• First Top Stories

    Φαύλος κύκλος με τα προαπαιτούμενα: Έρχεται νέο μπαράζ μέτρων


    Μάχη με τον χρόνο δίνει η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η γ’ αξιολόγηση. Σύντομα αναμένεται νέο μπαράζ με προαπαιτούμενα μέτρα ενώ στο προσεχές μέλλον θα πρέπει να συμφωνηθούν νέα μνημονιακά μέτρα για τους επόμενους μήνες. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται προβλέψεις για τα μεγάλα «αγκάθια» όπως για παράδειγμα ο νόμος Κατσέλη –Σταθάκη για την προστασία της α’ κατοικίας, με το βλέμμα στην 4η αξιολόγηση. Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση στοχεύει στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου τη Δευτέρα που περιλαμβάνει μια σειρά από σκληρά προαπαιτούμενα μέτρα, όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο (οι οποίοι θα γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο από την 1η Μαΐου).

    Στόχος είναι να έχουν όλα «τακτοποιηθεί» έτσι ώστε το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου να αποφανθεί θετικά για το κλείσιμο της γ΄ αξιολόγησης.

    Θα διεξαχθεί ένα έκτακτο EWG πριν από την υπουργική σύνοδο της 22ας Ιανουαρίου, έτσι ώστε να προλειανθεί το έδαφος για το πλαίσιο συμφωνίας.

    Νέα δέσμη μέτρων

    Εκτός από τα 55 προαπαιτούμενα μέτρα που ήδη έχει προετοιμάσει η κυβέρνηση, επιπλέον 82 τουλάχιστον θα πρέπει να καταρτιστούν στο άμεσο μέλλον, για την 4η αξιολόγηση. Τα εν λόγω μέτρα θα συμπεριλαμβάνονται στα κείμενα των μνημονίων και ειδικότερα στο τεχνικό μνημόνιο με την Ευρωζώνη (TMU).

    Επιπλέον η κυβέρνηση οφείλει να αποστείλει επιστολή προς το ΔΝΤ με την οποία θα δεσμεύεται για τις παρεμβάσεις τις οποίες θα εκπληρώσει. Το Ταμείο εν συνεχεία θα συνεδριάσει προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για το επικαιροποιημένο δικό του μνημόνιο για το οποίο διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την Αθήνα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Τσακαλώτος εξαιρεί με τροπολογία τα μέλη του ΤΧΣ από την υποχρεωτική υποβολή «πόθεν έσχες»



    ΣΧΟΛΙΑ