• Μόδα: Πρωταγωνιστές

    Naomi Campbell: Το μοντέλο που άλλαξε το κατεστημένο στον χώρο της μόδας

    Ναόμι Κάμπελ


    Ένα από τα βασικά μέλη της επίλεκτης ομάδας για την οποία δημιουργήθηκε ο όρος «supermodel» και το μοναδικό μαύρο μέλος της είναι η Naomi Campbell, η καριέρα της οποίας μετράει ήδη 27 χρόνια και… συνεχίζει. Και αυτό γιατί η Naomi δεν σταμάτησε ποτέ να συμμετέχει σε αφιερώματα και καμπάνιες, αλλά και λόγω του τηλεοπτικού της σόου The Faceστο οποίο η ίδια πρωταγωνιστεί και έχει τον ρόλο του αποκλειστικού παραγωγού.

    Η Naomi Campbell φοίτησε στη δραματική σχολή Italia Conti Academy του Λονδίνου και εμφανίστηκε σε βίντεο κλιπ του Bob Marley και των Culture Club, προτού υπογράψει συμβόλαιο με το πρακτορείο μοντέλων Synchro στην ηλικία των 15 ετών. Η καριέρα της απογειώθηκε γρήγορα. Πριν κλείσει καλά-καλά τα 16, η Campbell είχε την τύχη να εμφανιστεί στο εξώφυλλο του βρετανικού Elle, στη θέση ενός άλλου μοντέλου που αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή.

    Αποτέλεσμα εικόνας για naomi campbell

    Τον Αύγουστο του 1988, έγινε το πρώτο μαύρο μοντέλο που εμφανίστηκε στη γαλλική Vogue, αφού, όπως λέγεται, ο φίλος σχεδιαστής και μέντοράς της, Yves Saint Laurent, απείλησε να αποσύρει τη διαφήμισή του από το περιοδικό αν συνέχιζε να αρνείται να προβάλλει μαύρα μοντέλα στο εξώφυλλό του. Την επόμενη χρονιά εμφανίστηκε στην αμερικανική Vogue. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που ένα μαύρο μοντέλο φιγούραρε στο τεύχος Σεπτεμβρίου – παραδοσιακά, το πιο μεγάλο και σημαντικό τεύχος όλου του χρόνου.

    Κάθε φορά που αντιμετώπιζε ρατσιστικές συμπεριφορές, η Campbell έβρισκε υποστήριξη από τα υπόλοιπα μοντέλα και συναδέλφους της. Η ίδια έχει αναφέρει πως η Christy Turlington και η Linda Evangelista είπαν στους Dolce & Gabbana «αν δεν πάρετε τη Naomi, δεν παίρνετε ούτε εμάς». Το 1997, η Campbell ανέφερε στην Guardian ότι «υπάρχει προκατάληψη. Είναι ένα πρόβλημα και δεν μπορώ να συνεχίσω να το κρύβω κάτω από το χαλί. Η βιομηχανία αυτή έχει να κάνει με πωλήσεις και τα ξανθά, γαλανομάτικα κορίτσια είναι αυτά που πουλάνε».

    Αποτέλεσμα εικόνας για naomi campbell

    Παρά την προκατάληψη της βιομηχανίας, η Campbell έχει μία εντυπωσιακή συλλογή από διαφημιστικές καμπάνιες στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει, συμπεριλαμβανομένων αυτών των Versace, του Ralph Lauren, των Dolce και Gabbana και του Louis Vuitton. Επιπλέον, η Campbell ορίστηκε ως το πρόσωπο του Yves Saint Laurent. Έχει φωτογραφηθεί δε από τους διασημότερους φωτογράφους, όπως τους Mario TestinoPatrick Demarchelier, Richard Avedon, Ellen von Unwerth, Herb Ritts, Steven MeiselPeter Lindbergh και Helmut Newt.

    Το 1999 υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο καλλυντικών με την Cosmopolitan Cosmetics, μέρος της Wella, μέσω της οποίας λάνσαρε αρκετά αρώματα. Το Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς, πόζαρε με άλλα 12 κορυφαία μοντέλα για το εξώφυλλο “Modern Muses” του τεύχους της χιλιετίας της αμερικανικής Vogue, για τον φακό της Annie Leibovitz. Τον επόμενο μήνα εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του Playboy. Τον Οκτώβριο του 2001, εμφανίστηκε με τον ράπερ Sean ‘P Diddy’ Combs στο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue.

    Το 2002, η Naomi Campbell ενεπλάκη σε μια σειρά μηνύσεων με τη βρετανική tabloid Daily Mirrorγια τη δημοσίευση φωτογραφιών της που την έδειχναν να φεύγει από μια συνάντηση των Ανώνυμων Ναρκομανών. Μετά από πολλές εφέσεις, το δικαστήριο τελικά αποφάσισε υπέρ της. Η Campbell έχει επιδιώξει θεραπεία τόσο για τον εθισμό της όσο και για το θέμα διαχείρισης του θυμού της. Το supermodel εξέτισε μια περίοδο κοινωφελούς εργασίας με απόφαση δικαστηρίου μετά από μήνυση της βοηθού της, ποινή η οποία καταγράφηκε σε στιλ ημερολογίου από το περιοδικό W με φωτογραφία από τον Steven Klein.

    Το 2005, η Campbell ίδρυσε τον φιλανθρωπικό οργανισμό Fashion for Relief, ο οποίος έχει οργανώσει επιδείξεις μόδας για να συγκεντρώσει χρήματα για τα θύματα του Τυφώνα Κατρίνα το 2005, της τρομοκρατικής επίθεσης στην Ινδία το 2009 και τους σεισμούς της Αϊτής το 2010 και της Ιαπωνίας το 2011. Η Campbell συγκεντρώνει επίσης ποσά για τον καρκίνο του μαστού και έχει ξεκινήσει φιλανθρωπικές δράσεις για να καταπολεμήσει τη φτώχεια στη Βραζιλία. Έχει επίσης δωρίσει σημαντικά ποσά στον «επίτιμο νονό» της, στο πολιτικό κόμμα ANC του Nelson Mandela.

    Σχετική εικόνα



    ΣΧΟΛΙΑ