• City Stories

    Πέντε εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για αυτή την Παρασκευή (19 Οκτωβρίου)


    Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Αθήνα αυτή την περίοδο, πολλές από τις οποίες αφορούν προβολές, εκθέσεις, διαλέξεις, παραστάσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα.

    Δείτε παρακάτω πέντε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο αυτή την Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018, σε διάφορα μέρη της Αθήνας, από το πρωί μέχρι και το βράδυ.

    1. Έκθεση: Urban Sound Art / Η τέχνη του ήχου σε δημόσιους χώρους στη Στέγη

    Μεγάλα πρότζεκτ ηχητικών εγκαταστάσεων από ηχητικούς καλλιτέχνες, από το 2010 έως σήμερα στην πόλη της Βόνης, γίνονται έκθεση στον 4ο όροφο της Στέγης. Μια έκθεση για την τέχνη του ήχου στο δημόσιο χώρο της σύγχρονης πόλης.

    Η τέχνη του ήχου σε δημόσιους χώρους βρίσκεται στο επίκεντρο της καλλιτεχνικής και ερευνητικής εργασίας του bonn hoeren. Ξεκινώντας το 2010 από το Ίδρυμα Μπετόβεν για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό του Δήμου της Βόνης, το πρότζεκτ υπό την επιμέλεια του Carsten Seiffarth (Βερολίνο) μελετά διαρκώς τις ακουστικές συνθήκες και τα ηχητικά περιβάλλοντα που καθορίζουν τους σύγχρονους αστικούς χώρους. Για τον σκοπό αυτόν, το bonn hoeren αναθέτει κάθε χρόνο σε έναν καλλιτέχνη τον ρόλο του ηχητικού καλλιτέχνη της πόλης της Βόνης για το συγκεκριμένο έτος. Ο φιλοξενούμενος καλλιτέχνης (μέσω residency) υλοποιεί μια νέα ηχητική εγκατάσταση για την πόλη. Επιπλέον, αυτές οι καλλιτεχνικές φιλοξενίες περιλαμβάνουν ακουστική έρευνα και επιτόπιες διερευνήσεις, καθώς επίσης επιστημονικές παράλληλες δράσεις και εκπαιδευτικά πρότζεκτ.

    Η έκθεση “Urban Sound Art” καταγράφει τα μεγάλα πρότζεκτ ηχητικών εγκαταστάσεων που δημιούργησαν οι ηχητικοί καλλιτέχνες της πόλης της Βόνης από το 2010 μέχρι σήμερα. Τα έργα των Sam Auinger (2010), Erwin Stache (2011), Andreas Oldörp (2012), Christina Kubisch (2013), Max Eastley (2014), Stefan Rummel (2014), Edwin van der Heide (2015), Gordon Monahan (2016) και Maia Urstad (2017) δίνουν μια εικόνα για το πόσο ποικιλόμορφη είναι η εμπλοκή των ηχητικών καλλιτεχνών με τις αστικές καταστάσεις και τους χώρους, στο πλαίσιο του bonn hoeren. Με τον δικό τους, μοναδικό τρόπο ο καθένας, καταπιάνονται όλοι με θέματα όπως η αλληλεπίδραση μεταξύ ήχου και δημόσιου χώρου, ήχου και αρχιτεκτονικής, καθώς και ήχου και φυσικού περιβάλλοντος, επιδεικνύοντας την αφθονία των προοπτικών που μπορούν να προσφέρουν τα «επιτόπια» ηχητικά έργα.

    Συντελεστές:
    Το “Urban Sound Art” είναι μια έκθεση του bonn hoeren, ενός πρότζεκτ του Ιδρύματος Μπετόβεν για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό του Δήμου της Βόνης.

    Καλλιτεχνική διεύθυνση & Διεύθυνση έργου: Carsten Seiffarth
    Κείμενα της έκθεσης: Markus Steffens
    Μεταφράσεις στα αγγλικά: Philip Jacobs
    Εγκατάσταση της έκθεσης στην Αθήνα: Carsten Stabenow
    Σχεδιασμός: graphic office cyan, Βερολίνο

    Πότε:
    Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018
    10.00 – 22.00

    Πού:
    Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
    Φουαγιέ 4ου ορόφου
    Λεωφόρος Συγγρού 107, Νέος Κόσμος

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    2. Συζήτηση/σεμινάριο “Γονείς στα θρανία: Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες” στο Public Συντάγματος

    ο Public συνεχίζει τη θεματική ενότητα με συζητήσεις και σεμινάρια που φέρει τον τίτλο «Γονείς στα θρανία». Αντικείμενο των συζητήσεων αυτών είναι όλα εκείνα που απασχολούν τους σύγχρονους γονείς, σχετικά με το ζήτημα της διαπαιδαγώγησης και της σχέσης με τα παιδιά τους.

    Σε συνεργασία με το site Infokids το Public σε προσκαλεί στο σεμινάριο με θέμα «Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες: Όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς» στο κατάστημα του Συντάγματος, την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου στις 18:00.

