• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί ο Π. Μυλωνάς, ο Ε. Μυτιληναίος και ο Απ. Βακάκης θα μπορούσαν να αλλάξουν το κλίμα στη Λεωφόρο Αθηνών μετά τις ανακοινώσεις του MSCI

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιατί ο Π. Μυλωνάς, ο Ε. Μυτιληναίος και ο Απ. Βακάκης θα μπορούσαν να αλλάξουν το κλίμα στη Λεωφόρο Αθηνών μετά τις ανακοινώσεις του MSCI

    Παύλος Μυλωνάς, Απόστολος Βακάκης, Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Διαφυγή προς τα μπροστά θα μπορούσε να αποτελέσει η χθεσινή είσοδος στον MSCI της Εθνικής Τράπεζας και του Μυτιληναίου για το σύνολο της αγοράς.

    Ουδείς μπορεί να φανταστεί τι θα γινόταν σήμερα στο ταμπλό, αν οι αγορές λειτουργούσαν κανονικά και όχι στη σκια του πολέμου, του ενεργειακού αναβρασμού, του πληθωρισμού και της ανόδου των επιτοκίων.

    Η Εθνική επιστρέφει εκεί όπου ανήκε, πριν το πρώτο κύμα της πανδημίας και τη “γνωριμία” με τον κορονοϊό τον Μάιο του 2020, εξέλιξη που σήμανε την έξοδο της μετοχής από τα σαλόνια του MSCI.

    Η Alpha για να επιστρέψει χρειάστηκε να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, νέοι μέτοχοι να μπουν στη μετοχική της σύνθεση και το ΤΧΣ να μειώσει τη θέση του.

    Αυξημένα ήταν τα αντανακλαστικά και για τη ΔΕΗ, που μετά την αύξηση κεφαλαίου, η συμμετοχή του Δημοσίου μειώθηκε στο 34%.

    Η “είδηση”, αν και ήταν γνωστό στην αγορά, είναι η για πρώτη φορά στην χρηματιστηριακή του ιστορία, είσοδος του Μυτιληναίου.

    Ο Μυτιληναίος, ήταν στο περίμενε εδώ κι ένα χρόνο, με την μετοχή τότε, πάνω από τα 14 ευρώ. Κλείδωσε με την κίνηση της μετοχής πάνω από τα 16 και με την κεφαλαιοποίηση σταθερά πάνω από τα 2 – 2,2 δισ. Ευρώ.

    Από το περασμένο καλοκαίρι ο ίδιος ο μεγαλομέτοχος είχε δουλέψει για την είσοδο της μετοχής του στον δείκτη που παρακολουθούν όλα τα μεγάλα επενδυτικά σπίτια. Ήταν η περίοδος που η Morgan Stanley, όπως ανέφεραν τότε οι πληροφορίες, συμμετείχαν σε roadshow του ομίλου.

    Η συνέχεια ήρθε τον Απρίλιο του 2022, όταν και ελήφθη η μεγάλη απόφαση να διατεθεί ποσοστό από τις ίδιες μετοχές του ομίλου στην αγορά.

    Το καλό νέο είναι ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν ότι το Jumbo θα αποχωρούσε. Που σημαίνει ότι δεν υπήρξε καμία διαγραφή.

    Οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν στο κλείσιμο της συνεδρίασης της 31ης Μαΐου.

    Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα στον MSCI Greece συμμετείχαν οι ΟΤΕ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Eurobank, ΔΕΗ και Jumbo.

    Πλέον ο ελληνικός δείκτης θα αριθμεί 8 μετοχές.

    Οι αναλυτές της Société Générale θεωρoύσαν σχεδόν σίγουρη την είσοδο της Εθνικής Τράπεζας και της Mytilineos, ενώ προέβλεπαν τη διαγραφή της Jumbo. Επίσης, εκτιμούσαν ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) είχαν οριακές πιθανότητες να ενταχθούν στον δείκτη.

    Από την πλευρά τους οι αναλυτές της Morgan Stanley για το εξαμηνιαίο rebalancing του MSCI προέβλεπαν πως υπάρχουν λίγες πιθανότητες για την είσοδο της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας, με αντίστοιχα μικρές πιθανότητες να έχει και η διαγραφή της Jumbo.

    Απαντώντας στην έκθεση της Morgan Stanley, η Pantelakis Sec. είχε αναφέρει πως ο MSCI Greece μπορεί να σηκώσει έως και δέκα ελληνικές μετοχές.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Société Générale οι πιθανές εισροές για την Εθνική Τράπεζα τοποθετούνται στα 103 εκατ. δολάρια και για τη Mytilineos στα 92 εκατ. δολάρια.

    Διαβάστε επίσης

    Στον MSCI Greece Μυτιληναίος και Εθνική



    ΣΧΟΛΙΑ