• Uncategorized

    Πόσοι φόροι επιτέλους; Μετά από καθυστέρηση 5 μηνών να συμφωνήσουν, τώρα αυξάνουν τον ΦΠΑ!


    Ειλημμένη φαίνεται πως είναι η απόφαση για την αύξηση από την 1η Ιουλίου του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, μία αύξηση που μπορεί να μοιάζει αμελητέα, όμως δεν είναι καθόλου ασήμαντη και θα επιβαρύνει τους καταναλωτές με δυσανάλογο κόστος, σε μια μεγάλη γκάμα από προϊόντα και υπηρεσίες.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κυβέρνηση και δανειστές έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την αύξηση του συντελεστή, με στόχο την αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ κατά 400 με 500 εκατομμύρια ευρώ.

    Βέβαια, κανείς δε φαίνεται να λαμβάνει υπ’ όψιν του το προφανές: ότι δηλαδή με την αύξηση του ΦΠΑ θα μειωθεί (πάλι) η κατανάλωση, με αποτέλεσμα τελικά τα έσοδα από τον ΦΠΑ όχι μόνο να μην αυξηθούν, αλλά τελικά να μειωθούν – κι αυτό γιατί η αύξηση των φόρων βοηθά στην αύξηση των εσόδων μέχρι ενός σημείου, αλλά όχι σε μία ήδη καθημαγμένη και υπερφορολογημένη οικονομία – δε χρειάζεται κανείς να είναι πτυχιούχος οικονομολόγος για να το γνωρίζει αυτό…

    Έτσι, με ευθύνη της κυβέρνησης και των δανειστών, η χώρα μπαίνει σε έναν νέο φαύλο κύκλο υπερφορολόγησης που θα αποδώσει λιγότερα από τα αναμενόμενα έσοδα, με αποτέλεσμα να χρειαστούν νέα μέτρα για να καλυφθεί το έλλειμμα αυτό, που με τη σειρά τους επίσης θα αποτύχουν (γιατί θα είναι πάλι αντιαναπτυξιακά), και ούτω καθεξής – με άλλα λόγια, θα δούμε να παίζεται ξανά το ίδιο έργο, στο οποίο είμαστε ταυτόχρονα θεατές και πρωταγωνιστές…

    Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει στην πράξη για την τσέπη μας αυτή η φαινομενικά μικρή αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, αρκεί να δούμε σε ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα υπάρξουν αυξήσεις λόγω της απόφασης αυτής. Για παράδειγμα:

    1. Επηρεάζονται όλα τα συσκευασμένα είδη διατροφής, από μακαρόνια και ρύζια μέχρι ψωμί του τοστ, σοκολάτες, καφέ και μπαχαρικά, αλλά και χυμοί και αναψυκτικά.
    2. Στο αυξημένο ΦΠΑ εντάσσεται φυσικά και ο κλάδος της εστίασης – άρα, αυξημένες τιμές σε εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, catering και άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες.
    3. Στις μεταφορές, η αύξηση του ΦΠΑ αναμένεται να επηρεάσει τα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς (όχι μόνο στα λεωφορεία και το μετρό, αλλά και σε πλοία, τρένα, αεροπλάνα), καθώς και το κόμιστρο των ταξί.

    Προσθέστε σε όλα αυτά και υπηρεσίες όπως η επισκευή και η συντήρηση παλαιών κατοικιών, οι αγορές λουλουδιών, φυτών και ζωοτροφών, αλλά και τις υπηρεσίες που παρέχουν διάφοροι καλλιτέχνες, όπως συγγραφείς και συνθέτες, και γίνεται φανερό ότι η αύξηση αυτή δεν αφήνει σχεδόν κανέναν και τίποτα ανεπηρέαστο.

    Και τα χειρότερα έρχονται, καθώς αλλαγές εξετάζονται και στον κατώτατο συντελεστή ΦΠΑ του 6%, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταφερθούν σε ακριβότερο συντελεστή οι εφημερίδες, τα βιβλία και τα περιοδικά, ενώ ας μην ξεχνάμε πως τον Ιούλιο τίθεται σε εφαρμογή το δεύτερο κύμα αυξήσεων του ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά που μέχρι πρότινος απολάμβαναν ειδικό μειωμένο συντελεστή.

    Αν συγκρίνουμε αυτήν την απίστευτη φοροεπιδρομή με τα όσα υποσχόταν προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογική πολιτική που δήθεν θα ακολουθούσε, δύο είναι τα τινά: ή ο ΣΥΡΙΖΑ μας έλεγε απροκάλυπτα, κραυγαλέα ψέματα, ή τελικά είμαστε όλοι πλούσιοι και άρα η κυβέρνηση τηρεί απόλυτα τη δέσμευσή της «να πληρώσουν οι πλούσιοι»…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Γιατί η Eurobank SEC χτυπάει την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς;



    ΣΧΟΛΙΑ