ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα θα αποπληρώσει δάνεια 2,7 δις ευρώ η Ελλάδα, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης που έλαβε από άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατά τη δεκαετή κρίση χρέους της, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών στο Reuters.
«Σκοπεύουμε να αποπληρώσουμε νωρίτερα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ δανείων GLF που λήγουν το 2023», δήλωσε στο Reuters ένας από τους αξιωματούχους υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι η πληρωμή θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους.
Με αυτόν τον τρόπο θα εξομαλύνουμε το προφίλ του χρέους μας και θα μειώσουμε τις δανειακές μας ανάγκες για το επόμενο έτος σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μαζί δάνεισαν στη χώρα περισσότερα από 260 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης που ξέσπασε στα τέλη του 2009, σε αντάλλαγμα σκληρά μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα.
Η Αθήνα εξόφλησε το ΔΝΤ, το οποίο της παρείχε 28 δισ. ευρώ μεταξύ 2010 και 2014, τον Απρίλιο, δύο χρόνια πριν από τον προγραμματισμό και σχεδιάζει παρόμοια στρατηγική με τα δάνεια διάσωσης της ευρωζώνης.
Οι χώρες της ευρωζώνης παρείχαν στην Ελλάδα 53 δισεκατομμύρια ευρώ σε διμερή δάνεια της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (GLF) κατά το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, με λήξεις να επεκτείνονται έως το 2041. Με την προγραμματισμένη πληρωμή η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει συνολικά 8 δισ. ευρώ, είπε ο αξιωματούχος.
Διαβάστε επίσης:
Δημοσιονομικός χώρος πάνω από 2 δισ. λόγω… ανάπτυξης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το ράλι σε Metlen, ΓΕΚ, Aktor, AEM, οι Ελληνάρες κερδοσκόποι της ΕΥΔΑΠ, τα μέτωπα του Εξάρχου, τα νέα λεφτά του Μουνδρέα και η επιδότηση του αγρότη Ανδρέα Παπανδρέου Junior
- «Σπιτάκια Ανακύκλωσης»: Τα γκρίζα σημεία ενός διαγωνισμού, οι δύο πράσινοι ατσίδες με κοινό ταμείο και ο Πατούλης
- Η νέα τάση των υπερπλουσίων: Υπόγεια καταφύγια με ανέσεις πεντάστερου ξενοδοχείου
- Μεγάλου (Πειραιώς): Οι στόχοι της τράπεζας μετά το ρεκόρ στην εκταμίευση δανείων
