• Πολιτική

    Ξεκίνησε το «πολιτικό μασάζ» από Τσακαλώτο και Κοντονή για τους πλειστηριασμούς

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Το ζήτημα των πλειστηριασμών αποδεικνύεται σε μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση καθώς όχι μόνο αποτελεί, από μόνο του, ένα θέμα που προκαλεί σύγκρουση με μια μεγάλη μερίδα του κόσμου, – οι περισσότεροι από τους οποίους στήριξαν το 2015 τον ΣΥΡΙΖΑ – αλλά, ταυτόχρονα, έρχεται σε σύγκρουση με βασικές ιδεολογικές θέσεις του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα.

    Η θέση της κυβέρνησης, όλο το προηγούμενο διάστημα, πέρα από το να κατηγορεί τα ΜΜΕ για παραπληροφόρηση, ήταν πως τα σπίτια που βγαίνουν σε πλειστηριασμό είναι μεγαλοοφειλετών και πως οι «λαϊκές» κατοικίες προστατεύονται, είτε από τον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη, είτε από τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών της ΤτΕ, είτε από τη «συμφωνία κυρίων» μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης. Η τελευταία βέβαια δεν υποστηρίζεται από κανέναν νομικό κείμενο, πρόβλημα που το εντοπίζουν και οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Νίκο Φίλη, όμως, να είναι ο μόνος που τόλμησε να θέσει το ζήτημα. Το δεύτερο πρόβλημα είναι πως υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα χρέη σε Ασφαλιστικά Ταμεία ή την Εφορία, που δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στις παραπάνω περιπτώσεις.

    Όλα τα προηγούμενα όμως είναι ψιλά γράμματα για τους χιλιάδες μικρομεσαίους οφειλέτες. Για αυτούς, η «αλήθεια» για το τι έχει συμβεί είναι πολύ πιο απλή: Οι πρώην υποστηρικτές του «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», για να μπορέσουν να διασφαλίσουν τις θέσεις τους στη Βουλή και τις υπουργικές τους καρέκλες, όχι μόνο προχώρησαν όσο κανένας άλλος τις διαδικασίες για τους πλειστηριασμούς – φτάνοντας μέχρι να δηλώνουν πως έχουν οφέλη προς την  «κοινωνία» – αλλά έφτασαν μέχρι να επιβάλουν φυλάκιση σε όσους διαμαρτύρονται.

    Οι ζυμώσεις του Μαξίμου στους Βουλευτές

    Το σίγουρο είναι πως η τελευταία τροπολογία, που διατάσσει την αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον ασκεί βία στους συμβολαιογράφους και εμποδίζει τους πλειστηριασμούς, έχει προκαλέσει αμηχανία στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, απέναντι στα ΜΑΤ βρίσκονται γνώριμα σε αυτούς πρόσωπα, του χώρου της Αριστεράς που δηλώνουν πως υπηρετούν, θυμίζοντάς τους άμεσα πως στην ίδια θέση με αυτούς βρίσκονταν και εκείνοι πριν προτιμήσουν να στηρίξουν το μνημόνιο το καλοκαίρι του 2015. Τώρα, μάλιστα, θα πρέπει με τη θετική τους ψήφο να στείλουν στη φυλακή κάποιους από τους πρώην συντρόφους τους.

    Σε αυτό το σημείο έρχεται το Μέγαρο Μαξίμου να αρχίσει, για μια ακόμα φορά το «πολιτικό μασάζ», το οποίο έχει αποδειχθεί πως λειτουργεί άψογα στους βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ. Τον κύριο ρόλο πήρε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος  μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, υπεραμύνθηκε της τροπολογίας.

