• Business

    Σάββας Πελτέκης: Αυτό είναι το “μυστικό” της επιτυχίας της TÜV HELLAS (TÜV NORD)


    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της TÜV HELLAS (TÜV NORD) εξηγεί στο mononews.gr πώς ο φορέας πιστοποίησης καταφέρνει εν μέσω ύφεσης να ξεχωρίζει με τις οικονομικές του επιδόσεις, πετυχαίνοντας τον υψηλότερο τζίρο στην 29ετή λειτουργία του.

     

    Ο Φορέας καταφέρνει να αναπτύσσεται εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ποιες αρχές τον διέπουν;
    Η επιτυχία μας αποτελεί μια ομαδική και συστηματική προσπάθεια προσήλωσης στις ανάγκες των πελατών μας, τις οποίες ικανοποιούμε θέτοντας αυστηρά ποιοτικά κριτήρια εργασίας. Σε μία δύσκολη οικονομικά συγκυρία ενισχύσαμε την αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών μας και στραφήκαμε στρατηγικά προς το εξωτερικό. Η αναγνωρισιμότητα, το κύρος και η προστιθέμενη αξία των πιστοποιητικών της TÜV HELLAS (TÜV NORD) είναι αποτέλεσμα των άριστων και επαγγελματικών μας υπηρεσιών και μας καθιστά τη δεδομένη χρονική στιγμή ηγέτιδα δύναμη στη Χώρα.

    Σάββας Πελτέκης, Διευθύνων Σύμβουλος της TÜV HELLAS (TÜV NORD)
    Σάββας Πελτέκης, Διευθύνων Σύμβουλος της TÜV HELLAS (TÜV NORD)

    Ο Φορέας ξεχωρίζει με τις οικονομικές του επιδόσεις, πετυχαίνοντας τον υψηλότερο τζίρο στην 29ετή λειτουργία του. Σε ποιους άξονες βασίζεται η στρατηγική σας;
    Ξεκάθαρα η Στρατηγική της χαράχτηκε από την πρώτη ημέρα, σε συνεργασία με τον Γιώργο Κεχριμπάρη, στη βάση της σταθερής και συστηματικής παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, στην αναζήτηση και υιοθέτηση καινοτόμων προτάσεων στους τομείς δραστηριοποίησής μας, στη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού μας και στη σύμπλευση με τους πελάτες μας προς τον κοινό στόχο της αριστείας.

    Έτσι καταφέραμε να παρουσιάσουμε εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα για το 2015 αγγίζοντας τα 11,6 εκ. ευρώ τζίρου εργασιών. Το γεγονός συνοδεύεται με αύξηση μεριδίου αγοράς στους τομείς δραστηριοποίησής μας και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη στρατηγική ανάπτυξης που έχουμε χαράξει τα τελευταία χρόνια με τις παρεχόμενες υπηρεσίες στο εξωτερικό, είτε μέσα από τις θυγατρικές του Φορέα μας είτε μέσω των συνεργασιών με τις αντίστοιχες εταιρίες του Ομίλου TÜV NORD σε όλο τον κόσμο. Οι θυγατρικές μας εταιρίες TÜV CYPRUS, TÜV LEBANON & TÜV EGYPT πέτυχαν το 2015 ρεκόρ τζίρου αγγίζοντας 2 εκ. ευρώ.

    Στην Ελλάδα όλες οι Διευθύνσεις του Φορέα – Πιστοποίηση, Βιομηχανικά, Κτιριακά, Ανελκυστήρες, Αγροτικά & Βιολογικά, Εκπαίδευση, Πιστοποίηση Προσώπων- παρουσίασαν αξιόλογα αποτελέσματα μέσα στο 2015 κι εξαιρετικό έργο. Έτσι, καταφέραμε να είμαστε ο 1ος φορέας στους ελέγχους παιδικών χαρών σε Δήμους όλης της χώρας και Πιστοποίησης Υδάτινων Πάρκων και Λούνα Παρκ, παρουσιάσαμε πρώτοι τις νέες εκδόσεις των προτύπων ISO 9001:2015 & ISO 14001:2015 (IRCA approved) εκπαιδεύοντας περισσότερα από 100 άτομα σε δύο μόλις μήνες και ολοκλήρωσαμε την Πιστοποίηση περισσότερων των 2.500 επαγγελματιών σε πλήθος ειδικοτήτων.

    Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που έχετε αναλάβει εκτός συνόρων;

     

    Τα τελευταία χρόνια στραφήκαμε στρατηγικά προς το εξωτερικό βασιζόμενοι στην ποιότητα των υπηρεσιών και την εμπειρία των στελεχών του Φορέα μας γεγονός που επιβραβεύεται από τις διεθνείς αγορές. Με δεδομένη την οικονομική κρίση και αστάθεια στην Ελλάδα η απόφασή μας αυτή έχει αποδειχτεί εξαιρετικά επωφελής. Μόλις το 2015 πετύχαμε ρεκόρ τζίρου με πάνω από 2 εκ. € στο εξωτερικό με παρεχόμενες υπηρεσίες στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή αλλά και Αφρική.

    Έργα ιδιαίτερης σπουδαιότητας αποτελούν για εμάς η παροχή υπηρεσιών commissioning (λειτουργικός έλεγχος και έλεγχος παραλαβής) για την κατασκευή δεξαμενών καυσίμων στο Βασιλικό της Κύπρου για την εταιρεία J&P, στην περιοχή Salalah στο Ομάν για λογαριασμό της MINA GROUP, η πιστοποίηση Φ/Β σταθμών στο Πακιστάν, η επέκταση των δραστηριοτήτων στην Ιορδανία και τη Ρουμανία.

    Αξίζει να σημειώσω πως το 2009 αναλάβαμε τον συντονισμό και τη χάραξη της Στρατηγικής για το TÜV NORD GROUP στα Βαλκάνια και τη Ν.Α. Μεσόγειο [(Κύπρος, Ιταλία, Αίγυπτος, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσσοβο, Κροατία, Λίβανος, Λιβύη, Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία, FYROM) και Μέση Ανατολή (Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα)] και από φέτος ανήκουμε στο Region EUROPE.

     

    Από το 1987 έως σήμερα, ποιοι είναι οι σταθμοί – ορόσημο στην πορεία της TUV HELLAS (TUV NORD);

     

    Ανατρέχοντας στα 29 χρόνια παρουσίας μας στην Ελλάδα νομίζω πως για εμάς υπήρξε καθοριστική η χρόνια του 1990 με την 1η πιστοποίηση από το TÜV CERT ISO 9000 εκτός Γερμανίας (εταιρεία ΒΙΟΚΑΤ) αλλά και την ανάληψη της Επιθεώρησης Επέκτασης των Διυλιστηρίων Ασπροπύργου 1992 έως σήμερα ΔΕΠΑ. Την περίοδο 1998 – 2003 αναλαμβάνουμε την Επιθεώρηση των εγκαταστάσεων για το νέο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και το 2002 – 2004 την επιθεώρηση των περισσότερων και σπουδαιότερων Ολυμπιακών Έργων. Τέλος, το 2012 υπήρξε μια καθοριστική χρονιά που έβαλε τη σφραγίδα της στην εξωστρέφεια του Φορέα με την Εξαγωγή Τεχνογνωσίας καθώς η δραστηριότητά μας στο εξωτερικό φθάνει 15% του συνολικού κύκλου εργασιών.

    Είμαστε υπερήφανοι γιατί έχουμε καταφέρει να συνδέσουμε το όνομά μας με τα μεγαλύτερα έργα Υποδομής και Ανάπτυξης της Χώρας μας, συμβάλλοντας με τις υπηρεσίες μας στην ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων και των κατασκευών, προσφέροντας υπηρεσίες με κύρος, αξιοπιστία, αναγνωρισιμότητα και προστιθέμενη αξία.

    tuv logo
    Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για το μέλλον;
    Τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας με το κύρος και την αξιοπιστία που μας χαρακτηρίζει και που μας έφερε σε αυτό το σημείο. Ένας από τους πρώτους τομείς στους οποίους θα δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση θα είναι η Εξοικονόμηση ενέργειας. Όπως είναι ευρέως γνωστό, η Ε.Ε. επιθυμεί να απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές ενέργειας και τους ανεπαρκείς ενεργειακούς πόρους, ενώ παράλληλα θέλει να συμβάλλει στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Η ενεργειακή απόδοση συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη αυτών των στόχων και στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου με οικονομικώς αποδοτικό τρόπο.

