• City Stories

    Πέντε διαλέξεις/συζητήσεις για να παρακολουθήσετε δωρεάν την ερχόμενη βδομάδα

    ΚΠΙΣΝ

    Πηγή: www.snfcc.org


    Διάφορες διαλέξεις, ομιλίες και ανοιχτές συζητήσεις λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο σε διάφορα μέρη της Αθήνας, με ελεύθερη είσοδο. Καταπιάνονται με μια ποικιλία θεμάτων, διοργανώνοντας εκδηλώσεις με μεγάλο ενδιαφέρον. Συγκεντρώσαμε παρακάτω πέντε από αυτές με μια πληθώρα θεματικών και σας τις παρουσιάζουμε αναλυτικά για τη βδομάδα που έρχεται, δηλαδή από τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018.

    1. Hub Science: Διάλεξη Κώστα Συνολάκη “Πλημμύρες και τσουνάμι”

    Το “Τhe Hub Events” και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για έβδομη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο “Hub Science”, με σκοπό να παρουσιάσουν με εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.

    Διάλεξη του καθηγητή φυσικών καταστροφών Κώστα Συνολάκη με θέμα “Πλημμύρες και τσουνάμι: Τι κάνουμε;”, στο πλαίσιο του Hub Science.

    Πλημμύρες και τσουνάμι:
    Τι κάνουμε;

    To 2017 έφυγε. Έφερε καταστροφικές πλημμύρες στο Τέξας, το Πουέρτο Ρίκο, τη Σιέρα Λεόνε, το Μπανγκλαντές, αλλά και στη Δυτική Αττική. Στην Ελλάδα σκοτώθηκαν αναλογικά, ανά κάτοικο, περίπου 4 φορές περισσότεροι άνθρωποι απ΄ ό, τι στο Τέξας. Πού αποδίδεται αυτό, στην έλλειψη προετοιμασίας, την “κακή στιγμή” ή την πραγματικά ακραία καταστροφή;

    Στην ομιλία του, ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Κώστας Συνολάκης θα εξετάσει τις μεγάλες πλημμύρες που προκαλούνται από τσουνάμι, τις ηφαιστειακές εκρήξεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Θα καταδείξει τις αδυναμίες μας να προβλέπουμε και να προλαμβάνουμε τα φαινόμενα αυτά. Επίσης, θα εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα που προκύπτουν μετά κάθε ακραίο φαινόμενο, με σκοπό να ελαχιστοποιήσουμε ή και να μηδενίσουμε τους θανάτους.

    Ο ομιλητής θα δείξει πώς και κάθε πότε δημιουργούνται τα τσουνάμι στον ευρύτερο ελληνικό χώρο, και θα δώσει έμφαση στα στοιχειώδη μέτρα που απαιτούνται για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Θα αναλογιστούμε μαζί του πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας στις παραλίες. Τέλος, θα εξετάσει τα περιβαλλοντικά ορθά μέτρα για την προστασία από τις παράκτιες πλημμύρες.

    Πότε:
    Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018
    20:00

    Πού:
    The Hub Events
    Αλκμήνης 5, Πετράλωνα

    Πληροφορίες

    διάλεξη πλημμύρες

    2. Διαλέξεις Ελληνο-Ιαπωνικού Συνδέσμου

    Ο Ελληνο-Ιαπωνικός Σύνδεσμος οργανώνει διαλέξεις με θέμα την Ιαπωνία και τον Ιαπωνικό Πολιτισμό, στο αμφιθέατρο “Αντώνης Τρίτσης” του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, Αθήνα). Αυτή τη βδομάδα πραγματοποιείται η 3η και τελευταία διάλεξη του κύκλου.

    Αυτή την Τρίτη το θέμα της διάλεξης θα είναι: “Ο Ιαπωνικός Βουδισμός στα πλαίσια των θρησκευτικών παραδόσεων της Ιαπωνίας”

    Ομιλητής: Γεώργιος Κλώνος, Ιαπωνολόγος – Θρησκειολόγος (π. υπότροφος της Ιαπωνικής Κυβέρνησης).

    Διοργάνωση: Ελληνο-Ιαπωνικός Σύνδεσμος (με τη στήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.
    Yπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας.

    Πότε:
    Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018
    19:30

    Πού:
    Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
    Αμφιθέατρο “Αντώνης Τρίτσης”, Ακαδημίας 50

    Πληροφορίες

    ελληνο-ιαπωνικός σύνδεσμος

    3. Διάλεξη με θέμα “Κρίσεις Πανικού”

    Διάλεξη με θέμα: “Κρίσεις Πανικού” διοργανώνει την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου στις 19.00 η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στην αίθουσα της Πνευματικής Εστίας Βούλας (Ζεφύρου 2).

    Ομιλήτριες στη διάλεξη θα είναι οι εθελόντριες ψυχολόγοι: κ. Εύη Βασιλείου και η κ. Ασημίνα Ευκαρπίδου.

