• Οικονομία

    Στην τελική ευθεία για το πακέτο της ΔΕΘ – Φορολογικά έσοδα, τουρισμός και ενέργεια οι κομβικοί παράγοντες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Τα στοιχεία των εσόδων που θα ανακοινωθούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας και αναμένεται να δείξουν νέα υπέρβαση και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν στις 7 Σεπτεμβρίου, θα κρίνουν το εύρος του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου και το μίγμα των νέων μέτρων στήριξης που θα προκριθούν και θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό.

    Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί ψυχραιμία για τις διεθνείς εξελίξεις και αισιοδοξία για τους αριθμούς που θα ανακοινώνονται σταδιακά μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου για τα έσοδα και το ΑΕΠ.

    Όπως έχει γράψει το Mononews εδώ και καιρό, υπάρχει η εκτίμηση στην κυβέρνηση πως το ελληνικό ΑΕΠ ίσως τρέξει φέτος με ρυθμούς 5% – 6%, πολλαπλάσιους του συντηρητικού 3,1% που προβλέπεται επισήμως, εν αναμονή νεότερων στοιχείων που θα πιστοποιήσουν εάν όντως η οικονομία αναπτύσσει φέτος τόσο ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική.

    Κομβικής αξίας θα είναι τα στοιχεία που ανακοινώσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους στις 7 Σεπτεμβρίου, τα οποία ίσως εδραιώσουν και μια αναθεώρηση της πρόβλεψης του φετινού ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης από το 3,1% που προβλέπεται σήμερα.

    Σε κάθε περίπτωση πάγια τακτική του υπουργείου Οικονομικών είναι να κινείται πιο συντηρητικά στις προβλέψεις του καθώς εκτιμάται πως καλύτερα είναι να εκπλήσσονται ευχάριστα και όχι δυσάρεστα οι αγορές. Μια επικαιροποιημένη εικόνα των προβλέψεων ίσως αποτυπωθεί πάντως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 3 Οκτωβρίου.

    Κλειδί για τα νέα μέτρα στήριξης, είναι αναμφίβολα και  ο τουρισμός και όσο θα πλησιάζουμε προς το Σεπτέμβριο τόσο πιο συγκεκριμένα θα γίνονται τα στοιχεία. Ήδη ο υπουργός Οικονομικών έχει προβλέψει  πως θα υπάρχει πλήρης επιστροφή του Τουρισμού στα επίπεδα του 2019, προαναγγέλλοντας πολύ καλή πορεία φορολογικών εσόδων και τον Ιούλιο.

    Προς το παρόν με τους αριθμούς ανά χείρας και με το βλέμμα κολλημένο στις διεθνείς εξελίξεις και κυρίως στην εξέλιξη της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία συσχετίζεται άμεσα με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κατ΄ επέκταση με τις ανάγκες επιδότησης, η κυβέρνηση μετά τη σύντομη ανάπαυλα των λίγων ημερών, μπαίνει στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωση του πακέτου των εξαγγελιών της ΔΕΘ.

    Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι δύσκολα, ειδικά φέτος που η χώρα βγαίνει από το καθεστώς της ενισχυμένης, μεταμνημονιακής εποπτείας και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκπέμψει λάθος μηνύματα προς τις αγορές καθώς κυνηγά την επενδυτική βαθμίδα. Υπό αυτό το πρίσμα θεωρείται επιβεβλημένη η επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές έλλειμμα φέτος. Ει δυνατόν και η επίτευξη έστω και ελαφρώς καλύτερων στοιχείων από τις επίσημες προβλέψεις…

    Διαβάστε επίσης

    Από την εποπτεία των Θεσμών στην εποπτεία των αγορών – Κρας-τεστ αξιοπιστίας για τους οίκους οι παροχές της ΔΕΘ – Κλειδώνει τέλος Αυγούστου νέο πακέτο στήριξης



    ΣΧΟΛΙΑ