβάστε επίσης:
Βρετανία: H Λιζ Τρας πήρε πίσω την κατάργηση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή του 45%
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μητσοτάκης για Θάνο Οικονομόπουλο: «Η δημοσιογραφία αποχαιρετά, σήμερα, μία από τις πιο δυνατές πένες της»
- Eurostat: Στο 3,3% ανέβηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο
- Εθνική Τράπεζα: Πάνω από 1 δισ. για ανταμοιβή των μετόχων εκ των οποίων τα μισά σε buy back μετοχών
- Βρετανία: Ασθενική ανάπτυξη το δ’ τρίμηνο του 2025 – Πληθωριστικές πιέσεις και αυξημένα επιτόκια
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.