• Business

    Τι αλλάζει με τις νέες αντικειμενικές – Ποιους φόρους και ποια τεκμήρια επηρεάζουν

    ΕΝΦΙΑ


    Οι (καθυστερημένες) νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τον ερχόμενο Μάρτιο, θα επηρεάσουν σημαντικά όχι μόνο τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, αλλά και μία σειρά ακόμα από φόρους και τέλη που συνδέονται με αυτές και αναμένεται να φέρουν ανατροπές στην αγορά ακινήτων, και όχι μόνο.

    Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, η επίδραση των νέων αντικειμενικών είναι προφανής: ο κύριος ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με συντελεστή ανά κλιμάκιο τιμής ζώνης, ενώ ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική αξία του συνόλου της ακίνητης ιδιοκτησίας του φορολογούμενου.

    Από τις νέες αντικειμενικές επηρεάζεται και ο ΦΠΑ στα νέα ακίνητα (24% επί της αντικειμενικής αξίας), ο φόρος μεταβίβασης (3% επί της αντικειμενικής), ο φόρος ανταλλαγής-συνένωσης οικοπέδων (1,5% της αντικειμενικής), ο φόρος χρησικτησίας (3% επί της αντικειμενικής) και ο φόρος διανομής (0,75% της αντικειμενικής). Θα επηρεαστεί επίσης ο δημοτικός φόρος για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, αφού υπολογίζεται με βάση το φόρο μεταβίβασης, και ο ειδικός φόρος επί των ακινήτων που ανήκουν σε offshore εταιρείες.

    Επίσης, θα επηρεαστούν ο φόρος κληρονομιάς ακινήτου, ο φόρος γονικής παροχής ακινήτου και ο φόρος δωρεάς ακινήτου, αλλά και ο ΤΑΠ που πληρώνουμε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και επίσης υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες.

    Παράλληλα, θα επηρεαστούν τα τέλη υπέρ του Ταμείου Νομικών, το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων και το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στα πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων και διατήρησης των υπαρχόντων.

    Τέλος, μία πολύ σημαντική επίπτωση που θα έχει η εφαρμογή των νέων αντικειμενικών είναι ότι θα επηρεάσει το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από μισθώματα, καθώς και το τεκμαρτό εισόδημα κατοικίας. Αμφότερα τα τεκμήρια υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες, και σε ορισμένες περιπτώσεις ειδικά για το τεκμαρτό εισόδημα κατοικίας μπορεί να υπάρξουν μεγάλες ανατροπές, σε περίπτωση που οι αντικειμενικές στην περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο πέσουν κάτω από το όριο των 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ή αντίστοιχα ανέβουν πάνω από αυτό το όριο, όπου μπαίνει προσαύξηση 40% στα τεκμήρια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:Ραγδαίες εξελίξεις: «Πράσινο φως» από τις τράπεζες για τη διάσωση του Mega

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Goldman Sachs: «Μαχαίρι» από 8%-17% στους στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΕΦΚΑ: Πληρώνονται 20.000 νέες συντάξεις εντός του Δεκεμβρίου



    ΣΧΟΛΙΑ