    Ο ειδικός παιδαγωγός Φώτης Παπαναστασίου θα συζητήσει με τους γονείς και θα προτείνει τρόπους αντιμετώπισης αλλά και κατανόησης των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες. Το σεμινάριο θα βοηθήσει τους γονείς να καταλάβουν τα παιδιά τους μέσα από αυτές και να κάνουν τη ζωή των παιδιών τους στο σχολείο πιο εύκολη.

    Πότε:
    Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018
    18.00

    Πού:
    Public Συντάγματος
    Καραγεώργη Σερβίας 1, Πλατεία Συντάγματος

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη, με δήλωση συμμετοχής στο [email protected]

    3. Εκδήλωση αφιερωμένη στον φωτογράφο Άρι Γεωργίου στο Μουσείο Μπενάκη

    Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου “Καλτσοδέτα και Μπέκετ. Εικονίσματα Άρις Γεωργίου, Νανοϊστορίες και κουίζ Σάκης Σερέφας” από τις Εκδόσεις Επιστημονικών Βιβλίων και Περιοδικών University Studio Press, εκτίθενται 55 φωτογραφίες του Άρι Γεωργίου.

    Τα έργα, «εικονίσματα», ανήκουν στη σειρά HOMO ERECTUS, τα οποία ευγενικά παραχώρησε ο δημιουργός στη συλλογή των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη.

    Ο Άρις Γεωργίου γεννήθηκε το 1951 στη Θεσσαλονίκη. Είναι αρχιτέκτων με σπουδές και μεταπτυχιακό πολεοδομίας στο Montpellier της Γαλλίας. Ίδρυσε και διηύθυνε επί 15ετία τη Φωτογραφική Συγκύρια και υπήρξε ο πρώτος διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Από το 1977 εκδίδει και εκθέτει ζωγραφική και φωτογραφία.

    Πότε:
    Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018
    19.00

    Πού:
    Μουσείο Μπενάκη, Κτίριο Πειραιώς
    Πειραιώς 138, Κεραμεικός

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    4. Προβολή της ταινίας “Μπελίσιμα” στον Δημοτικό Κινηματογράφο “Νέα Ελβετία”

    Ο Δήμος Βύρωνα με πολλή φροντίδα και μεγάλη χαρά, παρουσιάζει για τρίτη συνεχή χρονιά τις “Κινηματογραφικές Βραδιές”, μια πολιτιστική δράση που κάθε κύκλος της αποτελεί ένα θεματικό αφιέρωμα σε ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία.

    Αυτή την Παρασκευή 19/10/2018:

    Μπελίσιμα – Σκηνοθεσία: Λουκίνο Βισκόντι (115΄) – Ιταλική ταινία του 1952 με τους Άννα Μανιάνι, Βάλτερ Κιάρι, Τίνα Απιτσέλα, Αλεσάντρο Μπλαζέτι

    Μια ταινία πάνω στο σινεμά, αλλά πριν απ’ όλα ένα έργο πάνω στην Αννα Μανιάνι, που ερμηνεύει χωρίς μανιερισμούς, με ανθρώπινη ζωντάνια, την απλοϊκή ηρωίδα.

    Πότε:
    Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018
    20.00

    Πού:
    Δημοτικός Κινηματογράφος “Νέα Ελβετία”
    Νέας Ελβετίας 34 και Σεβαστείας, Βύρωνας

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.
    Με αφορμή αυτή τη δράση τις ημέρες και ώρες των προβολών, συγκεντρώνονται τρόφιμα μακράς διάρκειας για την ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Βύρωνα (Κοινωνικό Παντοπωλείο & Παροχή Συσσιτίου).

    5. “Σωσίβιοι δρόμοι – Δέκα ιστορίες και μια προσευχή για την προσφυγιά” στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

    Από τους φοιτητές του Ανοικτού Πανεπιστήμιου Κύπρου

    Οι φοιτητές και απόφοιτοι της παρουσιάζουν στις 19 και 20 Οκτωβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε μία σπονδυλωτή παράσταση δέκα ιστορίες και μια προσευχή, ακολουθώντας τους σωσίβιους δρόμους ανθρώπων με την κοινή ταυτότητα “Πρόσφυγας”.

    Πόσο εύκολα ξεχνάμε πως είμαστε όλοι άνθρωποι; Πόσα κοινά έχουν τελικά ο Αντώνης και ο Χουσεΐν; Σε ποια γλώσσα μιλάνε ο Χρήστος και ο Αλή; Τι κρατά ο Χαμίντ για φυλαχτό; Ποιοί συνόδευαν τη Ruua στο ταξίδι της; Ποιός να φανταζόταν πως η Κατερίνα θα γινόταν πρόσφυγας στην ίδια της την πατρίδα; Ποια είναι τα πρόσωπα στις φωτογραφίες της Κασσιανής; Πώς η Καρυάτιδα γίνεται μάρτυρας μιας ιστορίας που επαναλαμβάνεται; Tί λένε οι φωνές που έρχονται από τη θάλασσα και πού οδηγεί ο μοναχικός δρόμος της Αντιγόνης; Ιράκ, Σμύρνη, Πόντος, Κύπρος. Από τη Χίο στη Συρία. Από την Μικρά Ασία στη Στουτγκάρδη. Με ή χωρίς σωσίβια. Με ή χωρίς δεύτερη σκέψη.

