• Άρθρα

    Έχετε εργαζόμενους; Τι σας περιμένει με τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό προστασίας προσωπικών δεδομένων

    Άντζυ Μητροπούλου

    Άρθρο : Άντζυ Μητροπούλου. Δικηγόρος


    Ακόμα κι αν δεν έχει μεγάλο όγκο πελατών η επιχείρησή μας, εν τούτοις μπορεί να έχει εργαζόμενους και προμηθευτές. Ας μιλήσουμε για τους εργαζόμενους.  Είναι και αυτοί υποκείμενα δικαιωμάτων προσωπικών δεδομένων και αντικείμενα υποχρεώσεων των εργοδοτών τους, σχετικά με την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων. Ο εργοδότης, δηλαδή, αναλαμβάνει ευθύνη τήρησης του Κανονισμού έναντι των εργαζομένων του, καθώς ο πρώτος πολύ συχνά επεξεργάζεται, παρακολουθεί και μεταφέρει τα δεδομένα των υπαλλήλων του σε άλλες βάσεις δεδομένων.  Σκεφτείτε μόνο πόσα στοιχεία της προσωπικής ζωής των εργαζομένων κρατάει στα αρχεία του ένας εργοδότης : πόσα στοιχεία της οικονομικής τους ζωής. Ενδεχομένως ιατρικά στοιχεία και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ειδικών κατηγοριών, όπως η εθνικότητα, η καταγωγή, η θρησκεία, η συμμετοχή σε σωματεία κλπ.

    Για να εξακολουθήσει να λειτουργεί νόμιμα η επιχείρηση και να αλλάξει την εταιρική της κουλτούρα, έτσι ώστε να μην υποστεί και πρόστιμα (τα οποία, στην περίπτωση των εργαζομένων θα είναι πολύ τσουχτερά!), θα πρέπει να ακολουθήσει οπωσδήποτε τις επιταγές του Κανονισμού.

    Οι κανονισμοί 

    1. ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ του εργαζομένου : Πρέπει να είναι ρητή και ξεκάθαρη, με ελεύθερη βούληση παρασχεθείσα (γεγονός που πάντα αμφισβητείται, καθότι ο εργοδότης έχει δεσπόζουσα θέση έναντι του εργαζομένου)

    2. ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ των εργαζομένων για την επεξεργασία των δεδομένων τους, την τυχόν επιτήρηση και παρακολούθηση από τον εργοδότη (κάμερες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργία προφίλ), αλλά και την πολύ συνηθισμένη μεταφορά των προσωπικών τους δεδομένων σε άλλες βάσεις επεξεργασίας (όπως φορολογικές αρχές, ασφαλιστικούς οργανισμούς, εταιρείες μετρήσεων, εταιρείες συμβούλων, ασφαλιστικές εταιρείες κλπ.)

    Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, είτε

     α)μέσω του περιεχομένου της εργασιακής σύμβασης (με ειδική προσθήκη/τροποποίηση αν ήδη υπάρχει),

    β) με εταιρικό εγχειρίδιο, το οποίο θα παρέχεται στον εργαζόμενο και ο τελευταίος θα συνομολογεί την τήρηση του, μέσω της εργασιακής του σύμβασης

    γ) με κώδικα δεοντολογίας της εταιρείας, ο οποίος θα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σύμβασης τους και θα πρέπει να δηλώνουν οι εργαζόμενοι ότι τον αποδέχονται

    3. ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ και συνδικαλιστικές οργανώσεις όπου είναι απαραίτητο και υφίσταται ιδιαίτερος λόγος, προς ενημέρωσή τους και, σε πολλές περιπτώσεις, έγκρισή τους.

    4. Εάν υπάρχει σύστημα χρήσης προσωπικών συσκευών (Bring Your Own Device ή BYOD), θα πρέπει να λαμβάνονται τεχνικά (ηλεκτρονικά) μέσα σχετικά με τη χρήση αυτών, τον «καθαρισμό» τους και τους όρους χρήσης τους, Οπωσδήποτε, δε, θα πρέπει να μνημονεύονται στην εργασιακή σύμβαση.

    Ιδιαίτερη προσοχή θέλει η χρήση κάμερας (CCTV), στους εργασιακούς χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.

    Η χρήση τους θα πρέπει να είναι απολύτως αναγκαία, εφόσον έχουν προηγουμένως εξαντληθεί όλα τα άλλα μέσα επιτήρησης, νομότυπη (με σχετική άδεια) και με όλους τους τεχνικούς τρόπους προφύλαξης τρίτων προσώπων.

    Άντζυ Μητροπούλου
    Άρθρο : Άντζυ Μητροπούλου. Δικηγόρος

    Tο κείμενο είναι της δικηγόρου Αντζυς Μητροπούλου 

     



    ΣΧΟΛΙΑ