ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Δεν ανησυχώ ότι η άνοδος των επιτοκίων σε όλο τον κόσμο θα επηρεάσουν την Ελλάδα», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΜΠΕ.
Συγκεκριμένα, ο Κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σήμερα ένα σημαντικό βήμα, αλλά ακόμα αντιμετωπίζει μια ειδική κατάσταση, λόγω του αυξημένου δημόσιου χρέους της που είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη.
Τόνισε, ωστόσο, ότι το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους είναι σχετικά χαμηλότερο από άλλες χώρες της ευρωζώνης που έχουν χαμηλότερο επίπεδο δημόσιου χρέους.
Όπως εξήγησε, αυτό οφείλεται στο ότι το 60% του ελληνικού δημόσιου χρέους ανήκει σε επίσημους πιστωτές. Το 50% του ελληνικού χρέους ανήκει στον EFSF και ESM. Πρόσθεσε, επίσης, ότι τα επιτόκια των δύο Ταμείων παραμένουν χαμηλά σε σχέση με την άνοδο άλλων επιτοκίων τους τελευταίους μήνες. Επιπλέον, υπενθύμισε ότι η απόφαση με την έξοδο από το Μνημόνιο, το 2018 προέβλεπε την προστασία ενός μέρους του ελληνικού χρέους.
«Επομένως ένα συγκεκριμένο μέρος του ελληνικού χρέους δεν επηρεάζεται καθόλου από αυτές τις τελευταίες κινήσεις στις αγορές. Υπάρχουν προστατευτικά μέσα και δεν ανησυχώ ότι τα επιτόκια που αυξάνονται σε όλο τον κόσμο θα οδηγήσουν σε ιδιαίτερο πρόβλημα την Ελλάδα», τόνισε ο Κ. Ρέγκλινγκ.
Ανέφερε, τέλος, ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να δυναμώσει και να αναπτυχθεί. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το σωστό πλαίσιο, πρόσθεσε και τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει αναλάβει πολύ ισχυρές δεσμεύσεις για μακροχρόνιες μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα για μια προσεκτική δημοσιονομική πορεία».
Ανέφερε, επίσης, ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε σήμερα στο Eurogroup ότι θα υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα από το επόμενο έτος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Λαγκάρντ στο Eurogroup: Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο κατακερματισμού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρυσός: Σχεδόν αμετάβλητες οι τιμές με το βλέμμα στις συζητήσεις ΗΠΑ-Ιράν
- Συνάντηση Γεραπετρίτη – Ρούμπιο: Σε θετικό κλίμα η συζήτηση – Τι θέματα ανέλυσαν
- Στάση εργασίας στο μετρό μεθαύριο Σάββατο, από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 9 το πρωί
- Διακόπηκε η κεκλεισμένων των θυρών κατάθεση της Χίλαρι Κλίντον αφού μια Ρεπουμπλικανή βουλευτής δημοσιοποίησε μια φωτογραφία της
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.