• Winners & Losers

    Winners and Losers

    Κάθε μήνα η δημοσιογραφική ομάδα του mononews.gr θα κρίνει και θα δημοσιεύει ποιοι είναι αυτοί που ξεχώρισαν στις προηγούμενες 30 ημέρες. Που ξεχώρισαν είτε θετικά είτε αρνητικά

    5 Νοεμβρίου 2019


    To mononews.gr παρουσιάζει κάθε μήνα το προφίλ των κερδισμένων και των χαμένων του μήνα που πέρασε: από την πολιτική, την επιχειρηματική και τη δημοσιογραφική σκηνή.

    Έτσι για τον μήνα Οκτώβριο η ομάδα του mononews.gr θεωρεί ότι κερδισμένοι και χαμένοι του μήνα είναι οι εξής:

     

    Κερδισμένοι

     

    1. Χρήστος Σταϊκούρας
    2. Χρήστος Μεγάλου
    3. Βαγγέλης Μαρινάκης
    4. Νίκος Τσάκος
    5. Θοδωρής Κυριακού

    Χαμένοι

     

    1. Γιώργος Νίκας
    2. Τηλέμαχος Λαβίδας
    3. Αφοί Δομαζάκη
    4. Νίκη Λυμπεράκη

     

     

    Χρήστος Σταϊκούρας

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ήταν αναμφίβολα ένα από τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν τον μήνα Οκτώβριο. Κι αυτό γιατί το αν όλα τα desks συζητούν για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στο προσκήνιο, μετά από 10 χρόνια κρίσης και συριζαϊκής μιζέριας, πιστώνεται στον υπουργό Οικονομικών.

    Για του λόγου το αληθές κατά τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, τον περασμένο μήνα, fund managers, ομόλογοί του από άλλες χώρες, τραπεζίτες και μεγάλα ονόματα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας δεν πίστευαν στα αυτιά τους όταν ο κ. Σταϊκούρας τούς ενημέρωνε διά ζώσης για το σχέδιο «Ηρακλής».

    Δεν θα πρέπει να παραληφθεί το γεγονός ότι την ευρύτατη αποδοχή του σχεδίου για τη διάσωση των τραπεζών πιστώνεται και ο υφυπουργός του κ. Γιώργος Ζαββός.

    Όταν στην Ιταλία η σύνταξη του σχεδίου διήρκεσε τρία χρόνια, ο κ. Σταϊκούρας και το επιτελείο του έλυσαν το «καυτό» αυτό ζήτημα μέσα σε ενάμιση μόλις μήνα από τις 9 Ιουλίου που ορκίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Σταϊκούρας πέρασε με επιτυχία όλα τα κρίσιμα τεστ με τους Θεσμούς -και όχι μόνο-  και ετοιμάζεται πλέον για τη «μητέρα των μαχών» που θα δοθεί στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, όπου κρίνεται ο προϋπολογισμός του 2020 και η συζήτηση για τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά μία μονάδα.

    — Στ. Κ. Χ.

    Χρήστος Μεγάλου

    ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

    «Η ολοκλήρωση της στρατηγικής συμφωνίας με την Intrum σε διάστημα 4,5 μηνών καταδεικνύει την ευελιξία και αποτελεσματικότητα της Τράπεζας Πειραιώς. Μας ενθαρρύνει ιδιαίτερα η επένδυση της Intrum στην Ελλάδα, καθώς συνιστά μία ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

    Τα παραπάνω δήλωσε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, στις 23 Οκτωβρίου όταν και ολοκληρώθηκε η στρατηγική συμφωνία με την Intrum για την ίδρυση της Intrum Hellas, εταιρείας διαχείρισης πιστώσεων, στην Ελλάδα.

    Η στρατηγική συμφωνία αναμένεται να διευκολύνει περαιτέρω την προσπάθεια απομείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Τράπεζας Πειραιώς.

    Στόχος τόσο για την Τράπεζα Πειραιώς όσο και για την Intrum είναι η εξεύρεση αμοιβαία επωφελών και βιώσιμων λύσεων για τους πελάτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους.

    Με τη συμφωνία, η Intrum απέκτησε την πλατφόρμα της Τράπεζας Πειραιώς για την εξυπηρέτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων (AFS) και δημιουργήθηκε η νέα εταιρεία Intrum Hellas, το 80% της οποίας κατέχει η σουηδική εταιρεία Intrum και το υπόλοιπο 20% η Τράπεζα Πειραιώς.

    — Ε. Κ.

