• ΥΓΕΙΑ

    Σε έλλειψη 202 φάρμακα (λίστα) – Τι καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί


    Διακόσια δύο φάρμακα εκλείπουν από την ελληνική αγορά, τα οποία αφορούν σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες και καλύπτουν πολλές ενδείξεις.  Οι φαρμακοποιοί αποδίδουν το φαινόμενο στις εξαιρετικά χαμηλές τιμές πώλησης και καταγγέλλουν την τακτική ορισμένων φαρμακοβιομηχανιών να διοχετεύουν στην αγορά ελάχιστες ποσότητες φαρμάκων.

    Από τα 202 φαρμακευτικά σκευάσματα που βρίσκονται σε έλλειψη (δείτε τη λίστα του ΕΟΦ εδώ) τα 138 δεν θα ξανακυκλοφορήσουν στη χώρα, ύστερα από απόφαση των παρασκευαστριών εταιριών, ενώ άλλες ελλείψεις αναμένεται είτε να αποκατασταθούν μέχρι το τέλος του έτους, είτε να επανεισαχθούν  μέσω του ΙΦΕΤ.

    Το φαινόμενο των ελλείψεων, το οποίο έχει πλέον παγιωθεί στη χώρα μας, αφενός θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, δεδομένου ότι ορισμένα από τα φάρμακα που εκλείπουν δεν μπορούν να αντικατασταθούν από παρόμοια που υπάρχουν στην αγορά, αφετέρου δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των φαρμακείων.

    Η συνάντηση της Διοίκησης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) με την πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Αικατερίνη Αντωνίου και τον αντιπρόεδρο, Ηλία Γιαννόγλου, σχετικά με το θέμα απέβη άκαρπη, με τα στελέχη του ΕΟΦ να μην δίνουν σαφείς απαντήσεις επί των τοποθετήσεων και των καταγγελιών του προεδρείου του ΠΦΣ.

     «Η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο πιεστική και δεν βελτιώνεται. Από την άλλη πλευρά ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες κατά διαστήματα κλείνουν την στρόφιγγα διάθεσης σκευασμάτων  και δημιουργούνται συνεχώς ελλείψεις στην αγορά», δήλωσε πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, επισημαίνοντας ότι οι φαρμακοποιοί  αγωνιούν καθημερινά για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.

    Μάλιστα, καταγγέλλουν ότι σχεδόν ποτέ ο ασφαλισμένος δεν μπορεί με μια επίσκεψη στο φαρμακείο να παραλάβει όλα τα φάρμακα που έχει συνταγογραφήσει ο θεράπων γιατρός και στην ποσότητα που επιθυμεί.

    Το γεγονός αυτό αναγκάζει τους φαρμακοποιούς να κρατούν σε εκκρεμότητα τις ηλεκτρονικές συνταγές και να διατηρούν βιβλίο με τα φάρμακα που υπολείπονται και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται με το να προσέρχονται στα φαρμακεία δυο και τρείς φορές.

    Πέραν όμως της ταλαιπωρίας, η καθυστέρηση λήψης της φαρμακευτικής αγωγής, μπορεί να έχει και δυσμενείς συνέπειες για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, αποτελέσματα τα οποία δεν μπορούν να υπολογιστούν διότι πολλές φορές επιδρούν σωρευτικά σε βάθος χρόνου.

    Οι κυριότερες ελλείψεις

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κωνσταντίνο Λουράντο, οι κυριότερες ελλείψεις αφορούν στα παρακάτω φαρμακευτικά σκευάσματα:

    Zyloric tabs (για την ουρική αρθρίτιδα), Ursofalk tabs και sup. (για παθήσεις χολής), Spiriva inch. και Spiriva respimat, miflonide 400, Alvesco, Serevent inh, Forair, Pulmicort turbinh, Singulair (βρογχοδιασταλτικό), Incruse (για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια), Xanax 0,5mg και 1mg (ηρεμιστικό), Anafranil 10 (αντικαταθλιπτικό), Voltaren tabs, amp και sup (αντιφλεγμονώδες), Ηumalog 200 (ινσουλίνη), Lantus x 3 (ινσουλίνη), Januvia, Janumet, Galvus, Glucobay 50mg (για σακχαρώδη διαβήτη), Tetagam (ορός αντιτετανικός), Exforge tabs, Vasexten 10, Atacand tabs, Zanidip10 και 20 (αντιυπερτασικό), Εzetrol (αντιλιπιδαιμικό), Adalat caps, Vastarel (αντιστηθαγχικό), Xarelto, (πρόληψη φλεβικών θρομβοεμβολικών επεισοδίων), Eliquis 2,5, Clexane (αντιθρομβωτικό), Inegy 10/20 (αντιλιπιδαιμικό), Canesten vag. tabs (αντιμυκητιασικό), Flagyl caps και sirop (για λοιμώξεις), Bactropan nasal pom.(αντιμικροβιακό), Ciproxin, Avelox (αντιβιοτικό), Duodart, Xatral 5 tabs (υπερτροφία προστάτη), Engerix 12,20, Boostrix polio, DT vax (εμβόλιο), Depakine chrono 500mg, Tegretol tabs, Kepra500, Vimpat (αντιεπιληπτικό), Ionil shampoo (αντιψωριασικό), Αzarga col., Azopt col. Betoptic, Duotrav col, Ganfort col., Monoprost (αντιγλαυκωματικό κολλύριο), Tobrex, Tobradex col και pom (κολύριο), Fucithalmic, Dexamytrex col. και pom. (για οφθαλμικές λοιμώξεις), FML col (αντιφλεγμονώδες κολλύριο), Εxelon tts (για τη νόσο Αλτζχάιμερ), T3 25mg (θυρεοειδική ορμόνη), Llvial (για την εμμηνόπαυση), Prolia inj (οστεοπόρωση), Ponstan (παυσίπονο), Lyrica (για το νευροπαθητικό πόνο).

    Σε σχετική ανάρτηση του κ. Λουράντου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, μάλιστα, υπήρξαν σχόλια που έκαναν λόγο για εισαγωγή ακριβών σκευασμάτων από την Αλβανία.

    Οι φαρμακοποιοί καλούν τον ΕΟΦ να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα διασφαλίσουν την επάρκεια όλων των σκευασμάτων στην ελληνική αγορά και να προστατεύσει με κάθε τρόπο την Δημόσια Υγεία, προς όφελος των ασθενών.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Να συνταγογραφείται και η άσκηση πέρα από την φαρμακευτική αγωγή

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγάλη διάκριση για τη Menarini Hellas

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στα ύψη η αγορά των συμπληρωμάτων διατροφής παρά την κρίση

     



    ΣΧΟΛΙΑ