• Επι-θετικά

    Τα αμερικανικά προϊόντα, τα αγέννητα παιδιά και άλλες αμαρτίες

    Τα αμερικανικά προϊόντα, τα αγέννητα παιδιά και άλλες αμαρτίες

    Portrait of Stephy Langui, Rene Magritte


    «…Όπως Αμερική!» αναφωνούσε διθυραμβικά προ πολλών ετών από την τηλεόραση, μία ευειδής νέα διαφημίζοντας ένα προϊόν _η μνήμη το λησμονεί_ που έκανε θραύση στην Αμερική. Αγοράζοντάς το θα γινόμασταν όλοι/όλες Νεοϋορκέζοι, που μόλις είχαμε κάνει τα ψώνια μας στην 5th Avenue! Όπως είναι γνωστό άλλωστε όλα τα «νέα» πράγματα, από το χούλα χουπ των γιαγιάδων, το ροκ εν ρολ των μαμάδων και τη σύγχρονη ραπ ως τα ταξίδια στο διάστημα, το διαδίκτυο και βέβαια τα σόσιαλ μίντια, όλα από Αμερική έρχονταν ανέκαθεν. Με την επικράτησή τους, εξασφαλισμένη. Η πρωτοπόρα, πλην στην πραγματικότητα βαθιά συντηρητική Αμερική όμως, παρήγαγε εσχάτως και ένα προϊόν ακραίας οπισθοδρόμησης, απαγορεύοντας τις αμβλώσεις, ύστερα από μισό και πλέον αιώνα. Εξοργιστικό, αλλά αν συμβαίνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το αντιμετωπίζει κανείς με κάποια ψυχραιμία. Τι γίνεται όμως, όταν τέτοιες ιδέες χτυπούν και την πόρτα μας; Γιατί πλέον δεν μιλάμε για μόδες και άλλες εφήμερες καταστάσεις αλλά για θέματα ζωής και θανάτου.

    Άγνωστο, τι ακριβώς θα περιέχει το κήρυγμα «Περί της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αποφυγής των αμβλώσεων», που θα γίνει στις 8 Σεπτεμβρίου στις ελληνικές εκκλησίες κατά τη γιορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου, ύστερα από απόφαση της τελευταίας Ιεράς Συνόδου. Προφανές όμως είναι, όπως προπαγανδίζεται εξάλλου και μέσω του χάσταγκ #με την εκκλησία, που δημιουργήθηκε άμεσα. Η εποχή είναι ώριμη ίσως σκέφθηκαν, το παράδειγμα των ΗΠΑ και των αντιδραστικών καταλοίπων της εποχής του Τραμπ ίσως τους ενέπνευσε και ιδού ο σκοταδισμός να ξεπροβάλλει, ενδεδυμένος θρησκευτικό μανδύα. Ζητήματα, που έχουν λυθεί προ πολλού από την επιστήμη, την κοινωνία, την πολιτεία και τους νόμους επανέρχονται στο προσκήνιο αποδεικνύοντας δυστυχώς, την ανικανότητα του ανθρώπου να ξεπεράσει στείρες λογικές και νοοτροπίες προερχόμενες από χιλιετίες πίσω, όσον αφορά τη θέση της γυναίκας και τα δικαιώματά της ως άνθρωπος, που έχει την απόλυτη εξουσία πάνω στο σώμα του.

    Από το 1986 ισχύει στην Ελλάδα ο νόμος περί αμβλώσεων κι αν είναι κάτι βέβαιο, αυτό είναι, ότι επ΄ ουδενί σχετίζεται με την μείωση του πληθυσμού της χώρας, γεγονός που προκύπτει με ασφάλεια από τις σχετικές έρευνες. Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι χιλιάδες γυναίκες έχουν σωθεί, μέσω των νομίμων αμβλώσεων σε επίσημα ιατρεία και από ειδικευμένους γιατρούς, αντίθετα με το παρελθόν, όταν οι επιπλοκές από παράνομες επεμβάσεις, που συχνά γίνονταν κάτω από άθλιες συνθήκες και με ελάχιστα ή καθόλου μέτρα ασφαλείας  μπορεί να οδηγούσαν στο θάνατο.  Και δεν είναι τυχαίο φυσικά, που η σύσταση του  Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι σαφής και κατηγορηματική, λέγοντας ότι οι νόμιμες και ασφαλείς αμβλώσεις πρέπει να είναι διαθέσιμες σε όλες τις γυναίκες του κόσμου. Ανεξαρτήτως  της χώρας που ζουν και του πολιτεύματός της, του θρησκευτικού δόγματος που ακολουθούν, όποιας κοινωνικής κατάστασης κι αν είναι.

    Δεν πάνε πολλοί μήνες εξάλλου, που εκείνη η εξωφρενική θεωρία περί «αγέννητου παιδιού», υποκινούμενη από κάποιο σωματείο κατόρθωσε να μπει για λίγο και στα σχολεία  _ απίστευτα πράγματα_ υποστηρίζοντας,  ότι το έμβρυο ζει ακόμη και στη σκέψη της γυναίκας πριν να γίνει μητέρα! Με τις αποδείξεις να προέρχονται από κάποιες …φυλές στην Αφρική. Τραγελαφικά πράγματα, αντιεπιστημονικά σε κάθε περίπτωση, και κυρίως επικίνδυνα, γυρίζοντας τον άνθρωπο στο Μεσαίωνα. Ήδη οι προβλέψεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι χειρότερες: Αύξηση των θανάτων των γυναικών από τις παράνομες αμβλώσεις, ειδικά των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων, αφού οι εύπορες μπορούν εύκολα να καταφεύγουν για επέμβαση σε άλλη πολιτεία, σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως και περαιτέρω αδυναμία τεκνοποίησης, καθώς και πολλές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στις ζωές τους, με τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πέσουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

    Στη χώρα μας οι σχέσεις εκκλησίας, πολιτείας και ποιμνίου δοκιμάστηκαν ποικιλοτρόπως τα τελευταία χρόνια λόγω της επέλασης της πανδημίας. Οι ανεμβολίαστοι ιερείς και οι πύρινοι λόγοι από άμβωνος για την ανάδειξη του εμβολίου ως …αμάρτημα, οι αφορισμοί, ο πόλεμος γύρω από τις υπερφυσικές ιδιότητες της θείας κοινωνίας, φαινόμενα που εκδηλώθηκαν σε μεγάλη έκταση προκάλεσαν τριγμούς εκεί, όπου το ζητούμενο ήταν η σύμπνοια. Αν ανοίγει τώρα νέος γύρος, το μέλλον θα το δείξει.

    Διαβάστε επίσης

    Τι φοράνε οι πρωθυπουργοί; Σορτσάκια από τη Φινλανδία, τουαλέτες από την Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