    Βαγγέλης Μαρινάκης

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ

    Αίσθηση προκάλεσε στη ναυτιλιακή αγορά η είδηση ότι ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης βρίσκεται στην τελική ευθεία για την υπογραφή της παραγγελίας του πρώτου, παγκοσμίως, μεγάλου τάνκερ VLCC που θα κινείται με καύσιμο LNG. Κίνηση αυτή αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο της ηγετικής θέσης των Ελλήνων εφοπλιστών στην παγκόσμια ναυτιλιακή σκηνή, με έμφαση στο κλάδο των δεξαμενόπλοιων.

    Η ναυτιλιακή του κ. Μαρινάκη, Capital Maritime & Trading, έχει υπογράψει  επιστολή προθέσεων (Letter of Intent) με το ναυπηγείο Hyundai Heavy Industries για την κατασκευή 10 δεξαμενόπλοιων VLCC διπλού καυσίμου, συμπεριλαμβανομένης option για τέσσερα επιπλέον πλοία.

    Για μία ακόμη φορά ο ισχυρός πλοιοκτήτης εμφανίζεται πρωτοπόρος, καθώς κατά τους τελευταίους μήνες υπάρχουν έντονες διεργασίες στη ναυτιλιακή αγορά σχετικά με την κατασκευή υπερδεξαμενόπλοιων, τα οποία θα κινούνται με LNG, με τους μεγάλους ενεργειακούς κολοσσούς, όπως η Shell να αναζητούν τέτοια πλοία προς ναύλωση.

    Παράλληλα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης εμφανίζεται ιδιαίτερα δραστήριος και στην εγχώρια αγορά.

    Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Αττικής έχουν συμφωνήσει να πουλήσουν τη συμμετοχή τους στην Forthnet στην Alter Ego, εταιρεία του ομίλου του επιχειρηματία.

    Την ίδια στιγμή, ο εφοπλιστής επιχειρηματίας προχώρησε σε μία ακόμη κίνηση έκπληξη, αποκτώντας την ταινιοθήκη και το σήμα του τηλεοπτικού σταθμού MEGA. Την πνευματική δηλαδή ιδιοκτησία όσων παρήγαγε ο ιδιωτικός σταθμός στην 25ετή πορεία του, αλλά και τα σήματα τόσο του καναλιού όσο και εκπομπών.

    — Λ. Μ.

    Νίκος Τσάκος

    ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ, ΙΔΡΥΤΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ CEO ΤΗΣ ΤΕΝ

    Σε μία από τις καλύτερες φάσεις του βρίσκεται ο εφοπλιστής Νίκος Τσάκος.

    Η ναυτιλιακή του, Tsakos Energy Navigation (TEN) υλοποιεί το πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου της παραλαμβάνοντας νέα πλοία, ενώ συνεχίζει με επιτυχία τις συμφωνίες μακροχρόνιας ναύλωσης των τάνκερ του, εν μέσω της εκτίναξης των τιμών των ναύλων στα μεγάλα δεξαμενόπλοια.

    Εντός του Οκτωβρίου, η TEN παρέλαβε ένα από τα τέσσερα aframaxes που έχει παραγγείλει, το οποίο ήδη έχει ναυλωθεί μακροπρόθεσμα από μεγάλη αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία, αναμένοντας έσοδα για την ελάχιστη περίοδο ναύλωσης του περίπου 200 εκατ. δολάρια.

    Την ίδια ώρα, στην ηλεκτρονική έκδοση της, η Wall Street Journal έκανε αφιέρωμα στον Έλληνα πλοιοκτήτη και τη σύζυγό του, τη γνωστή σχεδιάστρια Σήλια Κριθαριώτη, κάνοντας λόγο για ένα ελληνικό ζευγάρι που κατάφερε να ενώσει τα διαφορετικά του ταλέντα και να κατακτήσει την επιτυχία σε παγκόσμια κλίμακα, εν μέσω αστάθειας των αγορών, ισχυρού ανταγωνισμού και μιας καταστροφικής κρίσης χρέους που «έσβησε» το 1/4 της οικονομίας της χώρας.

    H TEN, εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από το 2002, διαθέτει στόλο 70 πλοίων αξίας άνω των 2,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της VesselsValue.

    Η ναυτιλιακή μεταφέρει αργό πετρέλαιο και παράγωγα προϊόντα πετρελαίου για λογαριασμό κολοσσών όπως οι Exxon Mobil Corp., Chevron Corp. και Royal Dutch Shell PLC.

    — Λ. Μ.

    Θοδωρής Κυριακού

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ, CEO ANT1 Group

    Στη μυθοπλασία επέλεξε να επενδύσει την φετινή τηλεοπτική χρονιά ο ΑΝΤ1, με τη δραματική σειρά εποχής «Άγριες Μέλισσες» να ξεχωρίζει, καθώς καθήλωσε τους τηλεθεατές από το πρώτο κιόλας επεισόδιο και έχει γίνει πλέον η πιο αγαπημένη συνήθεια.

