• ΑΓΟΡΕΣ

    Η BofA αναθεωρεί στις 3.600 μονάδες για S&P 500 – Στην πτώση ποντάρουν οι traders


    Στην πτώση του S&P 500 ποντάρουν hedge funds και asset managers, σύμφωνα με ανάλυση της JPMorgan, ενώ αναθεώρηση της BofA τοποθετεί τον S&P 500 χαμηλότερα στο τέλος του έτους.

    H πλειονότητα των αναλυτών, σύμφωνα με το Bloomberg, δεν βλέπει αισιόδοξη συνέχεια στην πορεία των μετοχών με τις προβλέψεις να ποικίλλουν με πτώση από 12% έως και 32%, σε έναν S&P 500 που ήδη κινείται στην περιοχή της bear market.

    Τα ράλι των μετοχών που σημειώθηκαν τον προηγούμενο καιρό δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το 5%, με τα sell off να πυροδοτούνται από την επικαιρότητα της οικονομίας.

    Η πρόβλεψη της BofA

    H αναλύτρια της BofA Savita Subramanian, μείωσε την Πέμπτη τον στόχο της για το τέλος του έτους για τον S&P 500 κατά 20% στις 3.600 μονάδες, λόγω των φόβων για ήπια ύφεση στις ΗΠΑ το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

    Οι αμερικανικές μετοχές θα μπορούσαν να υποστούν μεγαλύτερη πτώση καθώς ο κίνδυνος σκληρής ύφεσης και ισχυρότερου δολαρίου αυξάνεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τους αναλυτές της Bank of America Corp.

    Οι αμερικανικές μετοχές κατέγραψαν και πάλι αναταράξεις τον Ιούλιο, με τον δείκτη S&P 500 την Πέμπτη να υποχωρεί για πέμπτη συνεχή ημέρα, το μεγαλύτερο σερί απωλειών του σε έναν μήνα, καθώς ο επίμονος πληθωρισμός αύξησε τα στοιχήματα για μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από τη Fed. Το ράλι της Παρασκευής με άνοδο 1,9% απλά σταμάτησε το σερί απωλειών, χωρίς όμως να προσφέρει μία ικανοποιητική άνοδο που θα έφερνε ανακούφιση στους επενδυτές.

    Σύγκρουση αρκούδων-ταύρων

    Μεταξύ των αναλυτών που έσπευσαν να υποβαθμίσουν τις προοπτικές τους είναι ο Michael Kantrowitz της Piper Sandler & Co., ο οποίος τώρα αναμένει πτώση των μετοχών μέχρι τον Δεκέμβριο. Επικαλούμενος τον κίνδυνο οικονομικής ύφεσης, μείωσε την πρόβλεψή του σε 3.400, τη χαμηλότερη από όλες.

    Ωστόσο, υπάρχουν και οι «ταύροι» αναλυτές που ελπίζουν ότι η οικονομία μπορεί να αποφύγει την ύφεση εάν η Fed περιορίσει με επιτυχία τον πληθωρισμό και τα κέρδη αυξηθούν. Ο υψηλότερος στόχος στο τέλος του έτους για τον S&P 500 είναι 5.100 από τον Tom Lee στο Fundstrat Global Advisors.

    «Εάν η οικονομία αποφύγει μια ύφεση, τότε η ιστορία δείχνει ότι η bear market είναι κοντά στο τέλος», δήλωσε ο Ed Clissold, επικεφαλής στρατηγικής των ΗΠΑ στο Ned Davis Research, ο οποίος προέβλεψε ότι ο S&P 500 θα κλείσει το έτος στα 4.400, περίπου 14% υψηλότερα από ότι είναι τώρα.

    Οι εκροές προδίδουν την τάση των traders

    Την εβδομάδα έως τις 13 Ιουλίου, τα παγκόσμια μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια είχαν εκροές 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το σημείωμα των στρατηγικών της BofA, επικαλούμενα στοιχεία της EPFR Global.

    Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, ανάλυση της JP Morgan καταγράφει από hedge funds και assets managers τον υψηλότερο αριθμό στοιχημάτων από το 2016 στη πτώση των αγορών.

    Και δεν είναι μόνο η αμερικάνικη τράπεζα που καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα. Οι εκτιμήσεις της Deutsche Bank δείχνουν ότι οι επενδυτές έχουν μειώσει την έκθεσή τους σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών.

    Παράλληλα, τα στοιχήματα για άνοδο των δεικτών, έπεσαν στο επίπεδο του Απριλίου 2020.

    «Όλοι επικεντρώνονται στον φόβο της ύφεσης», σημειώνει ο Parag Thatte, αναλυτής της Deutsche Bank.

    «Καλύτερα short παρά long»

    Η Dunn Capital Management δήλωσε ότι η εταιρεία, ενώ τον προηγούμενο καιρό πόνταρε σε άνοδο, εδώ κι ένα μήνα προσπαθεί να μαζέψει την έκθεσή της.

    «Αν δούμε ανοδική πορεία θα διευρύνουμε την έκθεσή μας, τώρα όμως έχουμε αποφασίσει ότι είναι καλύτερο να πάρουμε short θέση, παρά long», ανέφερε στη Wall Street Journal ο διευθυντής της εταιρείας Martin Bergin.

    Πάντως, για ορισμένους επενδυτές, η επιφυλακτικότητα στο χρηματιστήριο είναι ένας αισιόδοξος δείκτης και ένα ενθαρρυντικό σημάδι για το υπόλοιπο του έτους.

    Μια ομάδα με επικεφαλής τον Νικόλαο Πανιγκιρτζόγλου της JPMorgan δήλωσε πρόσφατα ότι τα sell-off το πρώτο εξάμηνο του έτους υποδηλώνουν ότι ενδέχεται να επανέλθουν οι επενδυτές στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο.

    «Οι άνθρωποι αντιδρούν σε αυτό που έχει ήδη συμβεί με το να ξεκινούν να γίνονται προσεκτικοί στην έκθεσή τους πολύ αργά. Είναι κλασική συμπεριφορά επενδυτών», δήλωσε ο Andrew Slimmon, της Morgan Stanley. «Πιστεύω, όμως, ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι πιο ευνοϊκό για την αγορά, ειδικά για ορισμένες μετοχές που τα πήγαν πολύ άσχημα».

    «Οι αγορές αντανακλούν το άγχος των επενδυτών καθώς αυτοί προσπαθούν να αξιολογήσουν τον κίνδυνο, δήλωσε πριν λίγες ημέρες ο Larry Flink, CEO της BlackRock.

    Διαβάστε επίσης:

    UBS: Πώς να επενδύσετε σε μετοχές και ομόλογα υπό τον φόβο του φυσικού αερίου



    ΣΧΟΛΙΑ