ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στο Ιράν και στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ η Αθήνα παίρνει μια σειρά από πρωτοβουλίες με πρώτη την στήριξη της Κύπρου.
Απο την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε το αίτημα της κυπριακής πλευράς και έστειλε δύο φρεγάτες και μαχητικά αεροπλάνα. Μια κίνηση που ακολούθησαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία.
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως η Ελλάδα του 2026, δεν είναι η Ελλάδα του 2019. Και όπως λένε αυτό δεν έγινε αυτόματα ούτε τυχαία. Έχουμε αναπτύξει μια σειρά από συμμαχίες με χώρες όπως οι ΗΠΑ, αλλά και με ευρωπαϊκές χώρες όπως η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και με αραβικές χώρες όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία ενώ έχουν ενισχυθεί οι ένοπλες δυνάμεις μας.
Με αφορμή την απόφαση για αποστολή ελληνικής δύναμης στην Κύπρο από τους πρώτους μήνες κιόλας που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την κυβέρνηση της χώρας, το 2019 έχει πάρει μια σειρά από δύσκολες αποφάσεις, δείχνοντας αποφασιστικότητα και ηγετικά χαρακτηριστικά σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Όπως:
– Τον Μάρτιο του 2020 που προχώρησε στο lockdown για τον κορονοϊό, σώζοντας ζωές. Η Ελλάδα όπως υπενθυμίζουν τα ίδια στελέχη μάλιστα τα πήγε πολύ καλύτερα από άλλες χώρες, από εκείνες που άργησαν να πάρουν μέτρα.
– Την αποτροπή της υβριδική επίθεση στον Εβρο και κατάφερε από τότε να καταστήσει τα ελληνικά σύνορα, ευρωπαϊκά σύνορα.
– Το καλοκαίρι του 2020 επίσης ο πρωθυπουργός αποφάσισε να βγει ο στόλος και τα υποβρύχια στη Μεσόγειο οδηγώντας στη συνέχεια τον Ταγίπ Ερντογάν να αλλάξει στάση έναντι της Ελλάδας όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές.
– Το 2022 στήριξε χωρίς αστερίσκους την Ουκρανία, την ώρα που από πολλούς θεωρούνταν σίγουρη η επιτυχία της εισβολής Πούτιν υποστηρίζουν από την κυβέρνηση.
– Τελος τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε τις φρεγάτες και τα F-16 στην Κύπρο, πριν ακόμα φτάσουν Γάλλοι, Βρετανοί και Γερμανοί.
Σε κάθε περίπτωση σε μια περιόδο που το τοπίο είναι ρευστό λόγω των διεθνών εξελίξεων η ηγετική ομάδα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τον σχεδιασμό της δείχνοντας αποφασιστικότητα και σταθερότητα με γνώμονα το εθνικο συμφέρον και την ασφάλεια των πολιτών όπως τονίζουν από το Μαξίμου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δωρεά για τους γιατρούς στα νησιά από τον Στ. Χατζηιωάννου: Το παρασκήνιο, πώς ο Ά. Γεωργιάδης «κλείδωσε» τη συμφωνία
- Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Επιπτώσεις και Στρατηγικές Επιλογές για την Ελλάδα
- Η… μίρλα για την Κύπρο, οι πύραυλοι AMRAAM για τις «Οχιές», τα ραντεβού του Πιέρ, η μάζωξη στο Αρσάκειο και τα γενέθλια του ΚΜ
- Τράπεζα Κύπρου: Εξαγορές σε 3 κλάδους, προανήγγειλε ο Πανίκος Νικολάου
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.