• ΥΓΕΙΑ

    Χάνουμε 1,5 δισ. ευρώ επειδή δεν ακολουθούμε τις οδηγίες των γιατρών


    Περίπου 125 δισ. ευρώ ετησίως κοστίζουν στα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας τα χαμηλά ποσοστά συμμόρφωσης στη θεραπεία, ποσό που αντιστοιχεί στο 9,6%του συνόλου των δαπανών υγείας.  Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ, οι υγειονομικές δαπάνες που αποδίδονται στην πτωχή φαρμακευτική συμμόρφωση και οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, έχουν υπολογιστεί σε 100 με 300 δις. δολάρια ετησίως, ποσά που αντιστοιχούν στο 3% με 10% των συνολικών δαπανών υγείας.

    Με βάση τα δεδομένα αυτά, στην Ελλάδα χάνονται έως και 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο επειδή κάποιοι ασθενείς δεν ακολουθούν σωστά τη θεραπεία που τους συνέστησε ο γιατρός τους, ποσό ιδιαίτερα υψηλό, τη στιγμή μάλιστα που τα ταμεία «στενάζουν».

    Τα παραπάνω στοιχεία επισημάνθηκαν σε εκδήλωση για την παρουσίαση της ενημερωτικής εκστρατείας της βιο-φαρμακευτικής εταιρίας Pfizer Hellas, με τίτλο «Συνταγή για μια καλύτερη ζωή». Η εκστρατεία έχει στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών για την ορθή ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και όλων των ενδιαφερόμενων μερών για τα πολλαπλά οφέλη της φαρμακευτικής συμμόρφωσης, τόσο για την υγεία και την ποιότητα της ζωής των ασθενών, όσο και για το σύστημα Υγείας.

    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η φαρμακευτική συμμόρφωση είναι ο βαθμός κατά ον οποίο ο ασθενής ακολουθεί τις συμβουλές του ιατρού, συμμετοχικά και όχι παθητικά, για καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου του.

    «Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να συμφωνήσει με το γιατρό του σε όλα τα απαραίτητα βήματα και ενέργειες. Ειδικά, μάλιστα, για τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και η δυσλιπιδαιμία, η φαρμακευτική συμμόρφωση αποτελεί έναν από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας που λαμβάνουν», τόνισε ο Medical Lead του Τμήματος Essential Health της Pfizer Hellas, κος Βασίλης Γραμμέλης.

    Εντούτοις, στη Ευρώπη ετησίως χάνονται 194,500 ζωές από τη μη συμμόρφωση στη θεραπεία.

    Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε  ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, κο Κωνσταντίνος Τσιούφης: Βάσει διεθνών μελετών σε υπερτασικούς ασθενείς εκτιμάται ότι η μη συμμόρφωση στις στατίνες μπορεί να αυξήσει το σχετικό κίνδυνο θνησιμότητας από 12-25%,  ενώ η μη συμμόρφωση σε καρδιοπροστατευτικά φάρμακα αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας καρδιαγγειακής αιτιολογίας από 10-40% και θνητότητας από 50-80%. Όσον αφορά στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των επειγόντων επισκέψεων καρδιαγγειακής αιτιολογίας στα νοσοκομεία.

    Ενθαρρυντικό είναι, ωστόσο, το γεγονός ότι στην Ελλάδα, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης σε υπερτασικούς ασθενείς, σε Ειδική Μονάδα Υπέρτασης, τα ποσοστά φαρμακευτικής συμμόρφωσης έφτασαν το 80%, ποσοστό το οποίο είναι ικανοποιητικό, σύμφωνα με τον κο Τσιούφη.

    Αναφερόμενη στο οικονομικό φορτίο της ελλλιπούς φαρμακευτικής συμμόρφωσης σε χρόνιες παθήσεις, η κα Νάντια Μπουμπουχαιροπούλου, Health Economist Pfizer Hellas, τόνισε ότι η ελλιπής συμμόρφωση των στη θεραπεία έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στις κλινικές εκβάσεις όσο και σε κοινωνικοικονομικό επίπεδο, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα συστήματα Υγείας.

    «Σε συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα, το ετήσιο κόστος της ελλιπούς συμμόρφωσης ανά ασθενή κυμαίνεται για όλες τις χρόνιες παθήσεις από περίπου $5.271 έως $ 52.341, ενώ εξετάζοντας τις καρδιακές παθήσεις, το κόστος κυμαινόταν από $3.347 έως $ 19.472, για την ψυχική υγεία από  $3.252 έως $19.363 και τέλος από $2.741 έως $9.819 για το διαβήτη», σημείωσε η κα Μπουμπουχαιροπούλου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κλινικές μελέτες: Μια μεγάλη ευκαιρία που παραμένει ανεκμετάλλευτη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΥΓΕΙΑ: Νέα τεχνική για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας με τη χρήση βλαστοκυττάρων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Clawback: 5+1 Προτάσεις και λύσεις για τα 6 χρόνια επιδείνωσης και ανεπάρκειας



    ΣΧΟΛΙΑ