• Business

    «Είναι γελοίο»-Ο αποκλεισμός της Tesla εκνεύρισε τους επενδυτές

    • Newsroom
    Ο Elon Musk, CEO της Tesla

    Elon Musk


    Υπό αμφισβήτηση τίθενται τα ratings του S&P 500 μετά τον αποκλεισμό της Tesla, με τη Κάθι Γουντ να χαρακτηρίζει «γελοίο» το γεγονός.

    Η πιο διάσημη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχασε τη θέση της την περασμένη Τετάρτη στον δείκτη S&P 500 ESG, με τον Έλον Μασκ να επιτίθεται στην S&P Dow Jones Indices, χαρακτηρίζοντας τα κριτήρια ESG «απάτη».

    Επενδυτές αλλά και υποστηρικτές της καθαρής ενέργειας δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους, επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα του Έλον Μασκ, ότι η Tesla αποκλείστηκε, ενώ εταιρείες όπως η Exxon Mobil βρίσκονται ακόμα εντός της λίστας.

    Η Κάθι Γουντ, που έχει πρωταγωνιστήσει στο active fund management και έχει επενδύσει σε μετοχές τεχνολογίας, με τη Tesla,  να έχει αποτελέσει στο παρελθόν μία από τις αγαπημένες της επιλογές, σχολίασε σε tweet της, σχετικά με την είδηση:

    «Γελοίο. Δεν αξίζει καμίας άλλης απάντησης».

    Στο πλευρό της και άλλοι υποστηρικτές της καθαρής ενέργειας, όπως ο Zach Stein, επικεφαλής επενδύσεων στην Carbon Cellective, μία επενδυτική συμβουλευτική εταιρεία για την κλιματική αλλαγή με έδρα το Μπέρκλεϋ.

    «Το νούμερo ένα ζήτημα είναι η κλιματική αλλαγή. Και στον ESG, η εταιρεία που είναι ηγέτης σε μία από τις πιο σημαντικές λύσεις για την αλλαγή του κλίματος, δηλαδή τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, είναι έξω από τα ratings, ενώ η Exxon Mobil, μία εταιρεία που έχει συμβάλει στο πρόβλημα είναι ακόμα μέσα», ανέφερε.

    Για τον αναλυτή του Bloomberg Intelligence, Eric Balchunas, πρόκειται για το πιο άβολο γεγονός που αφορά τα κριτήρια τουESG, καθώς πολλά αμοιβαία κεφάλαια με «ετικέτα» ESG, πληρούν δηλαδή τα κριτήριά, εξακολουθούν να κατέχουν μετοχές της Tesla.

    Ειδικότερα, οχτώ από τα 15 αμοιβαία κεφάλαια των ΗΠΑ που περιλαμβάνονται στον δείκτη ESG κατέχουν σημαντικές θέσεις στην Tesla.

    Γιατί έδιωξαν τη Tesla

    Η ανώτερη διευθύντρια και επικεφαλής των δεικτών ESG στη Βόρεια Αμερική, Maggie Dorn, αναφέρθηκε στους λόγους του αποκλεισμού της εταιρείας.

    «Κάποιοι από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην βαθμολογία του 2021 ήταν οι χαμηλές επιδόσεις σε κριτήρια που σχετίζονται με την έλλειψη στρατηγικής χαμηλών εκπομπών άνθρακα καθώς και κωδικών επιχειρηματικής συμπεριφοράς».

    Η S&P Dow Jones Indices ανακοίνωσε ότι οι επιδόσεις της Tesla με βάση τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διοικητικά κριτήρια παραμένουν σταθερές, αλλά έχουν βελτιωθεί αυτές των ανταγωνιστών της.

    Η Dorn αναφέρθηκε και σε ισχυρισμούς για φυλετικές διακρίσεις και κακές συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο Fremont της Tesla στην Καλιφόρνια, καθώς και σε έρευνα που αφορούσε θανάτους και τραυματισμούς από την οδήγηση αυτόματων οχημάτων.

    Έντονη ήταν η αντίδραση του Έλον Μασκ, του CEO της Tesla, ο οποίος χαρακτήρισε τα κριτήρια ESG  απάτη και ότι έχασαν το κύρος τους καθώς χειραγωγείται από «ψευτο-πολεμιστές της κοινωνικής δικαιοσύνης».

    Διαβάστε επίσης:

    Τα τιτιβίσματα του Elon Musk έφεραν απώλειες 12 δισ. δολαρίων σε μία ημέρα

    Twitter προς Έλον Μασκ: Η εξαγορά των 44 δις θα γίνει



    ΣΧΟΛΙΑ