• Πολιτική

    Αλ.Τσίπρας: Η ΕΕ πρέπει να τοποθετηθεί με ευθή τρόπο απέναντι στην Τουρκία

    • NewsRoom
    Τσίπρας

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία αρχείο)


    «Πιστεύω ότι είμαστε σε κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη και χρειάζονται κοινές αποφάσεις, χρειάζεται μια μεταρρυθμισμένη ευρωζώνη», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο οποίος κάλεσε την ΕΕ να τοποθετηθεί με ευθύ και σαφή τρόπο απέναντι στην Τουρκία σχετικά με τις υποχρεώσεις της και κυρίως ως προς τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, διατηρώντας τις πόρτες του διαλόγου με την Άγκυρα.

    «Χρειαζόμαστε μια έγκυρη τραπεζική ένωση να μας προστατέψει όλους και φυσικά ιδιαιτέρως σήμερα με αυτές τις πολύ δύσκολες γεωπολιτικές εξελίξεις χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση που να είναι ένας ισχυρότατος περιφερειακός και διεθνής παίκτης. Και αυτό συνεπάγεται τη στήριξη όλων των κρατών- μελών ενάντια σε παραβιάσεις από τρίτες χώρες. Νομίζω σήμερα θα συζητήσουμε τις υποθέσεις του Σόλσμπερι και της Τουρκίας και πιστεύω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε πως κατά τη Σύνοδο θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας και ζήτησε να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία που υπάρχουν στη διάθεση των χωρών της Ε.Ε.

    Ερωτηθείς δε, για τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία και  αν αυτές πρέπει να επαναπροσδιοριστούν ο κ. Τσίπρας, απάντησε:

    «Νομίζω, πρέπει να προβληματιζόμαστε από τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ ευθείς και σαφείς ως προς την τουρκική πλευρά, ως προς τις υποχρεώσεις τους και κυρίως ως προς το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να διατηρήσουμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου».

    Στις ερωτήσεις ξένων δημοσιογράφων για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και την δηλητηρίαση του Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ, ο Έλληνας πρωθυπουργός κράτησε αποστάσεις και αρκέστηκε να εκφράσει τη συμπαράστασή του στην Μεγάλη Βρετανία και τον βρετανικό λαό τονίζοντας ότι η Ε.Ε πρέπει να ερευνήσει πολύ προσεκτικά και υπεύθυνα το γεγονός.

    Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

    «Πρέπει να λάβουμε αποφάσεις για το κοινό μας μέλλον, χρειαζόμαστε μια μεταρρυθμισμένη Ευρωζώνη με ένα ισχυρό κοινωνικό πυλώνα και χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη τραπεζική ένωση που θα μας προστατεύει.

    Αυτές τις ημέρες, με τις δύσκολες γεωπολιτικές εξελίξεις, χρειαζόμαστε μια Ευρώπη με ισχυρό  διεθνή και περιφερειακό ρόλο και αυτό πρωτίστως σημαίνει την υποστήριξη όλων των Κρατών Μελών έναντι παραβιάσεων απο τρίτες χώρες. 

    Υποθέτω πως σήμερα θα συζητήσουμε τα θέματα της Τουρκίας και του Σάλισμπουρι (αναφορά στην δολοφονία δύο Ρώσων στη Μεγάλη Βρετανία) και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έκτακτη εξέλιξη – Τουρκικά Μ.Μ.Ε: Βρέθηκαν στρατιωτικά σχεδιαγράμματα στο κινητό ενός εκ των δύο Ελλήνων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Πούτιν: Τι συζήτησαν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τουρκία κατά Μέρκελ: Είσαι λάθος πληροφορημένη για το Αφρίν, απαράδεκτη η δήλωσή σου



    ΣΧΟΛΙΑ