    Στη σκηνή, συνομιλούν διαφορετικές ιστορίες, κόσμοι, γλώσσες και πολιτισμοί. Ταυτόχρονα, συνδιαλλέγονται διαφορετικές σκηνοθετικές προσεγγίσεις και φόρμες: το ζωντανό μπλέκει με το διαμεσολαβημένο στοιχείο, ενώ η διαμεσική διάσταση υπερτονίζει το στοιχείο του ντοκουμέντου, αποτελώντας ένα σχόλιο πάνω στην ψηφιοποίηση και τη στατιστική απεικόνιση της ανθρώπινης τραγωδίας.

    Συντελεστές:
    Κείμενα – Σκηνοθεσία: Κορίνα Δριτσέλη, Σοφία Ιεροδιακόνου, Χαρά Λιανού, Μαρία Μουχασίρη, Στέφανος Νταλάσης, Κωνσταντίνα Παπαμαρκίδου, Χριστίνα Πασχαλίδου, Μελίνα Σκούφου, Φωτεινή Τσακίρη, Ματούλα Τσιρίδου, Άννα Χρονοπούλου
    Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αύρα Σιδηροπούλου
    Video art – μοντάζ: Έμυ Τζάβρα-Bulloch
    Μουσική Σύνθεση: Άννα Χρονοπούλου
    Ορχήστρα: Άρπα – Νεφέλη Μπρακουμάτσου
    Φλάουτο – Άλκηστις Μπρακουμάτσου
    Φαγκότο / βιολί – Μανώλης Σαράκης
    Τσέλο – Κωνσταντίνα Πιστή
    Φωτισμός: Πάνος Γκόλφης

    Συμμετέχουν: Ραχήλ Αγκιστριώτη, Ουαέλ Αμπντέλ – Μπασέτ, Στέλλα Ανδρέου, Νίκος Αντωνιάδης, Χριστίνα Βαϊσμένου, Αριάδνη Βλόντζου, Τάνια Βουλγαρίδου, Πόλυ Γεωργίου, Σταματία Γκρέκο, Τάσος Γουσέτης, Σταυρούλα Ευθυμιάδου, Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος, Θεράπων Θεράποντος, Κάλλια Καράμπελα, Ελένη Κορκή, Σοφία Κουλέρα, Δήμητρα Κυριάκου, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Λίλας Λιλ, Χριστίνα Λυκοτσέτα, Μιχάλης Λυμπεράκης, Αθανασία Μανθέλα, Μαρία Μανθέλα, Βένια Μητσιάδου, Κώστας Μοσχάτος Ηλίας Μπερμπέρης, Αθανάσιος Μπιλιάλης, Ολυμπία Μπουλογιώργου, Πάρις Νταλάσης, Πολυχρόνης Νταλάσης, Στέφανος Νταλάσης, Ντίνα Ντισλή, Μαρίνα Παπαδημητρίου, Νίκος Παππάς, Γιάννης Παυλόπουλος, Δημήτρης Ρούσαλης, Ruua Sadik, Νάσος Σανσαρίδης, Μανώλης Σαράκης, Δήμητρα Σταυροπούλου Ματούλα Τσιρίδου, Σμαρώ Τσιφουτίδου, Σια Φαράκη, Μελίνα Φορτετσανάκη, Ιωάννα Φυσικοπούλου, Ερμόλαος Χαλκιώτης, Χρύσα Χαρδαλίδου, Μαριλένα Χατζηγιαννακού, Κυριάκος Χατζηστυλλής, Θοδωρής Χορόζογλου, Άννα Χρονοπούλου.

    Πότε:
    Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018
    21.00

    Πού:
    Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
    Πειραιώς 206, Ταύρος

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η κράτηση θέσεων.
    Κρατήσεις θέσεων: Στα ταμεία του Ιδρύματος και τηλεφωνικά 210 3418579, Δευ. – Παρ. 11:00 – 14:00

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Μαργαρίτα Ζορμπαλά έρχεται με «Ιστορίες & Τραγούδια» στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Γιόγκα» αυτό το Σαββατοκύριακο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χώρος, Ήχος και Αυτοσχεδιασμός: Ένα διεθνές συνέδριο με ποικίλες δράσεις στη Στέγη

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σινεμά στο Χυτήριο: Πέντε δωρεάν προβολές για αυτή τη βδομάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: C-Loud FEST: Το πιο ονειρικό φεστιβάλ της πόλης έρχεται στο Ρομάντσο!



    ΣΧΟΛΙΑ