• Winners & Losers

    Winners and Losers

    Κάθε μήνα η δημοσιογραφική ομάδα του mononews.gr θα κρίνει και θα δημοσιεύει ποιοι είναι αυτοί που ξεχώρισαν στις προηγούμενες 30 ημέρες. Που ξεχώρισαν είτε θετικά είτε αρνητικά

    9 Δεκεμβρίου 2019


    To mononews.gr παρουσιάζει κάθε μήνα το προφίλ των κερδισμένων και των χαμένων του μήνα που πέρασε: από την πολιτική, την επιχειρηματική και τη δημοσιογραφική σκηνή.

    Έτσι για τον μήνα Νοέμβριο η ομάδα του mononews.gr θεωρεί ότι κερδισμένοι και χαμένοι του μήνα είναι οι εξής:

    Κερδισμένοι:

    1. Κώστας Μπακογιάννης
    2. Παύλος Γερουλάνος
    3. Γιώργος Χαντζηνικολάου
    4. Βασίλης Ψάλτης
    5. Αλέξης Παπαχελάς
    6. Αγγελική Φράγκου

     

    Χαμένοι

    1. Αλέξης Τσίπρας
    2. Όλγα Τρέμη
    3. Βασίλης Κικίλιας
    4. Κατερίνα Γκαγκάκη

    Κώστας Μπακογιάννης

    Δήμαρχος Αθηναίων

    Υπάρχουν σπουδαιότερα πράγματα στο πιάτο του Κώστα Μπακογιάννη από την Κατερίνα Γκαγκάκη. Οι Αθηναίοι καίγονται για μία καθαρή και λειτουργική πρωτεύουσα που να μην κλείνει κάθε τόσο.

    Ενδεχομένως να ρυθμίσει το κυκλοφοριακό, να αναβιώσει πεθαμένες γειτονιές, να νοικυρέψει άλλες. Ξεκίνησε με τα Εξάρχεια, έχει δρόμο μπροστά του.

    Προς το παρόν όμως, It’s Christmas. Και ως δυτικοτραφής υπόσχεται να στολίσει την Αθήνα ωραιότερα από ποτέ. Θα ξηλώσει παλιά στολίδια, η πλατεία Συντάγματος θα φτιαχτεί και θα καθαριστεί, θα υποδεχτεί ανανεωμένη τις γιορτές.

    Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Υιοθέτησε την Πόλη σου, δεκαεννιά εταιρίες (Μυτιλιναίος, Coca Cola, EΘνική Τράπεζα, Παναθηναϊκός, Aegean μεταξύ άλλων), ιδρύματα (Ωνάση), και διάφορα σωματεία ανέλαβαν να στολίσουν και να φωταγωγήσουν αντίστοιχα σημεία της πόλης.

    Δεν θα αρκεστεί ωστόσο στο κέντρο της πόλης για να κερδίσει απλώς τις εντυπώσεις. Θα απλωθεί σε οδικές αρτηρίες και μικρότερους δρόμους που δεν είχε φτάσει το χριστουγεννιάτικο φως ποτέ στο παρελθόν.

    Άνθρωπος της ουσίας και του επιχειρείν (αναγνωρίζει ότι έχει σημασία η σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα). Αυτές οι ημέρες γιορτής ανήκουν στους μικρούς. Τέσσερα παιδιά μεγαλώνει εκείνος, ξέρει…

    —Κ.Δ.

    Παύλος Γερουλάνος

    Πολιτικός

    Εκφράζει αγωνία, αρθρώνει φρέσκο πολιτικό λόγο. Ο Παύλος Γερουλάνος ξεχωρίζει για την στάση του στα πολιτικά πράγματα της χώρας, τόσο στο αυτοδιοικητικό κομμάτι, όσο και στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ.

    Κατά την προεκλογική περίοδο για τις δημοτικές εκλογές διεξήγαγε έναν αγώνα εναντίον του Κώστα Μπακογιάννη καθαρά πολιτικό και ήπιο, στοιχεία που δεν βρίσκει εύκολα ο ψηφοφόρος. Κι όταν τα βρίσκει τα εκτιμά.

    Και στα εσωκομματικά της παράταξής του εκφέρει έναν λόγο αναζωογονητικό για την Κεντροαριστερά, ζητώντας να ξαναπιαστεί το νήμα που ενώνει το ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία, χωρίς φοβίες.

    «Υπάρχει ο κίνδυνος να μοιραστούν οι ψηφοφόροι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ όσο δεν υπάρχει μια πολιτική πρόταση που να εκφράζεται από την κεντροαριστερά και να δίνει ένα όραμα στην Ελλάδα. Το όραμα χρειαζόμαστε και όχι την ταμπέλα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ ή του ΚΙΝΑΛ. Το όραμα και τις θέσεις που απορρέουν από αυτό» δήλωσε πρόσφατα εκφράζοντας τις θέσεις του για την επόμενη ημέρα της παράταξής του.

