• Uncategorized

    Σεισμός στην Ιαπωνία: Η στιγμή που ο εγκέλαδος ισοπεδώνει τη χώρα – Μετασεισμός η σεισμική δόνηση των 7,4 Ρίχτερ (video)

    • NewsRoom
    iaponia seismos


    Η Μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας υποστηρίζει ότι ο δυνατός σεισμός που σημειώθηκε στις 5:59 τα ξημερώματα τοπική ώρα  (22:59 ώρα Ελλάδος), πρόκειται για μετασεισμό του φονικού σεισμού των 8,9 Ρίχτερ του 2011. 

    Τότε ο σεισμός είχε στοιχίσει τη ζωή σε 15.000 ανθρώπους και είχε προκαλέσει βιβλικές καταστροφές στην Ιαπωνία, μεταξύ των οποίων και η καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα.

    Ευτυχώς ο χθεσινός σεισμός είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 5 ανθρώπων και οι ζημιές δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες, σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές.

    https://www.youtube.com/watch?v=eER-kApPOLM

    Λήξη συναγερμού για πιθανό τσουνάμι

    Παρόλο που ο φόβος για την εκδήλωση τσουνάμι ύψους έως και 3 μέτρα ήταν αρκετά μεγάλος, στις 2:52 ώρα Ελλάδος ο συναγερμός υποβαθμίστηκε “σε κατάσταση επιφυλακής” και λίγη ώρα μετά τις 6 το πρωί, σήμανε η λήξη συναγερμού.

    Ωστόσο η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας προειδοποιεί για πιθανούς μετασεισμούς ίδιου μεγέθους – γύρω δηλαδή στους 7 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ – μέσα στις επόμενες 7 ημέρες.

    Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Φουκουσίμα, 61 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Νάμιε. Αμέσως ακολούθησε προειδοποίηση για τσουνάμι, ενώ ακολούθησε και μετασεισμός, μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    https://www.youtube.com/watch?v=shfBukwqWoA

    Το εστιακό βάθος του σεισμού καταγράφηκε στα δέκα χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στο Τόκιο. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ταρακουνήθηκαν κτίρια στην πρωτεύουσα, η οποία βρίσκεται 240 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του επίκεντρου της σεισμικής δόνησης.

    Η αρχική ενημέρωση της μετεωρολογικής και σεισμολογικής υπηρεσίας της Ιαπωνίας έκανε λόγο για κίνδυνο σεισμικών κυμάτων ύψους τουλάχιστον τριών μέτρων κατά τόπους στις βόρειες ακτές της χώρας.

    Σε ορισμένες περιοχές καταγράφηκε ένα πρώτο, μικρό τσουνάμι, όμως υπήρχε κίνδυνος τα επόμενα κύματα να είναι πολύ πιο ισχυρά, σύμφωνα με την αρμόδια ιαπωνική υπηρεσία. Πιο συγκεκριμένα, στο λιμάνι Οναχάμα της Φουκουσίμα, καταγράφηκαν κύματα ύψους 60 εκατοστών, ενώ κύματα 90 εκατοστών κατέγραψαν οι Αρχές στην παραλιακή πόλη Σόμα.

    Λίγο αργότερα, η δημόσια τηλεόραση NHK μετέδωσε ότι στην πόλη Σεντάι καταγράφηκε τσουνάμι 1,4 μέτρων.

    Οι εταιρείες που διαχειρίζονται τους πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της Ιαπωνίας, ανακοίνωσαν ότι καταγράφουν δεδομένα στις εγκαταστάσεις τους, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών Φουκουσίμα Νταϊτσί, όπου είχε σημειωθεί το δυστύχημα τον Μάρτιο του 2011, και Φουκουσίμα Νταϊνί. Η λειτουργία όλων των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών στην περιοχή διακόπηκε, ενώ η κρατική τηλεόραση NHK, επικαλούμενη την εταιρεία Tepco, μετέδωσε ότι διακόπηκε για μία ώρα και 40 λεπτά η ψύξη στον αντιδραστήρα 3 στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊτσί.

    Στις ακτές και των δύο πυρηνικών εργοστασίων καταγράφηκε τσουνάμι ενός μέτρου, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

    Ο πίνακας με τα τσουνάμι που καταγράφηκαν επισήμως μετά τη δόνηση των 7,4 Ρίχτερ

    Κάτοικοι εκκενώνουν τη νομαρχία Μιγιάγκι

    Αυτοκίνητα εγκαταλείπουν την πόλη Ιβάκι


    Η Ιαπωνία βρίσκεται πάνω στο σημείο όπου ενώνονται τέσσερις τεκτονικές πλάκες. Η περιοχή αυτή πλήττεται κάθε χρόνο από το 20% των ισχυρότερων σεισμών που σημειώνονται σε όλο τον κόσμο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ομαδικές απολύσεις: Πως ακριβώς θα γίνονται-Όλες οι λεπτομέρειες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με άδεια χέρια φεύγουν οι Θεσμοί από την Αθήνα-Αδιέξοδο στα εργασιακά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέοι εξοντωτικοί φόροι παντού: σε κινητά, καφέ, τηλεφωνία, ίντερνετ, βενζίνη και ηλεκτρονικό τσιγάρο

     



    ΣΧΟΛΙΑ