    Για τον λόγο αυτό εξέδωσε την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2012/27/ΕΕ που ενσωματώθηκε πρόσφατα στο Ελληνικό δίκαιο με τον νόμο 4342/2015. Οι ενεργειακοί έλεγχοι που προβλέπονται στην Οδηγία στοχεύουν στην εξοικονόμηση ενέργειας στους τομείς εφοδιασμού, μεταφοράς, διανομής ενέργειας και στην τελική χρήση ενέργειας και πρέπει να διενεργούνται λαμβάνοντας υπόψη τα σχετικά ευρωπαϊκά ή διεθνή πρότυπα, όπως το EN ISO 50001 (συστήματα ενεργειακής διαχείρισης) ή τη σειρά προτύπων EN 16247 (ενεργειακοί έλεγχοι).

    Θα εστιάσουμε ακόμα περισσότερο στον τομέα του Τουρισμού καθώς είναι ο δυναμικότερα αναπτυσσόμενος κλάδος της ελληνικής οικονομίας. Η ποιότητα, η ασφάλεια και η βιωσιμότητα αποτελούν τα βασικά στοιχεία που δίνουν αξία στην παροχή των τουριστικών υπηρεσιών και δημιουργούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις. Η TÜV HELLAS (TÜV NORD) για πάνω από 20 χρόνια πρωτοπορεί στην πιστοποίηση στο χώρο του τουρισμού, διαθέτοντας έμπειρους και καταξιωμένους επιθεωρητές.

    Αλλά και ο τομέας της Πρωτογενούς Παραγωγής θα διαδραματίσει για εμάς σπουδαίο ρόλο καθώς το 2016 σηματοδοτεί μία νέα εποχή στον τομέα των πιστοποιήσεων στον αγροτικό τομέα. Η μεγάλη εξέλιξη έρχεται στα ιδιωτικά πρότυπα GLOBALG.A.P., IFS & BRC τα οποία ουσιαστικά αναβαθμίζονται σε νέες εκδόσεις προσαρμοσμένες στις νέες απαιτήσεις της αγοράς. Ο βασικός άξονας των αλλαγών αφορά στην ποιότητα, στην ασφάλειας των προϊόντων και την ορθολογική χρήση ενέργειας.

     

    Γιατί είναι σημαντικό να είναι πιστοποιημένη μια επιχείρηση;

     

    Η πιστοποίηση αποτελεί διασφάλιση για τον καταναλωτή και για την επιχείρηση διαβατήριο εισόδου στις διεθνείς αγορές. Αυτό από μόνο του την καθιστά απαραίτητη παράμετρο για τη λειτουργία της.

    Ουσιαστικά αυτό που μπορεί να επιτύχει η επιχείρηση σε λειτουργικό επίπεδο είναι ο έλεγχος της ανταποδοτικότητας κάθε δαπάνης για τη μείωση του λειτουργικού της κόστους και η εξέταση των περιθωρίων βελτίωσης της παραγωγικότητάς της.

    Ευρύτερα και μακροπρόσθεσμα επιτυγχάνει την Αναβάθμιση του προϊόντος και των υπηρεσίων της, την Ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του brand, την Ανάδειξη των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, την Ενδυνάμωση των πωλήσεων και σαφέστατα την Ενίσχυση των εξαγωγών και τη Διείσδυση σε νέες αγορές και τομείς δραστηριότητας.
    Όλα τα παραπάνω είναι οι Στόχοι Βελτίωσης ενός Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας κατά ISO 9001 ενός από τα πρότυπα που μπορούν να εφαρμοστούν για τη Βελτίωση Απόδοσης μιας επιχείρησης.