    Ακολουθώντας τις τάσεις της ευρωπαϊκής τηλεόρασης για σειρές ανάλογου ύφους, ο πρόεδρος του Ομίλου ΑΝΤ1, Θοδωρής Κυριακού, επένδυσε σε μία πρωτότυπη ελληνική παραγωγή κινηματογραφικών προδιαγραφών, κόστους 6 εκατομμυρίων ευρώ, που ήδη φαίνεται να έχει κερδίσει το μεγάλο στοίχημα.

    Τη συνταγή επιτυχίας συνθέτουν η πρωτότυπη ιδέα, το ελληνικό σενάριο με την εξαιρετική και ανατρεπτική πλοκή, το καταξιωμένο καστ ηθοποιών, η κινηματογραφική σκηνοθεσία και ο χρόνος που επενδύθηκε προκειμένου να μελετηθεί και να υλοποιηθεί σωστά.

    Από τους συντελεστές της εμβληματικής σειράς του Mega «Το Νησί», η πρωτότυπη πρόταση του ΑΝΤ1 απευθύνεται σε όλους τους τηλεθεατές, όλων των ηλικιών, καθώς η χρονική περίοδος στην οποία διαδραματίζεται η ιστορία είναι γνώριμη.

    Τα σκηνικά και η ατμόσφαιρα της εποχής ταξιδεύουν τον τηλεθεατή στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν του 1958, στα χρόνια της ανεμελιάς και της ξεγνοιασιάς, γοητεύοντας τον τηλεθεατή, που επιθυμεί να ξεφύγει από τα προβλήματα της πραγματικότητας και να επιστρέψει στο παρελθόν.

    Το μεγάλο αυτό εγχείρημα έχει ήδη στεφθεί με επιτυχία, κάτι που αποδεικνύεται και από τα νούμερα τηλεθέασης που χτυπούν… κόκκινο.

    — Ν. Κ.

    Γιώργος Νίκας

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ, TRADER

    Ο γιoς του «πατριάρχη» της ελληνικής αλλαντοβιομηχανίας, Παναγιώτη Νίκα, είναι με διαφορά ο αρνητικός πρωταγωνιστής του Οκτωβρίου.

    Ο Γιώργος Νίκας, ο οποίος μένει μόνιμα στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης αλλά το τελευταίο διάστημα φέρεται να βρίσκεται στην Ελλάδα, κατηγορείται από τις αμερικάνικες Αρχές για συμμετοχή σε διεθνές κύκλωμα, το οποίο εκμεταλλεύονταν εμπιστευτικές πληροφορίες για να αποκομίζει παρανόμως κέρδη από αγοραπωλησίες μετοχών και παραγώγων.

    Η είδηση έσκασε σαν βόμβα στην ελληνική αγορά, η οποία ξαφνιάστηκε με την εμπλοκή του σε οικονομική απάτη διεθνών διαστάσεων.

    Μάλιστα, στον απόηχο των αποκαλύψεων περί εμπλοκής σε υπόθεση insider trading, ο Γιώργος Νίκας υπέβαλε και την παραίτησή του από τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της «Νίκας», την οποία κατείχε από τον περασμένο Ιούνιο…

    Το κατηγορητήριο που βαραίνει τον 54χρονο επιχειρηματία είναι καταπέλτης. Συνολικά, ο Έλληνας επιχειρηματίας αντιμετωπίζει 31 κατηγορίες που επισείουν σοβαρές ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα.

    Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού δεν αστειεύονται με τέτοιου είδους συμπεριφορές. Ήδη, η πανίσχυρη SEC (Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) έχει «παγώσει» όλα τα περιουσιακά στοιχεία του στις ΗΠΑ ενώ ο ίδιος αναζητείται από τις αμερικάνικες Αρχές.

    Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα αργήσει να ζητηθεί και η έκδοσή του στις ΗΠΑ, προκειμένου να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου και να απολογηθεί για τις πράξεις του.

    Τηλέμαχος Λαβίδας

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ

    Ο Τηλέμαχος Λαβίδας ήταν επίσης από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές του Οκτωβρίου, για τους ίδιους πάνω-κάτω λόγους με τον επιχειρηματία και trader Γιώργο Νίκα.

