• Οικονομία

    Σταϊκούρας: «Διπλή» παράταση σε κορονοχρέη και «φθηνές» μεταβιβάσεις

    Χρήστος Σταϊκούρας-Υπουργός Οικονομικών

    Χρήστος Σταϊκούρας-Υπουργός Οικονομικών


    Σε μπαράζ παρατάσεων οδηγείται το οικονομικό επιτελείο, λόγω της επέκτασης των περιοριστικών μέτρων, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων συνεχίζει να παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

    Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο OPEN «αποκάλυψε» πως έρχεται «διπλή» παράταση για μια σειρά από μέτρα, για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων.

    Μεταβιβάσεις ακινήτων

    Η νέα προθεσμία για την υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές αξίες παρατείνεται για ακόμα δύο μήνες, με την καταληκτική προθεσμία θα μετατίθεται για τις 31 Μαρτίου.

    Ωστόσο, προϋπόθεση για τις «φθηνές» μεταβιβάσεις ακινήτων παραμένει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα έπρεπε να είχαν καταθέσει δήλωση για το φόρο μεταβίβασης στην εφορία έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

    Υπενθυμίζεται πως καθημερινά γίνεται το αδιαχώρητο στις εφορίες, τα γραφεία των συμβολαιογράφων και το Κτηματολόγιο, προκειμένου να «τρέξουν» οι διαδικασίες και να εκδοθούν οι απαραίτητες βεβαιώσεις.

    Όπως επισημαίνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μεσίτες, κατασκευαστές κλπ.), το σύστημα αδυνατεί να εξυπηρετήσει τη σημερινή συσσωρευμένη συναλλαγή, καθώς χιλιάδες δηλώσεις στις αρμόδιες Οικονομικές Υπηρεσίες είναι ανεκτέλεστες.

    Μάλιστα, ένα «βουνό» από βεβαιώσεις περί μη οφειλής ΤΑΠ τελούν σε αναμονή της έκδοσής τους και ένα τεράστιο πλήθος Πιστοποιητικών, απαραίτητων για την σύνταξη των πράξεων αποδοχής κληρονομίας, καθυστερούν να εκδοθούν, με συνέπεια την αντίστοιχη καθυστέρηση στη σύνταξη των σχετικών πράξεων αποδοχής κληρονομίας.

    Σημαντικές καθυστερήσεις παρατηρούνται και με την «Ταυτότητα Κτιρίου». Η καθυστέρηση των συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων λόγω της αναμονής της έκδοσής της, είναι τεράστια (πλέον των 3 μηνών) καθώς οι μηχανικοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν χρονικά στην έκδοσή της.

    Κορονοχρέη

    Ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε και παράταση ενός μήνα στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα χρέη που «γεννήθηκαν» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δηλαδή από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021.

    Η νέα προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων είναι η 26η Φεβρουαρίου, αντί για τις 26 Ιανουαρίου. Για να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση, οι οφειλέτες έχουν στη διάθεσή τους τρεις ημέρες να καταβάλουν την πρώτη δόση.

    Σε περίπτωση που δεν γίνει η πληρωμή, τότε η αίτηση θεωρείται άκυρη, με το δημόσιο να έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

    Οι φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 36 άτοκες ή έως 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η ρύθμιση αφορά κάθε είδους φορολογικές οφειλές, όπως ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλλά και ασφαλιστικές οφειλές.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