     

    Οι καταναλωτές επιβραβεύουν τέτοιες επιχειρήσεις;

     

    Οι καταναλωτές δεν αντιλαμβάνονται άμεσα την έννοια της πιστοποίησης σε ένα προϊόν ή υπηρεσία που απολαμβάνουν αλλά καταλαβαίνουν αμέσως την ποιότητα του αποτελέσματος που προκύπτει μέσα από μία πιστοποιημένη επιχείρηση. Έτσι η ικανοποίησή τους και η επαναληψιμότητα στην αγορά ή χρήση ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας αποτελεί την πραγματική επιβράβευση της δουλειάς μας και της πιστοποιημένης επιχείρησης.

     

     

    Και για τον δημόσιο τομέα, ποιος ο ρόλος και η συμβολή των υπηρεσιών πιστοποίησης στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας;

     

     

    Δειλά δειλά πολλοί Φορείς, Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Δημοσίου Τομέα εφαρμόζουν και πιστοποιούνται με Συστήματα Ποιότητας. Είναι κοινή διαπίστωση ότι σε κάποιους τομείς του Δημοσίου Τομέα υπάρχει υπερεπάρκεια προσωπικού και φυσικά υποαπασχόληση ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν σε άλλους τομείς τεράστιες ελλείψεις. Ακόμη και στη σημερινή τραγική οικονομική συγκυρία ανακοινώνονται διαγωνισμοί για προσλήψεις προσωπικού τη στιγμή που θα έπρεπε να αξιοποιηθεί πλεονάζον προσωπικό με εύκολες, γρήγορες και άνευ επιπλέον κόστους μετατάξεις μέσα από την εφαρμογή Συστημάτων Ποιότητας, τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν:

    -Μείωση του μεγάλου όγκου και συνεπώς και του δυσβάσταχτου κόστους λειτουργίας του.

    – Ανάπτυξη με την επιτάχυνση απορρόφησης του ΕΣΠΑ, την έγκριση επενδυτικών προγραμμάτων, την προώθηση των Συμβάσεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με ταυτόχρονη αυστηρή εποπτεία και ενδελεχή έλεγχο αξιοποίησης και του τελευταίου Ευρώ.

    – Περιφρούρηση του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων εξασφαλίζοντας για όλους τους πολίτες της χώρας προϊόντα με αμφιμονοσήμαντη αντιστοιχία τιμών και ποιότητας και τα οποία φυσικά θα πρέπει να συμμορφώνονται με την κείμενη νομοθεσία.

    -Αξιοποίηση των στελεχών με κατάλληλη εκπαίδευση, θέτοντας υλοποιήσιμους στόχους, ελέγχοντας αυστηρά την εκπλήρωσή τους, επιβραβεύοντας και αναδεικνύοντας τα αξιότερα από αυτά.

     

    Αν περιγράφατε την TUV HELLAS (TUV NORD) σε λίγες προτάσεις, ποιες θα ήταν;

     

    Είμαστε μέλος του TÜV NORD GROUP που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 70 χώρες, διαθέτει 150 θυγατρικές και απασχολεί 14.000 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων οι 10.000 είναι εξειδικευμένοι επιθεωρητές.

    Είμαστε ένας Ελληνικός Φορέας που από το 1987, που δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα, προσφέρουμε υπηρεσίες Επιθεώρησης – Πιστοποίησης & Εκπαίδευσης με την υπευθυνότητα και την εγκυρότητα ενός ηγετικού brand, συνυφαίνοντας το όνομά μας με την εξέλιξη του τομέα της Ποιότητας στη Χώρα μας.

    Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο και την όρεξη που μας έφτασε έως εδώ ακολουθώντας τις αξίες της Υπευθυνότητας – Διαφάνειας – Αντικειμενικότητας – Ασφάλειας & Καινοτομίας, που αποτελούν την καρδιά της λειτουργίας μας, με στόχο την Παγκόσμια Αποδοχή.



    ΣΧΟΛΙΑ