    Περιμένουμε τις επόμενες κινήσεις του.

    —Ν.Σ.

    Γιώργος Χαντζηνικολάου

    Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς

    «Είναι ώρα να  ξεκινήσουμε έναν διάλογο για το μέλλον του σύγχρονου ελληνικού κράτους, απαλλαγμένο από στερεότυπα, προκαταλήψεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος» ανέφερε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς  κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, μιλώντας σε εκδήλωση για τη συμμετοχή της Πειραιώς στον εθνικό εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

    Σύμφωνα με τον κ. Χαντζηνικολάου, οι Έλληνες θα πρέπει να δούμε την πορεία των 200 αυτών χρόνων μέσα από ένα σύγχρονο και διεθνοποιημένο πρίσμα.

    Η μεγάλη πρόκληση σήμερα –καθώς η χώρα βγαίνει από μία 10ετή ύφεση- είναι «να δημιουργήσουμε μια ισχυρότερη κοινωνία, με αυτοπεποίθηση, εξωστρέφεια και αξιώσεις για ένα καλύτερο μέλλον».

    H Τράπεζα Πειραιώς, που είναι σήμερα η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, και μέσα από τη συμμετοχή της για τον εορτασμό των 200 χρόνων, παραμένει πιστή στη δέσμευση που έχει  αναλάβει απέναντι στην ελληνική κοινωνία να είναι παρούσα  στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που καθορίζουν τη σημερινή και τη μελλοντική πορεία της χώρας μας.

    —Ε.Κ.

    Βασίλης Ψάλτης

    CEO Alpha Bank

    «Κτίζουμε βήμα-βήμα τη νέα Alpha Bank, αλλάζουμε κουλτούρα, η τράπεζα έχει ιστορία, αγκαλιάζουμε την ιστορία της και θα την εξελίξουμε» δήλωσε προ ημερών ο CEO της κ. Βασίλης Ψάλτης, παρουσιάζοντας το νέο επιχειρησιακό μοντέλο της τράπεζας.

    Ένα σχέδιο που το ετοίμασε -συνεπικουρούμενος από στενούς συνεργάτες του- μεθοδικά, προκειμένου η Alpha Bank να ανταποκριθεί ορθολογικά στις απαιτήσεις της νέας εποχής.

    Και δικαιώθηκε. Το  στρατηγικό σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας -που παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη σε roadshow στο Λονδίνο-, έχει την  στήριξη των μεγάλων θεσμικών χαρτοφυλακίων και διεθνών επενδυτών.

    Μάλιστα, στο Λονδίνο ο κ. Ψάλτης και ο CFO Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, μαζί με στελέχη του Investors Relations, συναντήθηκαν με περισσότερους από 50 αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων.

    Ανάμεσα τους ήταν και εκπρόσωποι των Blackrock και Schroders, που είναι από τους βασικούς μετόχους της τράπεζας.

    Τώρα ο κ. Ψάλτης ετοιμάζεται για τις επόμενες συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές που θα γίνουν μέσα στο μήνα στη  Νέα Υόρκη και Βοστώνη.

    —E.K.

    Αλέξης Παπαχελάς

    Διευθυντής της εφημερίδας Η Καθημερινή

    Προ ημερών η Καθημερινή δημοσίευσε μια συνέντευξη του σημαντικότερου τραπεζίτη στον κόσμο, του επικεφαλής της JP Μorgan Chase Jamie Dimon. Η συνέντευξη δόθηκε στον διευθυντή της εφημερίδας, Αλέξη Παπαχελά.

    Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια επιτυχία μεγάλου μεγέθους, καθώς ο Dimon είναι ο CEO ίσως της εμβληματικότερης τράπεζας του κόσμου (μαζί με την Goldman Sachs).

    Το 2015 η ευρωπαϊκή εκδοχή του Politico (politico.eu) περιέλαβε τον Παπαχελά στους 28 ανθρώπους που καθόρισαν ή επηρέασαν με τη στάση τους τα δεδομένα στην Ευρώπη, μέσα από τη δουλειά και τη στάση ζωής τους γενικότερα.

    «Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να πηγαίνει αντίθετα στο ρεύμα. Δεν γράφω ή δεν κάνω τηλεοπτικά προγράμματα για να είμαι αρεστός. Μου αρέσει να λέω αυτό που σκέφτομαι, έστω και αν αυτό πάει αντίθετα στο ρεύμα» είχε δηλώσει κάποτε ο Παπαχελάς.

