• ΥΓΕΙΑ

    Ανακαλύφθηκε φάρμακο που αδυνατίζει χωρίς δίαιτα


    «Φως» στο… τούνελ της συνεχώς αυξανόμενης επιδημίας της παχυσαρκίας, βρήκαν ερευνητές από το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Τέξας (UTMB ) στο Γκάλβεστον. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα πολλά υποσχόμενο αναπτυσσόμενο φάρμακο που συρρικνώνει επιλεκτικά την περίσσεια λίπους, αυξάνοντας τον μεταβολισμό των λιποκυττάρων.

    Το φάρμακο ελαττώνει σημαντικά το σωματικό βάρος και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, χωρίς μείωση της πρόσληψης τροφής σε παχύσαρκα πειραματόζωα (ποντίκια), σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Biochemical Pharmacology.

    Η παχυσαρκία είναι ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, παγκοσμίως και αποτελεί κύρια αιτία πρόκλησης κόστους στα συστήματα υγείας και υποβάθμισης της ποιότητας ζωής, καθώς σχετίζεται με σοβαρές χρόνιες παθήσεις. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το εκτιμώμενο κόστος της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ είναι περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

    «Καθώς τα λιποκύτταρα μεγαλώνουν, αρχίζουν να υπερεκφράζουν μια πρωτεΐνη η οποία δρα ως “φρένο” που επιβραδύνει το μεταβολισμό τους, καθιστώντας πιο δύσκολο για τα κύτταρα αυτά να κάψουν το συσσωρευμένο λίπος. Επιπλέον, καθώς ο λιπώδης ιστός επεκτείνεται, εκκρίνουν μεγαλύτερες ποσότητες ορμονών και προ-φλεγμονωδών σημάτων που είναι υπεύθυνα για αρκετές χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιαγγειακών παθήσεων», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Stanley Watowich, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο UTMB.

    Οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα μόριο που εμποδίζει αυτό το μεταβολικό «φρένο»  να λειτουργεί στα λευκά λιπώδη κύτταρα,  καταφέρνοντας έτσι να αυξήσουν το μεταβολισμό μέσα σε αυτά.

    Στη μελέτη, τα ποντίκια τρέφονταν με μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μέχρι να γίνουν παχύσαρκα και στη συνέχεια έλαβαν είτε το φάρμακο είτε ένα εικονικό φάρμακο (placebo). Μετά από 10 ημέρες θεραπείας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παχύσαρκα ποντίκια που έλαβαν το πραγματικό φάρμακο έχασαν περισσότερο από 7% του συνολικού σωματικού τους βάρους, ενώ η μάζα του λευκού λιπώδους ιστού και το μέγεθος των κυττάρων μειώθηκαν κατά 30%, σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Επιπλέον, η χοληστερόλη αίματος στα ποντίκια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με φάρμακο μειώθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα, παρόμοια με εκείνα των μη παχύσαρκων ποντικών.

    Αντίθετα, τα ποντίκια που έλαβαν placebo συνέχισαν να συσσωρεύουν λευκό λίπος και να αυξάνουν το βάρος τους καθ ‘όλη τη διάρκεια της μελέτης. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα ποντίκια τόσο στην ομάδα που έλαβε φάρμακο όσο και στην ομάδα του placebo κατανάλωναν την ίδια ποσότητα τροφής, κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, δείχνοντας ότι η απώλεια λίπους δεν οφείλεται στην καταστολή της όρεξης.

    «Η παρεμπόδιση της δράσης του μεταβολικού “φρένου” παρέχει ένα καινοτόμο μηχανισμό για την αύξηση του μεταβολισμού των κυττάρων και τη μείωση του μεγέθους των εναποθέσεων λευκού λίπους, αντιμετωπίζοντας έτσι τη ρίζα της παχυσαρκίας και των σχετικών μεταβολικών νοσημάτων. Αυτά τα αρχικά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και υποστηρίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας ως μια νέα και πιο αποτελεσματική προσέγγιση για την καταπολέμηση των μεταβολικών ασθενειών», εξηγούν οι ερευνητές.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το χαρακτηριστικό της όσφρησης που αποκαλύπτει αν είστε ψυχοπαθείς

     

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:μ Νέα πειραματική θεραπεία για το συνεχές ενοχλητικό βούισμα στα αυτιά

     
     
     

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αλλάζουν τα δεδομένα στη θωρακοχειρουργική



    ΣΧΟΛΙΑ