• Πολιτική

    Κώστας Αχ. Καραμανλής: Από τον Μητσοτάκη περίμεναν να ακούσουν αυτό που συζητά όλη η Ελλάδα;

    • NewsRoom
    O υπουργός Υποδομών και μεταφορών Κώστας Καραμανλής δίπλα από το γραφείο του

    Κώστας Αχ. Καραμανλής, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών


    Η μη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα «ιδανικό σενάριο», αναφέρει ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ωστόσο, όπως αναφέρει, θα είναι κοροϊδία αν οι ΑΝΕΛ καταψηφίσουν τις Πρέσπες αλλά δεν ρίξουν την κυβέρνηση.

    «Δεν θέλω να κάνω σχόλια για τα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Το μόνο που μπορώ να πω, γιατί δεν έχει να κάνει με εσωκομματικά αλλά με τη διακυβέρνηση του τόπου, είναι ότι θα είναι κοροϊδία αν οι ΑΝΕΛ καταψηφίσουν τις Πρέσπες αλλά δεν ρίξουν την κυβέρνηση. Κοροϊδία και αποθέωση της λογικής «όλα για την καρέκλα». Όσο για το ενδεχόμενο εκλογών; Δεν είναι απίθανο. Το ιδανικό θα ήταν βέβαια και η Συμφωνία να μην περνούσε και εκλογές να προκηρύσσονταν το συντομότερο δυνατό. Όχι επειδή τις θέλει η ΝΔ, αλλά επειδή το επιτάσσει το εθνικό συμφέρον», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

    «Δεν χωράει στο μυαλό μου πώς ελληνική Βουλή μπορεί να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όμως δεν μπορώ να προκαταλάβω βουλευτές από άλλους χώρους, τις απόψεις των οποίων σέβομαι όσο και αν διαφωνώ. Ούτε φυσικά μπορώ να σας μιλήσω για λογαριασμό άλλων κομμάτων. Μπορώ μόνο να σας επαναλάβω για άλλη μια φορά την ξεκάθαρη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς αυτή τη συμφωνία δεν την ψηφίζουμε. Ούτε σε αυτή τη Βουλή ούτε στην επόμενη. Γιατί βάζουμε το εθνικό συμφέρον πάντα πάνω από το κομματικό», αναφέρει και προσθέτει πως οι πρόσφατες δηλώσει Ζάεφ γίνονται λόγω της Συμφωνίας. «Ο Ζάεφ τώρα μας δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο. Καταλαβαίνουμε όλοι δηλαδή ότι και μόνο με την υπογραφή της Συμφωνίας έγινε ήδη μεγάλη ζημιά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Επιπλέον ο βουλευτής Σερρών δηλώνει «περήφανος που η ΝΔ τήρησε νηφάλια και υπεύθυνη στάση, αναδεικνύοντας αποφασιστικά αλλά και ορθολογικά τα τεράστια προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η Συμφωνία των Πρεσπών».

    «Βλέπετε, εκτός των άλλων, η Συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε και ένα σεμινάριο κυβερνητικής προπαγάνδας. Με προσοχή στη λεπτομέρεια. Και ως προς το τι έκαναν και ως προς το τι δεν έκαναν», προσθέτει ο κ. Καραμανλής.

    Σχολιάζοντας την τοποθέτηση Κυριάκου Μητσοτάκη, “περί ανταλλαγής των συντάξεων με τη Συμφωνία Πρεσπών” και την αντίδραση της κυβέρνησης, ο κ. Καραμανλής σημειώνει:

    «Μα αλήθεια, πού ζουν; Δεν έχουν ακούσει ότι τόσο καιρό αυτό που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζητιέται σε όλη την Ελλάδα; Η αλήθεια είναι ότι και από άλλες ελληνικές κυβερνήσεις ζητήθηκε να κάνουν ανάλογες υποχωρήσεις στο θέμα της Μακεδονίας, αλλά ουδείς Έλληνας πρωθυπουργός στο παρελθόν τις δέχτηκε. Όσο για τις συντάξεις, οι ίδιοι ψήφισαν την αχρείαστη περικοπή τους, οι ίδιοι ψήφισαν και την αναστολή της. Τι πανηγυρίζουν, που δεν θα εφαρμόσουν το δικό τους μέτρο;», αναεφέρει.