    «Η διάταξη αυτή δεν συνδέεται με την πρώτη κατοικία αλλά την προστασία όσων κάνουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Εδώ μπορεί να μπει ένας τρελός και να τους ανοίξει το κεφάλι. Δεν γίνεται να τους αφήσουμε απροστάτευτους από τη στιγμή που επιτελούν δημόσιο καθήκον», εξήγησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, επαναλαμβάνοντας το κύριο αφήγημα της κυβέρνησης: «Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αφορούν τους μεγαλοφειλέτες και τους μεγαλοκαρχαρίες, οι οποίοι πήραν τα δάνεια εκατομμυρίων και οι οποίοι έφτιαξαν τις βίλες και έβγαλαν τα λεφτά έξω. Δεν συνδέεται αυτή η διάταξη με πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία».

    Πλέον, η δικαιολογία της κυβέρνησης για την τροπολογία έχει, σύμφωνα με τον κ. Κοντονή, ως εξής: «Δεν μπορούμε να έχουμε 2 μέτρα και δύο σταθμά για συμβολαιογράφους. Δηλαδή να ισχύει το αυτεπάγγελτο για όσους κάνουν φυσικούς πλειστηριασμούς και να μην ισχύει και να μένουν απροστάτευτοι όσοι κάνουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς».

    Σταύρος Κοντονής, υπουργός Δικαιοσύνης
    Σταύρος Κοντονής, υπουργός Δικαιοσύνης

    Παράλληλα, όπως φαίνεται μέσω της αιτιολογικής έκθεσης, το αφήγημα του Μαξίμου ενισχύεται από την θέση πως οι πλειστηριασμοί είναι απαραίτητοι καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει «να κάνουμε ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών». Θέση η οποία βασίζεται μεν σε πραγματικά ζητήματα, καθώς και στα νέα δεδομένα για τις τράπεζες που θέτει η ΕΚΤ, έρχεται ωστόσο σε αντίθεση με την προηγούμενη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα και των βουλευτών του, η οποία οδήγησε στη γιγάντωση του ΣΥΡΙΖΑ.

    Οι εξηγήσεις πάντως του κ. Κοντονή δεν φάνηκε να περιορίζουν τον προβληματισμό. Οι βουλευτές, άλλωστε, φοβούνται πως με την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου θα χάσουν την μάχη στο αριστερό ακροατήριο, την ώρα που ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα παρουσιάζονται ως ήρωες.  Μάλιστα ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης ζήτησε δημοσίως από το υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει την τροπολογία επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του πως «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ποινικοποιείται η λαϊκή κινητοποίηση».

    ΤσακαλώτοςΕυκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών (Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, φαίνεται πως στη μάχη της «ζύμωσης» αναγκάστηκε να κατέβει και ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως η κατάσταση με το συγκεκριμένο ζήτημα είναι αρκετά σοβαρή, υπενθυμίζοντας τις υποχρεώσεις που έχουν οι τράπεζες το επόμενο διάστημα και θέτοντας μέχρι και θέμα κινδύνου για την ύπαρξη της ίδιας της κυβέρνησης, χωρίς πάντως οι απαντήσεις του να ικανοποιούν αρκετά τις σοβαρές επισημάνσεις που έθεσαν οι βουλευτές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Τσακαλώτος, βέβαια, θυμάται πολύ καλά πως το μεγαλύτερο αγκάθι των προηγούμενων μηνών, το οποίο τέθηκε έντονα στα προηγούμενα Eurogroup ενόψει του κλεισίματος της τρίτης αξιολόγησης, ήταν το συγκεκριμένο ζήτημα, με τον ίδιον να δεσμεύεται στους  δανειστές πως οι πλειστηριασμοί θα γίνουν οπωσδήποτε, με την κυβέρνηση να υπόσχεται πως θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις αντιδράσεις.

    Πάντως, παρά τις αντιδράσεις, θεωρείται απίθανο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσουν την τροπολογία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Λιαργκόβας: Ή πλειστηριασμοί ή κούρεμα καταθέσεων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι θα κάνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ με τις διώξεις για τους πλειστηριασμούς;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Κεραυνοί» Νίκου Φίλη: «Καθένας καταλαβαίνει πως οι πλειστηριασμοί θα αφορούν και τον φτωχό κόσμο»



    ΣΧΟΛΙΑ