• Uncategorized

  Σαρρηγεωργίου: Η ασφάλιση αποτελεί ένα εργαλείο απαραίτητο για την οικονομία και την ανάπτυξη

  • NewsRoom

  Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος και CEO Eurolife


  Πριν από λίγη ώρα δημοσιεύτηκε η ετήσια έκθεση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, στην οποία παρουσιάζεται το έργο και οι δράσεις της για το 2022.

  Πέραν των βασικών θεμάτων που απασχόλησαν την ΕΑΕΕ και την ελληνική ασφαλιστική αγορά το έτος που μας πέρασε, η εν λόγω έκδοση περιλαμβάνει στοιχεία για την ευρωπαϊκή και την ελληνική ασφαλιστική αγορά, την πορεία της οικονομίας και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

  Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου δήλωσε: «Το 2022 ήταν μια ακόμη χρονιά γεμάτη προκλήσεις στο παγκόσμιο στερέωμα. Μία από τα σημαντικότερες εξελίξεις του έτους ήταν αδιαμφισβήτητα ο πόλεμος στην Ουκρανία με αλυσιδωτές πολυεπίπεδες επιπτώσεις στις γεωπολιτικές ισορροπίες, την παγκόσμια οικονομία και κοινωνία με την ενεργειακή κρίση, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, την μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού.

  Η κλιματική κρίση παρέμεινε ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Το 2022 οι ωκεανοί ήταν θερμότεροι από ποτέ. Παράλληλα η συχνότητα και η σφοδρότητα των φυσικών καταστροφών συνέχισε να απασχολεί πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα.

  Το επίτευγμα της χρονιάς για την Ελλάδα ήταν η ανάπτυξη της οικονομίας, με την αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα να φτάνει το 5,9% το 2022 σύμφωνα με πλέον πρόσφατη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ. Σε αυτό το περιβάλλον από πλευράς παραγωγής, το 2022 ήταν μία ικανοποιητική χρονιά για την ελληνική ασφαλιστική αγορά καθώς σημειώθηκε αύξηση 4,2%, ακολουθώντας την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας της χώρας.

  Η δουλειά μας είναι να αποζημιώνουμε. Πληρώνουμε περί τα €2,2 δισ. σε αποζημιώσεις το χρόνο δηλαδή περίπου €6 εκατ. την ημέρα. Είμαστε ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής με €17,4 δισ. επενδύσεις (IFRS 31.12.2021) Είμαστε ένας κλάδος ισχυρός, αυστηρά εποπτευόμενος  και αξιόπιστος. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα διαθέτουν δείκτη κάλυψης κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα του 100%.

  Το κενό προστασίας στη χώρα μας αυξήθηκε τη χρονιά που πέρασε καθώς ενώ η οικονομία αναπτύχθηκε και οι πάσης φύσεως κίνδυνοι συνέχισαν να μεγαλώνουν, η διείσδυση των ασφαλειών στην οικονομία μειώθηκε.

  Η ασφάλιση αποτελεί ένα εργαλείο απαραίτητο για την οικονομία και την ανάπτυξη. Βρισκόμαστε καθημερινά δίπλα στον πολίτη και τον επιχειρηματία. Προσφέρουμε πολλά, μπορούμε να προσφέρουμε πολλά περισσότερα μέσω συνεργασίας με το Κράτος, κάτι που θα συνεχίσουμε με σθένος να επιδιώκουμε με σθένος και  το 2023».

  Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια, Ελίνα Παπασπυροπούλου ανέφερε: «Το 2022 ήταν μια χρονιά μεταβολών και εξελίξεων για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, ενώ παράλληλα στο παγκόσμιο και εγχώριο περιβάλλον υπήρξαν μια σειρά από σημαντικές κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές προκλήσεις.

  Κυρίαρχο γεγονός το οποίο καθόρισε τα δεδομένα ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνακόλουθες επιπτώσεις του με την ενεργειακή κρίση και τη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού. Η πανδημία Covid-19 συνέχισε να μας απασχολεί και να επιβάλλει περιορισμούς στη δραστηριότητα κυρίως στις αρχές του έτους, με τους μήνες που ακολούθησαν να χαρακτηρίζονται από περισσότερη ελευθερία. Τα φαινόμενα φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα και τον κόσμο μας υπενθύμιζαν διαρκώς ότι η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

  Σε αυτό το περιβάλλον η ΕΑΕΕ συνέχισε εντατικά και ενέτεινε τη δράση της για την προώθηση των λύσεων που προσφέρει ο κλάδος σε μία σειρά από σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος.

  To 2022 εστιάσαμε στην εξωστρέφεια του κλάδου σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό ενισχύσαμε τις δράσεις ενημέρωσης των εκπροσώπων της πολιτείας και των φορέων  ενώ  εγκαινιάσαμε κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων με τους Έλληνες ευρωβουλευτές. Για πρώτη φορά παρουσιάσαμε την Ελληνική ασφαλιστική αγορά στους Lloyd’s στο Λονδίνο. Διοργανώσαμε ενημερωτικές εκδηλώσεις με θεματολογία  Sustainability, Πληθωρισμό & Ασφάλιση  και Cyber Insurance σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

  Παράλληλα, ασχοληθήκαμε, όπως πάντα, με τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν την ασφαλιστική αγορά όπως οι Φυσικές Καταστροφές,  η Ασφαλιστική Απάτη, το Δικαίωμα στη Λήθη».

  Διαβάστε επίσης:

  Κατάργηση του φόρου 15% στα ασφάλιστρα ζητούν οι ασφαλιστές  ΣΧΟΛΙΑ