• ΑΓΟΡΕΣ

    -12,30% οι εβδομαδιαίες… MSCI απώλειες στις τράπεζες


    Δυστυχώς οι εκτιμήσεις της Societe General για τη διαγραφή των μετοχών της ΕΤΕ, Εurobank και Τρ. Πειραιώς από τον MSCI Standard, επαληθεύτηκαν στην επίσημη ανακοίνωση των δεικτών, τα μεσάνυχτα της Τρίτης και ότι ακολούθησε από τη συνεδρίαση της Τετάρτης είναι πλέον γνωστό.

    Οι απώλειες των τραπεζών σε εβδομαδιαίο επίπεδο θα ήταν πολύ περισσότερες αν δεν υπήρχε το δημοσίευμα του Bloomberg που ανέφερε για ένα σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων που επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Την Τρίτη, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε 5,35% υψηλότερα και η αγορά εκτιμούσε μόνο τον υποβιβασμό της Πειραιώς στο Small Cap.

    Πράγμα που δεν έγινε. Η κεφαλαιοποίηση των τραπεζικών μετοχών συμπεριλαμβανομένης και της Alpha Bank η οποία διαμένει στον MSCI Standard υποχώρησε κατά 658,6 εκατ. ευρώ, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπέστη απώλειες 12,30%. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στην εβδομάδα 2,76%.

    Στο χρηματιστήριο πλέον έχουμε ολική ανατροπή της αγοράς, καθώς οι τράπεζες μετατοπίζονται σημαντικά σε βαρύτητα.

    H μετοχή του Μυτιληναίου ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση την ΕΤΕ και την Eurobank. Εν μέρει αυτό μπορεί να λειτουργήσει θετικά ώστε οι τραπεζικές πιέσεις να μην επηρεάζουν τόσο το σύνολο της αγοράς. Ωστόσο κανείς δεν θα διαφωνήσει ότι ο καθρέφτης μίας ελεύθερης οικονομίας αποτυπώνεται στον τραπεζικό της στερέωμα πρώτα και ανάπτυξη χωρίς τράπεζες δεν υπάρχει.

    Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, το τραπεζικό σύστημα αποσυμπιέστηκε μερικώς, χάρη στο κλείσιμο της μετοχής της Alpha Bank (+1,85%) και ακολούθησε η Tράπεζα Πειραιώς στην οποία ανακοινώθηκε short covering για δεύτερη διαδοχική μέρα.

    Σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν δεικτοβαρείς μετοχές στη συνεδρίαση της Παρασκευής όπως οι ΔΕΗ, Coca Cola, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος κ.ά.

    Η συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στα 37,8 εκατ. ευρώ, ενώ πραγματοποιήθηκε και ένα πακέτο στην Alpha Trust.



    ΣΧΟΛΙΑ