• Ροή Ειδήσεων

    «Μαύρη Τρίτη» για την αγορά πετρελαίου: Πτώση 7% για το αργό, χωρίς τέλος η κατρακύλα

    γεώτρηση πετρελαίου

    γεώτρηση πετρελαίου


    Χωρίς τέλος είναι η κρίση στην αγορά του πετρελαίου καθώς η αυξημένη παραγωγή σε συνδυασμό με τους φόβους για μειωμένη ζήτηση προκαλεί κατακόρυφη πτώση στις τιμές. Την Τρίτη, για 12η συνεχόμενη ημέρα, το πετρέλαιο υποχώρησε με ταχείς ρυθμούς, κατρακυλώντας στα 55 δολάρια το βαρέλι, σε μια από τις χειρότερες ημέρες, σε νέο χαμηλό έτους.

    Η αντίδραση που προσπάθησε να δείξει την Δευτέρα η αγορά, εξανεμίστηκε μετά από την ανάρτηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος καλούσε τη Σαουδική Αραβία να μην μειώσει την παραγωγή της. Την Τρίτη, το ήδη αρνητικό κλίμα ήρθε να επιβαρύνει η έκθεση Νοεμβρίου του ΟΠΕΚ, στην οποία αναφέρεται πως η παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία μπορεί να φθάσει τα 11,24 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, κάνοντας στην ουσία λόγο για ρεκόρ παραγωγής πετρελαίου! Η πρόβλεψη αυτή του ΟΠΕΚ επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι η παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία τον Οκτώβριο σημείωσε νέο ρεκόρ σε όλη τη μετασοβιετική περίοδο φθάνοντας τα 11,6 εκατομμύρια τόνους ημερησίως.

    Ο ΟΠΕΚ προβλέπει επίσης ότι η παραγωγή πετρελαίου το 2019 θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα, ενώ εκτιμά ότι στο τέταρτο τρίμηνο του 2018 θα αυξηθεί κατά 210 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, φθάνοντας τα 11,19 εκατομμύρια τόνους. Οι εξαγωγές πετρελαίου στο εξωτερικό τον Οκτώβριο έφθασαν τα 5,14 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σημειώνοντας αύξηση κατά 7% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και 3% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2017. Μάλιστα, ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες έχουν δυνατότητες να αυξήσουν την παραγωγή τους το 2019 χάρη στην εκμετάλλευση και αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων.

    Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο ΟΠΕΚ προέβη σε νέα υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2019, προειδοποιώντας παράλληλα για πλεονάζουσα προσφορά του χρόνου. Ειδικότερα, ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών εκτιμά ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά 1,29 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2019, ήτοι κατά 70.000 βαρέλια ημερησίως λιγότερο σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουλίου (1,45 εκατ. βαρέλια ημερησίως).

    Κάπως έτσι, το συμβόλαιο αργού τύπου WTI, παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 4,24 δολ. (7,1%) με την τιμή του να διαμορφώνεται την Τρίτη στα 55,69 δολ. το βαρέλι στα επίπεδα της 16ης Νοεμβρίου του 2017. Μάλιστα, το πετρέλαιο συνεχίζει να κινείται με ισχυρή πτώση και στα επόμενα λεπτά, φτάνοντας να καταγράφει απώλειες έως και 8%.



    ΣΧΟΛΙΑ