    Πότε:
    Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018
    19:00

    Πού:
    Πνευματική Εστία Βούλας
    Ζεφύρου 2, Βούλα

    Πληροφορίες

    κρίσεις πανικού

    4. Σειρά εκδηλώσεων “Διάλογοι”: Η Δημοσιογραφία στην Κρίση και η Κρίση στη Δημοσιογραφία

    Γιατί αμφισβητείται η αξιοπιστία της είδησης, γιατί πολλοί, πλέον, επιλέγουμε να ενημερωθούμε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και πώς μπορεί κανείς να αποφύγει την παγίδα των ψευδών ειδήσεων (fake news); Η απαξίωση, παγκοσμίως, της σύγχρονης Δημοσιογραφίας αποτελεί σημείο των καιρών ή τα αίτια είναι βαθύτερα και παλαιότερα;

    Οι προκλήσεις αλλά και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τη σύγχρονη δημοσιογραφία στην Ελλάδα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, σε μια εποχή που ο όγκος πληροφοριών και οι πηγές ενημέρωσης πολλαπλασιάζονται διαρκώς, θα αποτελέσουν θέμα συζήτησης μεταξύ επιστημόνων και εκπροσώπων του χώρου, στο πλαίσιο της 3ης εκδήλωσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ΔΙΑΛΟΓΟΙ, με τίτλο «Η Δημοσιογραφία στην Κρίση και η Κρίση στη Δημοσιογραφία».

    Έμπειροι εκπρόσωποι του κλάδου θα αναπτύξουν απόψεις γύρω από τις δυσκολίες διεξαγωγής ερευνητικής δημοσιογραφίας, την έλλειψη οικονομικών πόρων αλλά και τα στεγανά προηγούμενων ετών που επέφεραν την συνολική κρίση στην ενημέρωση. Παράλληλα, τη συζήτηση θα απασχολήσει και η δύναμη του διαδικτύου και πώς αυτό μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο για την άσκηση έγκυρης και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας.

     Οι δημοσιογράφοι Σοφία Παπαϊωάννου, Άρης Χατζηστεφάνου και Κώστας Ζαφειρόπουλος θα αναπτύξουν συζήτηση γύρω από το κατά πόσο έχει θέση η ερευνητική δημοσιογραφία στα ελληνικά ΜΜΕ σήμερα σε σχέση με το παρελθόν καθώς επίσης και με άλλες χώρες. Ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Νίκος Παναγιώτου, θα εξηγήσει πώς οι νέες τάσεις ενημέρωσης του κοινού, με δεδομένη τη στροφή προς το διαδίκτυο, καθορίζουν το μέλλον των ΜΜΕ. Ο Βαλεντίνος Τζέκας, φοιτητής του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα μας παρουσιάσει τον αλγόριθμο που θα βοηθήσει στον εντοπισμό των fake news και τον περιορισμό της εξάπλωσής τους.

    Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.

    Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ είναι ελεύθεροι για το κοινό και η συμμετοχή εξασφαλίζεται με ηλεκτρονική εγγραφή και με σειρά προτεραιότητας. Για την ηλεκτρονική εγγραφή πατήστε εδώ

    Πότε:
    Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018
    17:30

    Πού:
    Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)
    Λεωφόρος Συγγρού 364, Καλλιθέα

    Πληροφορίες

    διάλογοι

    5. Σειρά ομιλιών “Συζητάμε για την Εφηβεία”

    Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Αγίου Δημητρίου διοργανώνει σειρά ομιλιών και συζητήσεων για τα σημαντικά θέματα της εφηβείας, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018.

    Η εφηβεία είναι, για πολλούς, η πιο σημαντική περίοδος στη ζωή του ανθρώπου. Για το λόγο αυτό χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από γονείς και ειδικούς. Πάντοτε υπάρχουν προκλήσεις τις οποίες οι γονείς που μεγαλώνουν έναν/μια έφηβο θα κληθούν να χειριστούν.

    Εισηγητές θα είναι ο Παιδοψυχίατρος κ. Ευστράτιος Πάλλης και η Κοινωνική Λειτουργός κ. Ματίνα Ταβουλαρέα.

    Οι ομιλίες θα γίνουν στο 2ο όροφο του Δημαρχείου Αγ. Δημητρίου, στις 6 το απόγευμα και αυτή τη βδομάδα το θέμα είναι: “”Εφηβεία και Αυτογνωσία”.

    Πότε:
    Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018
    18:00

    Πού:
    Δημαρχείο Αγίου Δημητρίου
    Αγίου Δημητρίου 55

    Πληροφορίες

    εφηβεία διαλέξεις

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τέσσερα πρωτότυπα εργαστήρια με ελεύθερη είσοδο στο ΚΠΙΣΝ αυτή τη βδομάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Οι «Διάλογοι» συνεχίζονται στο ΚΠΙΣΝ: Η Δημοσιογραφία στην Κρίση και η Κρίση στη Δημοσιογραφία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 
    Μια πρωτότυπη και δωρεάν έκθεση αφίσας: «Νεοκλασικισμός και γλυπτική, Μεξικό 19ος αι.»



    ΣΧΟΛΙΑ