• Ελλάδα

    «Ξεπαγώνει» η εκκαθάριση του ΟΑΣΘ – Το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις αναστολών

    οασθ


    «Ξεπαγώνει» το Συμβούλιο της Επικρατείας την εκκαθάριση εν λειτουργία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Το δικαστικό «μπλόκο» είχε γίνει τον περασμένο Αύγουστο, με το Ανώτατο Δικαστήριο να εκδίδει τότε προσωρινή διαταγή «παγώματος» κάθε διαδικασίας μέχρι να εκδοθεί απόφαση στις αιτήσεις αναστολής που είχαν καταθέσει 7 πρώην μέτοχοι του Οργανισμού.

    Σήμερα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις δύο αιτήσεις αναστολών της υπουργικής απόφασης για την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ, κρίνοντας ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή της, αφού δεν παρίσταται προδήλως βάσιμη.

    Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν οι κύριες προσφυγές των 399 πρώην μετόχων του Οργανισμού που ζητούν την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Οικονομικών, αλλά και του νόμου 4482/2017, που μεταξύ των άλλων προβλέπουν:

    1) Τη σύσταση Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ Α.Ε.), που αναμένεται να λειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2019,

    2) Τη λύση της από 30.4.2001 σύμβασης μεταξύ ΟΑΣΘ και Ελληνικού Δημοσίου και

    3) Τη διάλυση και εξαγορά του ΟΑΣΘ που τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης.

    Σήμερα, το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή το σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, με τις υπ΄ αριθμ. 45 και 46/2017 αποφάσεις του, απέρριψε τις αιτήσεις 7 πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ που ζητούσαν να ανασταλεί προσωρινά η επίμαχη υπουργική απόφαση και ο νόμος 4482/2017 για «το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αστικές συγκοινωνίες στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης».

    Στο σκεπτικό των αποφάσεων αναφέρεται ότι για την οικονομική ζημιά που επικαλούνται οι πρώην μετόχων δεν είναι αρμοδιότητα του ΣτΕ, αλλά των Πολιτικών δικαστηρίων κι ότι η ηθική βλάβη την οποία επικαλούνται οι 7 πρώην μέτοχοι ότι θα υποστούν από την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, δεν συνιστά λόγο χορήγησης της αιτουμένης αναστολής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στην Επιτροπή Δεοντολογίας παραπέμπεται την Πέμπτη ο Κασιδιάρης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στέλιος Διονυσίου: Ζήτησε συγγνώμη, αλλά επιμένει ότι δεν τραυμάτισε τον αστυνομικό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θεσσαλονίκη: Την αθώωση Παπαγεωργόπουλου προτείνει ο Εισαγγελέας στο Εφετείο



    ΣΧΟΛΙΑ