    «Για να φτάσουν να δώσουν αυτές τις «παροχές», έχουν προηγουμένως γονατίσει τους Έλληνες. Έχουν υπερφορολογήσει τους πάντες και τα πάντα. Είκοσι μία φορές, συνολικά, έχουν αποφασίσει μειώσεις στις συντάξεις και αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές. Και βέβαια, έχουν δεσμευτεί για υπέρογκα πλεονάσματα μέχρι το 2060. Θέλετε κι άλλο ένα παράδειγμα, από τον τομέα αρμοδιότητάς μου, που βιώνουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους; Μέσα μαζικής μεταφοράς: Στην Αθήνα κατάφεραν το ακατόρθωτο, και το εισιτήριο να αυξήσουν, και η οικονομική τους κατάσταση να επιδεινωθεί δραματικά, και πολύ χειρότερες συγκοινωνίες να έχουμε. Έχετε δει στην πράξη πιο αντιλαϊκή πολιτική; Τέσσερα χρόνια διαλύουν την κοινωνία και την οικονομία, και τώρα προσπαθούν να μοιράσουν κάποια προεκλογικά δώρα. Αυτή είναι η «ανακούφιση» που προσφέρουν στους πολίτες», προσθέτει.

    Στο ερώτημα εάν τα πρόσφατα γεγονότα με τα “κίτρινα γιλέκα” στη Γαλλία, αλλά και τα όσα διαδραματίζονται στην Ιταλία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει άλλη πολιτική, ο κ. Καραμανλής υποστηρίζει: «Στις δυτικές κοινωνίες υπάρχει διάχυτη μια αίσθηση ότι συχνά η στρεβλή υπέρ-φιλελευθεροποίηση βοηθά τους λίγους. Η επίθεση στη μεσαία τάξη αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία. Η λύση δεν είναι ούτε ο λαϊκισμός ούτε ο υπέρ-προστατευτισμός, είναι ο λελογισμένος υγιής φιλελευθερισμός».

    Μιλώντας για τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Καραμανλής ανεφέρει: «Να σας πω ένα παράδειγμα, πέρα από τα προφανή, το οποίο και με καίει διπλά ως Σερραίο; Αμφίπολη. Όπως θα ξέρετε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει εγκαταλείψει αυτό το σπουδαίο μνημείο. Αν είναι δυνατόν όλα να θυσιάζονται στο βωμό της κομματικής αντιπαράθεσης. Λέγαμε ότι το κάνουν επειδή έχουν ιδεοληψίες, αλλά κι επειδή αποδεδειγμένα δυσκολεύονται να χειριστούν οποιοδήποτε μεγάλο θέμα. Μήπως όμως δεν είναι μόνο οι ιδεοληψίες; Μήπως δεν είναι μόνο η αναποτελεσματικότητα; Μήπως παράτησαν την Αμφίπολη επειδή τους «χαλούσε» τις Πρέσπες; Σκεφτείτε την ίδια ώρα που έστηναν το σόου των Πρεσπών, να αναδεικνυόταν ένα μνημείο τεράστιας εμβέλειας που θα υπογράμμιζε διεθνώς την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Γι΄ αυτό το έθαψαν».

    Τέλος, ερωτηθείς εάν η κριτική της Φώφης Γεννηματά και πολλών στελεχών του ΚΙΝΑΛ, στην περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή 2004-2009 δυναμιτίζει την προσπάθεια Μητσοτάκη για πανστρατιά όλων των πολιτικών δυνάμεων πλην του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Καραμανλής δηλώνει: «Αν ήταν απλώς κριτική θα ήταν καλοδεχούμενη. Αλλά εδώ μιλάμε για στελέχη που διαφωνούν μεταξύ τους στα πάντα και στο μόνο που συμφωνούν είναι στο απωθημένο τους για τον Καραμανλή, για τον πρωθυπουργό που κράτησε την Ελλάδα σε κρίσιμες στιγμές». Και προσθέτει: «Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Η ΝΔ δεν έβαλε λεφτά στα ταμεία της από τη Siemens, ούτε πρώην υπουργοί της μπαινοβγαίνουν στη φυλακή. Στην παράταξή μας σε θέματα ηθικής είμαστε απόλυτοι».



    ΣΧΟΛΙΑ