• Big Story

    Πόλεμος στις τηλεπικοινωνίες: Πως ένας φίλος της κυβέρνησης έγινε φίλος της ΝΔ

    Δημήτρης Τσαμάκης. Πρόεδρος ΕΕΤΤ


    Στο μικρό διάστημα που ηγήθηκε της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ο καθηγητής Δημήτρης Τσαμάκης εφάρμοσε το δόγμα «ποτέ μην κάνεις σήμερα αυτό που μπορείς να κάνεις αύριο»! Έτσι κατάφερε να μπλοκάρει σημαντικά θέματα στην αγορά τηλεπικοινωνιών. Τώρα, που η κυβέρνηση αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Δημ. Τσαμάκη από την προεδρία της ΕΕΤΤ, επειδή θεωρεί πως η θητεία του έληξε μαζί με των υπολοίπων μελών της Ολομέλειας της ανεξάρτητης αρχής, «βγήκε στο βουνό»!  Όπως φαίνεται, έσπευσε προς τη Νέα Δημοκρατία και κατά πληροφορίες ζήτησε στήριξη. Παράλληλα έστειλε επιστολή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στην οποία υποστήριζε πως η αντικατάστασή του είναι παράνομη και πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

    Στην ουσία απειλούσε πως δια της δικαστικής οδού θα κρατούσε σε ομηρία τη νέα διοίκηση της ΕΕΤΤ για… χρόνια. Αφού, όπως σωστά επισημάνθηκε και προχθες, αν δικαιώνονταν τότε θα μπορούσε να χαρακτηριστούν άκυρες σημαντικές αποφάσεις της νέας διοίκησης. Η τακτική των συνεχών καθυστερήσεων που εφάρμοσε κατά τη θητεία του, εφαρμόζεται τώρα και για την αντικατάστασή του.

    Αναβολή

    Ο Δημ. Τσαμάκης πέτυχε να αναβληθεί από την επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για την τοποθέτηση του νέου προέδρου της ΕΕΤΤ Κώστα Μασέλλου. Η αντιπολίτευση επικαλέστηκε την επιστολή του και τα δημοσιεύματα περί προσφυγής στη Δικαιοσύνη και πίεσε για την αναβολή την οποία τελικά δέχθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

    Ο κ. Τσαμάκης, όπως επισήμανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αν προσφύγει σε δικαστήριο που θα τον δικαιώσει, όχι μόνον θα εγείρει την αποζημίωσή του αλλά θα κηρύξει αυτόματα παράνομες όλες τις αποφάσεις της νέας ΕΕΤΤ.

    «Εικάζω», είπε ο κ. Βενιζέλος, «ότι ο κ. Τσαμάκης θα προσφύγει στο ΣτΕ για την πράξη με την οποία διαπιστώνεται η λήξη της θητείας του και θα υπάρχει μεγαλύτερη εκκρεμότητα ως προς τη νόμιμη συγκρότηση της επιτροπής, από αυτήν που υποτίθεται ότι θέλετε τώρα να αποφύγετε. Διότι δεν θα το αφήσει έτσι. Θεωρεί τον εαυτό του προσβεβλημένο…».

    Πρόσθεσε ακόμη ότι ο θεσμός της ΕΕΤΤ καλύπτεται και από ενωσιακό δίκαιο στο οποίο ο κ. Τσαμάκης μπορεί να προσφύγει.

    Ο κ. Τσαμάκης είχε διοριστεί πριν από 1,5 χρόνο όταν η εποπτεία της ΕΕΤΤ βρίσκονταν ακόμα στο υπουργείο Υποδομών.  Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

    Ενώ πιθανώς γνώριζε πως διορίζεται για το υπόλοιπο της θητείας της απελθούσας ολομέλειας, που έληξε πρόσφατα, και αντικαθίσταται, τώρα υποστηρίζει πως η θητεία του είναι τετραετής! Συνεπώς πρέπει να παραμείνει για άλλα 2,5 χρόνια!

    Στην αγορά τηλεπικοινωνιών μάλλον πανηγύριζαν όταν πληροφορήθηκαν πως ο κ. Τσαμάκης αντικαθίσταται καθώς η ΕΕΤΤ επί της διοίκησης του έχει μετατραπεί σε ένα γραφειοκρατικό μηχανισμό που καθυστερεί κάθε απόφαση.

    Δημήτρης Τσαμάκης. Πρόεδρος ΕΕΤΤ



    ΣΧΟΛΙΑ