    Δηλώνει πως θαυμάζει περισσότερο από όλες τις ιστορικές προσωπικότητες τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, ενώ περιγράφει τα χαρακτηριστικά της Ενιαίας Ευρώπης ως εξής: «Η δύναμη της ανεκτικότητας, του συμβιβασμού, ο πολιτισμός και η ισόρροπη ανάπτυξη».

    —Γ.Δ.

    Αγγελική Φράγκου

    Πλοιοκτήτρια

    Η Ελληνίδα πλοιοκτήτρια, επικεφαλής του ομίλου Navios, έχει καταφέρει με τη διορατικότητα και τις καλά μελετημένες κινήσεις της να παραμένει στο προσκήνιο της παγκόσμιας ναυτιλίας.

    Την ώρα που τα ναύλα στα τάνκερ μεταφοράς παραγώγων πετρελαίου αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, μία εκ των εταιρειών του ομίλου της εφοπλίστριας, η Navios Maritime Acquisition, ήταν ανάμεσα στις ναυτιλιακές που έκλεισαν πρόσφατα συμφωνίες ναύλωσης. Πρόκειται για δύο συμφωνίες διάρκειας 24 μηνών, με τον ενεργειακό κολοσσό Chevron και τη Stena Bulk.

    Παράλληλα, η κα Φράγκου προχώρησε σε μία ακόμη κίνησης αναδιάρθρωσης του ομίλου της, θέτοντας σε εκκαθάριση την εταιρεία ειδικού σκοπού Navios Europe I που είχε ιδρύσει το 2013 και μεταφέροντας τα δέκα πλοία της στις θυγατρικές του ομίλου της, Navios Maritime Partners και Navios Maritime Acquisition -πέντε πλοία έκαστη.

    Την ίδια ώρα, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, Navios Partners, ισχυροποίησε το στόλο της με επιπλέον έξι πλοία, τέσσερα bulker, που εξαγόρασε έναντι 37 εκατ. δολαρίων και δύο νεότευκτα kamsarmax, χωρητικότητας 81,000 dwt, που ναύλωσε για 10 έτη, με δυνατότητα να τα εξαγοράσει στο τέλος του τέταρτου έτους.

    Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του έτους, η Αγγελική Φράγκου, παραμένει σε ετοιμότητα, αφουγκράζεται την αγορά και προετοιμάζει τα επόμενα βήματα της με στόχο να εξασφαλίσει την περαιτέρω ανάπτυξη του ομίλου Navios.

    —Λ.Μ.

    Αλέξης Τσίπρας

    Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

    Είναι πρόβλημα να πατάς με το αριστερό πόδι σε μια βάρκα και με το δεξί σε άλλη. Κάποια στιγμή θα χάσεις την ισορροπία σου…

    Αυτό έπαθε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

    Πήγε μεν, δεν έφτασε δε.

    Δηλαδή, στο δρόμο για την αμερικανική πρεσβεία έστριψε για το Hilton… Μισή πορεία για τον μισό ΣΥΡΙΖΑ, αυτόν των κινημάτων.

    Για τον υπόλοιπο, το κόμμα της εξουσίας που συνομιλούσε ως κυβέρνηση με τους Αμερικανούς, αναγκάστηκε να κόψει δρόμο.

    Οι επικρίσεις ήταν έντονες και όταν κλήθηκε να απαντήσει πώς και γιατί, είπε ότι η πορεία στην αμερικανική πρεσβεία δεν είναι μαραθώνιος για να τερματίσεις.

    Ωστόσο, είναι πρόβλημα τόσο για τον ίδιο όσο και για τους ψηφοφόρους του να μην αποφασίζει σε ποια βάρκα πατάει.

    Όλγα Τρέμη

    Δημοσιογράφος

    La Terra Trema βγαίνοντας η Όλγα Τρέμη στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του MEGA. Σήμερα με τα χαμηλά νούμερα τηλεθέασης για το «10» της ΕΡΤ1 η εικόνα αυτή αποδυναμώνεται, φθίνει.

    Τον Νοέμβριο η εκπομπή σημείωνε εξαιρετικά χαμηλά νούμερα. Την τελευταία Τετάρτη μάλιστα της τάξης του 2,1% στο δυναμικό κοινό και του 2,7% στο γενικό σύνολο.

    Η Όλγα Τρέμη έγραψε ιστορία ως κεντρική παρουσιάστρια. Αλλά αντί να βάλει τελεία (βλέπε: αριστοτελικό τέλος…) και να διαφυλάξει την υστεροφημία της με ένα μεγαλειώδες φινάλε, υπέκυψε στη γλυκιά μέθη της εξουσίας και επέστρεψε στο γυαλί.

