• What's happening

    Σοκ για Μωραΐτη, Ζηρίδη, Δούκα, Κολέγιο – Τι αλλάζει στην ιδιωτική εκπαίδευση

    • NewsRoom
    Κολλέγιο Αθηνών

    Κολλέγιο Αθηνών


    Την άρση των απολύσεων εκπαιδευτικών στην ιδιωτική εκπαίδευση έθεσαν  οι εκπρόσωποι των Θεσμών, στη συνάντησή που είχαν με τον νέο υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ζητώντας την κατάργηση των ρυθμίσεων που έφερε ο νόμος του Νίκου Φίλη πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

    Η ρύθμιση του νόμου Φίλη ορίζει ότι οι απολύσεις εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία όπως το Κολέγιο Αθηνών, η Σχολή Μωραΐτη ή τα επκπαιδευτήρια Δούκα, πρέπει να είναι αιτιολογημένες, μετά από διετία εργασίας και η αξιολόγηση της αιτιολογίας να γίνεται από τα υπηρεσιακά συμβούλια, που λειτουργούν για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ξεχωριστά. Τα υπηρεσιακά συμβούλια αποτελούνται από εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, των σχολαρχών και του υπουργείου Παιδείας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την έντονη διαφωνία των εκπροσώπων των θεσμών, το υπουργείο Παιδείας αντιπρότεινε να μην γίνεται η εξέταση της αιτιολογίας μιας απόλυσης από αρμόδια επιτροπή του υπουργείου, όπως όριζε ο νόμος, αλλά από νομικούς συμβούλους του κράτους.

    Ωστόσο, οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράζουν ενστάσεις και πάνω στη νέα πρόταση, καθώς θεωρούν πως ο νόμος Φίλη συνιστά παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά και ζητούν να καταργηθεί.

    Υπενθυμίζεται πως λίγο πριν την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης του νόμου Φίλη από την Βουλή, είχε ξεσπάσει ένας «πόλεμος» μεταξύ των ιδιοκτητών των σχολείων και της  Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ). 

    Η Ομοσπονδία κατήγγειλε ένα “τσουνάμι απολύσεων” λίγες μέρες πριν τη ψήφιση του νόμου, κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για “μαύρες μέρες στην ιδιωτική εκπαίδευση”. Την ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες, μέσω του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων  (ΣΙΣ) έκαναν λόγο για ένα «ανάλγητο, καταστροφικό και αντικοινωνικό» νόμο, που εμπόδιζε την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, θα οδηγούσε σε μείωση των υπηρεσιών προς τους μαθητές και θα  απολύσεις βοηθητικού προσωπικού.

    Επιπλέον, οι μεγαλύτερες ενστάσεις πάνω στο θέμα φαίνεται να εγείρονται από το ΔΝΤ, καθώς ανησυχεί πως ένα ανάλογο νομικό πλαίσιο θα  μπορούσε να γενικευθεί σε όλον τον ιδιωτικό τομέα.

    Πηγές που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση υποστήριξαν ότι εάν τελικά παραμείνει η διαφωνία με τους θεσμούς τότε το όλο θέμα θα παραπεμφθεί σε «ανώτατο επίπεδο» προκειμένου να ληφθεί μία πολιτική απόφαση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Απορρίπτει το κάλεσμα Ομπάμα για μείωση του χρέους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Β. Παπαγεωργόπουλος: Επιμένει στην καταδίκη του ο αντεισαγγελέας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: MONO ΕΔΩ: Το βίντεο αφιέρωμα του mononews.gr για την επίσκεψη Ομπάμα (video)



    ΣΧΟΛΙΑ