• What's happening

    Πώς ο Αναστάσης Δαυίδ της 3Ε συνεχίζει την μάχη ενάντια στο Σαββίδη. Πάνω από το 20% το ποσοστό του στην Σουρωτή

    Αναστάσης Δαυίδ.

    Αναστάσης Δαυίδ. CEO Coca Cola HBC


    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο ανελέητος πόλεμος που έχουν κηρύξει ο επικεφαλής της Coca Cola HBC Αναστάσης Δαυίδ και ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης για τον έλεγχο της εταιρείας εμφιάλωσης «Σουρωτή».

    Αναστάσης Δαυἰδ. CEO Coca Cola 3E
    Αναστάσης Δαυἰδ. CEO Coca Cola 3E

    Όπως γράφαμε και χθες στο mononews.gr, ο Αναστάσης Δαυίδ δίνει ουσιαστικά την πρώτη του μάχη από τότε που ανέλαβε τα ηνία της Coca Cola HBC, μία μάχη όχι μόνο ουσίας, αλλά και γοήτρου, καθώς πολλοί θεωρούσαν σχεδόν δεδομένο ότι η Σουρωτή θα κατέληγε στην «αγκαλιά» της Coca Cola, μετά την κίνηση της εταιρείας να αποκτήσει έναντι 1,7 εκατ. ευρώ τον περασμένο μήνα το 15% της Σουρωτής σε πλειστηριασμό. Όμως όλοι υπολόγιζαν χωρίς τον… ξενοδόχο, που σε αυτήν την περίπτωση είναι ο Ιβάν Σαββίδης.

    ivan savidis

    Ο οποίος Ιβάν Σαββίδης επισημοποίησε το φημολογούμενο ενδιαφέρον του για την απόκτηση μετοχών της Σουρωτής, με ανακοίνωση του ομίλου Σαββίδη στην οποία αναφέρεται ότι «σε συνέχεια διαρκών και έντονων εκκλήσεων της τοπικής κοινωνίας, των εργαζόμενων και των μικρομετόχων της «ΣΟΥΡΩΤΗ», ο όμιλος του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, αποφάσισε να προχωρήσει στην απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της», ξεκαθαρίζοντας πως «θα δημιουργηθούν πολλαπλές συνέργειες στο ευρύτερο φάσμα των επιχειρήσεων του ομίλου του Ιβάν Σαββίδη στις χώρες όπου αυτές δραστηριοποιούνται».

    Ο ομογενής επιχειρηματίας δίνει μάλιστα διορία οκτώ ημερών, από την Τρίτη 1 Νοεμβρίου έως την Τρίτη 8 Νοεμβρίου το απόγευμα, στους μετόχους της εταιρείας να του μεταβιβάσουν τις μετοχές του, αν το επιθυμούν.

    Εν τω μεταξύ όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Coca Cola ξεκίνησε ήδη την αντεπίθεσή της, έχοντας ήδη απευθύνει επίσημη πρόσκληση σε όλους τους μικρομετόχους της Σουρωτής, και μάλιστα εγγυώμενη το τίμημα του ενός ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά προς όλους. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλη ανταπόκριση των μετόχων στο κάλεσμα της εταιρείας σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

    Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι η Coca Cola HBC είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος της Σουρωτής με ποσοστό που ξεπερνά το 20%, με τον δήμο Θέρμης να έχει ένα μετοχικό μερίδιο 16%, την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μερίδιο 4,5%, ενώ οι υπόλοιπες μετοχές ανήκουν σε μικρομετόχους.

    Είναι λοιπόν σαφές ότι όποια από τις δύο πλευρές (Coca Cola ή Σαββίδης) καταφέρει να πάρει με το μέρος της τους μικρομετόχους της Σουρωτής, θα αποκτήσει και την πλειοψηφία των μετοχών, με την Coca Cola να έχει βέβαια το προβάδισμα λόγω του ποσοστού που ήδη διαθέτει στην εταιρεία εμφιάλωσης, αν και οι πληροφορίες από τη Θεσσαλονίκη θέλουν σημαντική μερίδα των μικρομετόχων να βλέπει με θετικό μάτι την περίπτωση Σαββίδη – δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαία η αναφορά του ομίλου Σαββίδη στις «διαρκείς και έντονες εκκλήσεις της τοπικής κοινωνίας, των εργαζόμενων και των μικρομετόχων».

    Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό στην περίπτωση της συγκεκριμένης εταιρείας, καθώς η Σουρωτή είναι μία πολυμετοχική εταιρεία, ουσιαστικά λαϊκής βάσης, και έχει έναν ιδιαίτερο κοινωνικό χαρακτήρα και μεγάλη σημασία για την απασχόληση στη περιοχή.

    Επομένως, μπορεί να πει κανείς ότι αυτός ο μεγάλος «πόλεμος» θα κριθεί από την εμπιστοσύνη: ποια από τις δύο πλευρές μπορεί να εμπνεύσει περισσότερη εμπιστοσύνη σε μετόχους και εργαζομένους; Αυτή θα κερδίσει και τα «κλειδιά» της Σουρωτής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι Γερμανοί του Spiegel κλαίνε τα λεφτά τους: “Λίγα ακόμη δισεκατομμύρια για μια καμένη χώρα”

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ευ. Τσοτσορός: 750 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ οι επενδύσεις των ΕΛΠΕ την επόμενη πενταετία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews.gr με 5 δωροεπιταγές από τα Attica συνολικής αξίας 1000 ευρώ 



    ΣΧΟΛΙΑ