    Ο Τηλέμαχος Λαβίδας, γιος του ιδιοκτήτη της Lavipharm, Θανάση Λαβίδα, φέρεται να ήταν ένας από τους ανθρώπους που «εφοδίαζαν» με εμπιστευτικές πληροφορίες τον Γιώργο Νίκα, με τον οποίο διατηρούσε, όπως λέγεται, φιλικές σχέσεις. Πληροφορίες στις οποίες είχε πρόσβαση χάρη στη θέση που είχε ο πατέρας Λαβίδας στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας βιοτεχνολογίας Ariad.

    Ο Τηλέμαχος Λαβίδας είναι, ωστόσο, μεταξύ των τριών μελών του κυκλώματος που βρίσκονται ήδη στα χέρια των αμερικανικών Αρχών…

    Αφοί Δομαζάκη

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ, ΒΑΣΙΚΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ CRETA FARMS

    Θα μπορούσαν κάλλιστα να κατέχουν μόνιμη θέση στη στήλη. Αφού εδώ και πολλούς μήνες βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας για όλους τους λάθος λόγους. Και κυρίως για την λυσσαλέα κόντρα που εξακολουθεί να μαίνεται με αμείωτη ένταση, με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς και αλληλοκατηγορίες.

    Μάλιστα, πριν ap;o λίγες μέρες ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης εξαπέλυσε νέα επίθεση στον αδελφό του, Μάνο, κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων για εκδικητικότητα απέναντι στα παιδιά του που απασχολούνται στην εταιρεία.

    Από τον περασμένο μήνα, η οικογένεια Δομαζάκη είναι πλέον και οριστικά έξω από τα διοικητικά πράγματα. Μια εξέλιξη κομβική στην προσπάθεια εξυγίανσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, με δεδομένη την αβεβαιότητα και τις παλινωδίες των αδελφών που δείχνουν να μην κατανοούν την κρισιμότητα των στιγμών.

    Οι πιστώτριες τράπεζες αποφάσισαν να βάλουν τέλος στη «φαρσοκωμωδία», αφού διακυβεύονται πολλά χρήματα και εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

    Έτσι, με δικαστική απόφαση τοποθέτησαν προσωρινή διοίκηση, στην οποία ανέθεσαν την υποχρέωση να αποκαταστήσει την παραγωγική διαδικασία έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία εξεύρεσης νέου στρατηγικού επενδυτή και να την επαναφέρουν στην ομαλότητα.

    Πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, καθώς η εταιρεία έχει καταντήσει «σκιά του εαυτού της» και δεν θυμίζει σε τίποτα το ένδοξο παρελθόν της. Τότε που διοργάνωνε εντυπωσιακές φιέστες σε κεντρικά ξενοδοχεία των Αθηνών για να γιορτάσει την επέκταση της σε νέες και πολλά υποσχόμενες ή για το λανσάρισμα ενός καινοτόμου προϊόντος, το οποίο υποτίθεται θα έκανε θραύση στην αγορά. Φιλόδοξα σχέδια που τελικά «γύρισαν» μπούμερανγκ…

    Νίκη Λυμπεράκη

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ, ANCHORWOMAN

    Η φύση απεχθάνεται τα κενά. Η Νίκη Λυμπεράκη μοιάζει με ικανό, πλην όμως κατά τα άλλα αχαρακτήριστο, όχημα στο τηλεοπτικό τοπίο.

    Τα κατάφερε στη δημοσιογραφική λαοθάλασσα του Σκάι. Τώρα όμως που βγαίνει στο προσκήνιο ως πρωταγωνίστρια στο κεντρικό δελτίο του Open, ξεγυμνώνεται. Οξύνονται ή αμβλύνονται οι αληθινές της δυνάμεις.

    Από τον Σεπτέμβριο που ανέλαβε το κεντρικό δελτίο του Open τα νούμερά της έπεσαν στο γενικό σύνολο αλλά και στο δυναμικό κοινό.

    Όποιος αντικαθιστά το «αραβικό άλογο» που λέγεται Έλλη Στάη (όχι ότι στις μέρες της το κανάλι του Ιβάν Σαββίδη πετούσε με διψήφια νούμερα) με μια συμπαθητική κοινοτοπία, η φύση (εν προκειμένω ο μέσος τηλεθεατής) εκδικείται.

    Το μόνο κοινό στοιχείο των δύο γυναικών ότι πέρασαν από τη Νομική Σχολή Αθηνών (η Έλλη αποφοίτησε…).

    Κύριος οίδε ποια θα την καταβροχθίσει τώρα που το MEGA αναδύθηκε από τις στάχτες του.

    Όχι ότι το κορίτσι του Open δεν μπορεί να εξελιχθεί σε πουλέν. Για τη Νίκη…

    The Usual Suspects

    The people below could make any list of influencers, anytime, which is why we've given them their own.