    Όσοι όμως αναδύονται από τις στάχτες της κρίσης, αναγκάζονται να αναπροσαρμοστούν: Άχθος αρούρης αποδεικνύεται για την πάλαι ποτέ σιδηρά κυρία της ενημέρωσης.

    Πώς να διαπραγματευτεί μια σταρ τη φθίνουσα ακτινοβολία της; Όταν ο Τομ Κρουζ ατίμασε την άλλοτε κρινένια Νικόλ Κίντμαν (για μία νεότερη ηθοποιό που του χάρισε παιδί), εκείνη αντέδρασε καταστρέφοντας το πρόσωπό της. Η αφάνεια μετά την κορυφή, δύσκολα χωνεύεται.

    Η Τρέμη δεν υποδύεται ρόλους στο σινεμά. Παίζει ωστόσο και εκείνη με τον φακό που ακριβώς όπως ο έρωτας και η ηλικία, ξεγυμνώνει…

    Όσο ανεβαίνουν τα νούμερα της ηλικίας, κατεβαίνει η κλίμακα της δημόσιας απήχησης. Το γυαλί δεν προσφέρεται σε ατέλειες.

    Ό,τι δεν σώζεται με την εικόνα, ας το υπερκεράσει ο αιχμηρός της λόγος. Εκεί ποντάρει το κρατικό κανάλι.

    Τουλάχιστον η δική της πλαστική πέτυχε.

    Βασίλης Κικίλιας

    Υπουργός Υγείας

    Οι λανθασμένες επιλογές του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στην υπόθεση διορισμών διοικητών σε νοσοκομεία έφεραν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και έγιναν η αιτία να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου.

    Ο μεγαλύτερος σάλος ξέσπασε για τον 80χρονο πρώην πολιτευτή από τα Τρίκαλα, Κωνσταντίνο Πατέρα, που διορίστηκε -για 24 ώρες μόλις- διοικητής του νοσοκομείου Καρδίτσας.

    Το Μέγαρο Μαξίμου επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και έσβησε την φωτιά ζητώντας, την επομένη κιόλας, από τον κ. Πατέρα να παραιτηθεί, όπως και έγινε.

    Μόνο που ο κ. Πατέρας έφυγε επιχειρώντας να κάνει πολύ θόρυβο, βγαίνοντας στα κανάλια και ισχυριζόμενος ότι ουσιαστικά την θέση την ζήτησε από τον πρωθυπουργό ως αντάλλαγμα για την στήριξη που έδωσε στην ΝΔ στις εκλογές.

    Επιμύθιο της ιστορίας για τον κ. Κικίλια ότι η ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Υγείας μπορεί εύκολα να σβήσει τα φώτα, όσο εύκολα σβήνει και η λάμψη της πασαρέλας, πάνω στην οποία περπάτησε και η σύζυγός του, Τζένη Μπαλατσινού.

    Μεγαλύτερη προσοχή την επόμενη φορά, για να αποφεύγονται τα… παρατράγουδα.

    Κατερίνα Γκαγκάκη

    Παρουσιάστρια

    Πιστεύοντας ακράδαντα ότι η ανοησία στην ελληνική τηλεόραση είναι ανίκητη, η Κατερίνα Γκαγκάκη υπέπεσε σε ατόπημα βαρύ.

    Όμως, αυτή την φορά διαψεύστηκε.

    Τα αντανακλαστικά της κοινωνίας λειτούργησαν, καταδικάζοντας την απρεπή συμπεριφορά της σε βάρος της νεαρής φοιτήτριας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, η οποία έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από συμφοιτητή της, την ώρα που μελετούσε στην βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου.

    Η συμμετοχή της κ. Γκαγκάκη στην χυδαία διακωμώδηση του τραυματικού αυτού περιστατικού από το πάνελ της εκπομπής του Γιώργου Λιάγκα, όπου με τα χάχανα και τα δήθεν πονηρά σχόλιά της έθιξε ακόμη περισσότερο την νεαρή φοιτήτρια, έριξε τους τίτλους τέλους στην θητεία της στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

    Θέση που της είχε εμπιστευτεί ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος μετά τον σάλο που ξέσπασε έκανε δεκτή και την παραίτησή της.

    Οπότε και τα πολιτικά αντανακλαστικά λειτούργησαν όπως έπρεπε, δίνοντας ένα μάθημα ότι η τηλεοπτική δήθεν αφέλεια κάποιες φορές δεν συγχωρείται.

    The Usual Suspects

    The people below could make any list of influencers, anytime, which is why we've given them their own.