• Μετοχές

    Goldman Sachs: «Μαχαίρι» από 8%-17% στους στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

    • NewsRoom
    Goldman Sachs


    Από 8% έως και 17% κατεβάζει τον πήχη για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών η Goldman Sachs, τονίζοντας ότι τα έσοδα δέχονται πιέσεις, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού, εν όψει των stress test.

    Αναλυτικότερα, η Goldman Sachs μειώνει κατά 8%, στα 2,40 ευρώ/μετοχή από 2,60 ευρώ προηγουμένως, την τιμή-στόχο για τον τίτλο της Alpha Bank, διατηρώντας τη σύσταση αγοράς, κατά 13%, στα 0,28 ευρώ από 0,32 ευρώ προηγουμένως, την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με ουδέτερη σύσταση, κατά 23%, στα 0,85 ευρώ από 0,95 ευρώ προηγουμένως, την τιμή-στόχο για τον τίτλο της Eurobank, επίσης με σύσταση neutral, και κατά 17%, στα 3,10 ευρώ από 3,75 ευρώ προηγουμένως, τον στόχο για τη μετοχή της Πειραιώς, επίσης με ουδέτερη σύσταση.

    Τα κρίσιμα στοιχεία για την είκονα των τραπεζών, σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα, είναι τα εξής:

    Τα έσοδα είναι χαμηλότερα, χαμηλότερη η προοπτική PPI (κερδοφορία προ προβλέψεων). Οι τάσεις του τρίτου τριμήνου έδειξαν αυξανόμενες πιέσεις στα έσοδα των τραπεζών (-2% σε τριμηνιαία), με την συνέχιση της απομόχλευσης και την μείωση των spreads να αντισταθμίζουν τα οφέλη από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης. Ενώ οι τράπεζες αναμένουν περαιτέρω πρόοδο σχετικά με τα κόστη, οι πιέσεις στο PPI ενδέχεται να επιμείνουν.

    Οι νέοι στόχοι για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) συνεπάγονται περισσότερες πωλήσεις χαρτοφυλακίου. Τα επικαιροποιημένα σχέδια μείωσης των NPEs (+ 2 δισ. ευρώ έως το 2019) είναι πιο φιλόδοξα και αντικατοπτρίζουν υψηλότερες πωλήσεις χαρτοφυλακίου (σε μεγάλο βαθμό ανασφάλιστων) και διαγραφές.  Η πρόοδος των ηλεκτρονικών δημοπρασιών, της αναδιάρθρωσης του χρέους θεωρείται ως βασικός στόχος για το 2018-2019, με τις τράπεζες να βρίσκονται σε καλό δρόμο να πετύχουν τους στόχους του 2017. Ο ρυθμός σχηματισμού NPEs έγινε αρνητικός, ενώ οι ροές μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθούν να είναι θετικές για τις περισσότερες τράπεζες.

    Η ρευστότητα βελτιώνεται. Οι τράπεζες σημείωσαν σταδιακή επιστροφή καταθέσεων (2,5 δισ. ευρώ) και περαιτέρω μείωση της χρήσης της χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα (- 12 δισ. ευρώ) στο τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο, όπως σημειώνει η Goldman Sachs, η πλήρης απεξάρτηση από τον ELA θα πάρει χρόνο.

    Goldman Sachs: Κόβει τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών έως και 17%



    ΣΧΟΛΙΑ