• ΥΓΕΙΑ

    Εξασθενίζει το σπέρμα στον ανεπτυγμένο κόσμο


    Σημαντική μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων στο σπέρμα των ανδρών καταγράφει νέα μετα-ανάλυση διεθνούς ομάδας ερευνητών τα τελευταία 40 χρόνια στον ανεπτυγμένο κόσμο. Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί σε ό,τι αφορά την τεκνοποίηση, εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις αιτίες που βρίσκονται πίσω από τα ευρήματα.

    Η «βόμβα» ότι η γονιμότητα των ανδρών δέχεται σοβαρό πλήγμα έπεσε το 1992 ως αποτέλεσμα μιας δανικής μελέτης που ανέφερε ότι η ποιότητα του σπέρματος έχει μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Στα χρόνια που ακολούθησαν, δημοσιεύθηκαν πολλές μελέτες με άκρως αντιφατικά, όμως, αποτελέσματα.

    Η νέα μετα-ανάλυση, συγκέντρωσε και ανέλυσε 185 μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 42.935 άντρες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία παράγουν λιγότερη από τη μισή ποσότητα σπερματοζωαρίων, σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά κατά την ίδια ηλικία.

    Ειδικότερα, κατά την περίοδο 1973-2011, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώθηκε κατά 59 % και η συγκέντρωση σπέρματος κατά 52 % στις χώρες που οι συγγραφείς κατηγοριοποίησαν ως «δυτικές». Ωστόσο, δεν επρόκειτο για μια απότομη «βουτιά», αλλά για μια σταθερή μείωση κατά 1,4%, ετησίως, στο συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων, από το 1993 και μετά. Πιθανότατα να υπάρχει περαιτέρω μείωση από το 2011, αν και οι ερευνητές δεν εξέτασαν πιο πρόσφατες μετρήσεις.

    Παρόλο που δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, σε χώρες όπως η Αφρική, η Ασία και η Νότια Αμερική, φαίνεται ότι η μείωση εκεί είναι μικρότερη.

    Χάρη στη  δυνατότητα της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) και άλλων θεραπειών της υπογονιμότητας, η εξασθένιση του σπέρματος που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, θεωρείται απίθανο να επηρεάσει σημαντικά τα γενικά ποσοστά γεννήσεων, παρότι οι «πληθωρικοί» κάνουν λόγο ακόμα και για κίνδυνο εξαφάνισης του ανθρώπινου είδους.

    Ωστόσο, ανησυχία προκαλούν οι πιθανές αιτίες που βρίσκονται πίσω από αυτήν τη μείωση καθώς, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενδέχεται να είναι ενδεικτική της εύθραυστης υγείας των ανδρών στο δυτικό κόσμο.

    Στην μετα-ανάλυση δεν διερευνήθηκαν τα αίτια, όμως στο παρελθόν ανάλογα ευρήματα είχαν συσχετιστεί με διάφορους παράγοντες, όπως η έκθεση σε συγκεκριμένα χημικά και φυτοφάρμακα, το κάπνισμα, το στρες και η παχυσαρκία.

    «Αυτή η μελέτη αποτελεί επείγουσα έκκληση για την εξέταση των αιτιών της αιφνίδιας συνεχιζόμενης μείωσης του αριθμού των σπερματοζωαρίων με στόχο την πρόληψη», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας δρ Hagai Levine του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction Update.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανδρική υπογονιμότητα: Οι άγνωστοι παράγοντες κινδύνου 
     
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι τροφές που «σαμποτάρουν» τη γονιμότητα των ανδρών
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο ξηρός  καρπός που βελτιώνει το σπέρμα



    ΣΧΟΛΙΑ