• Business

    Τι γίνεται με την απόφαση της ΕΕΤΤ για την οπτική ίνα και τη μείωση των τιμών σε σταθερή τηλεφωνία και ίντερνετ

    Κωνσταντίνος Μασσέλος, Πρόεδρος ΕΕΤΤ


    Στον αέρα βρίσκεται μετά από σχεδόν 4 μήνες η δημόσια διαβούλευση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) αναφορικά με την πρόταση του ΟΤΕ για εκπτώσεις όγκου στις τιμές χονδρικής FTTH (οπτική ίνα).

    Τον προηγούμενο χρόνο, τέθηκε πρόταση από τον ΟΤΕ προς την ΕΕΤΤ, για αμοιβαίες εκπτώσεις όγκου στις τιμές χονδρικής οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι, προκειμένου να προχωρήσουν γρηγορότερα οι επενδύσεις σε FTTH, γεγονός που θα μπορούσε να μετακυλήσει και στον καταναλωτή, καθώς θα οδηγούσε σε χαμηλότερες τιμές στα πακέτα σταθερής και internet των ΟΤΕ-Nova-Vodafone.

    Η ΕΕΤΤ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση την πρόταση του ΟΤΕ στις 4 Δεκεμβρίου του 2023, ενώ ως ημερομηνία λήξης είχε οριστεί η 15η Ιανουαρίου του 2024. Ωστόσο μέχρι σήμερα επισήμως η ΕΕΤΤ δεν έχει βγάλει κάποιο πόρισμα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημόσια διαβούλευση ακόμα ελέγχεται από τα ρυθμιστικά όργανα της ΕΕΤΤ και το πόρισμα αναμένεται να βγει μέσα στον επόμενο μήνα. Και δεν είναι σαφές εάν η πρόταση του ΟΤΕ έχει περάσει ή υπάρχουν ενστάσεις από τους ενδιαφερόμενους.

    Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Vodafone συμφωνεί με αυτή την πρόταση και η εισήγησή της είναι θετική ενώ και η Nova φαίνεται να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο πρέπει να περάσει ακόμα λίγος καιρός προκειμένου να βγάλει η ΕΕΤΤ το επίσημο πόρισμα και να φανεί εάν θα ισχύσει η πρόταση του ΟΤΕ ή όχι.

    Τι αναφέρει η δημόσια πρόταση – Τα πλεονεκτήματα

    Αντικείμενο της υπό διαβούλευση συμφωνίας προβλέπει ότι τα μέρη δεσμεύονται ώστε έκαστος πάροχος Υπηρεσίας να έχει στο δίκτυο του άλλου παρόχου υπηρεσίας (εξαιρουμένων τυχόν περιοχών όπου έχουν αναπτύξει δίκτυο και οι δυο πάροχοι Πρόσβασης) συγκεκριμένο πλήθος ενεργών συνδέσεων VPU/VLU FTTH στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους έναντι των συμφωνημένων μειωμένων χρεώσεων.

    Στόχος της διαδικασίες από πλευράς της ΕΕΤΤ είναι να επιταχυνθεί η μετάβαση σε NGA υπηρεσίες ανοίγοντας παράλληλα η συζήτηση για την διαμόρφωση των τιμών λιανικής στις συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι, καθώς μια τέτοια ρύθμιση θα μπορούσε να καταλήξει σε μείωση των τιμών που πληρώνει ο καταναλωτής για τα συγκεκριμένα πακέτα που του προσφέρονται από τους παρόχους.

    Παράλληλα, στόχος είναι η γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη διείσδυση των συνδέσεων οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι, καθώς και οι τρεις μεγάλοι πάροχοι ΟΤΕ-Nova-Vodafone έχουν ανακοινώσει τεράστιες επενδύσεις πολλών δις. ευρώ για τα δίκτυα οπτικών ινών. Ενώ παράλληλα δυναμικά έχουν μπει στο παιχνίδι η ΔΕΗ αλλά και η Inalan.

    Η πρόταση αυτή συμφέρει όλους τους παρόχους και κυρίως της Nova και τη Vodafone οι οποίες νοικιάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό γραμμές Fiber to the Home σε χονδρική. Ενώ παράλληλα με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να διευρύνουν τα περιθώρια κέρδους τους ώστε να έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν και φθηνότερα τιμολόγια λιανικής.

    Ο στόχος συνδέσεων εξετάζεται στο σύνολο των συνδέσεων FTTH υπό την προϋπόθεση ότι σε κάθε επιμέρους FTTH footprint έχει επιτευχθεί ο στόχος κατά τουλάχιστον 50%. Σε αντίθετη περίπτωση λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό επίτευξης στόχου κάθε έτους διακριτά ανά επιμέρους FTTH footprint.

    Διαβάστε επίσης:

    ΟΤΕ: Πρόταση μείωσης τιμών χονδρικής έως και 28%

    Μειώθηκαν κατά 4% οι παγκόσμιες πωλήσεις έργων τέχνης το 2023

    Αυτές είναι οι 13 επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο πρόγραμα ΟΠΑΠ Forward



    ΣΧΟΛΙΑ