• Διεθνής πολιτική

    Ο Ερντογάν επιθεώρησε το στρατό στα σύνορα, oι Κούρδοι καλούν τον Άσαντ να επέμβει

    • NewsRoom


    Τα τουρκικά στρατεύματα που συμμετέχουν στις επιθέσεις κατά των Κούρδων της Συρίας επιθεώρησε αιφνιδιαστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Έπειτα από 6 ημέρες στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι οποίες προκαλούν την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους επισκέφθηκε το στρατηγείο των επιχειρήσεων στην παραμεθόριο επαρχία Χατάι συνοδευόμενος από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων και τον υπουργό Άμυνας, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

    Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης ο Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι οι επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) θα συνεχιστούν «έως επιτευχθεί το (προσδοκώμενο) αποτέλεσμα», σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε η τουρκική προεδρία.

    Την ίδια ώρα, πάντως, οι κουρδικές αρχές της αυτόνομης περιφέρειας της Αφρίν, στη βόρεια Συρία, απεύθυναν έκκληση στη συριακή κυβέρνηση να υπερασπιστεί τα σύνορα της περιοχής με την Τουρκία, με μια ανακοίνωση που ανάρτησαν στον επίσημο ιστότοπό τους.

    “Καλούμε το συριακό κράτος να εξασκήσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στην Αφρίν και να προστατεύσει τα σύνορά του με την Τουρκία από τις επιθέσεις του Τούρκου κατακτητή (…) και να αναπτύξει τις συριακές ένοπλες δυνάμεις για να διασφαλίσει τα σύνορα της περιοχής της Αφρίν” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Πάντως, η Τουρκία έλαβε την τυπική στήριξη του ΝΑΤΟ, καθώς σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει “το δικαίωμα να αμύνεται” αλλά “με αναλογικό και μετρημένο τρόπο”.

    “Η Τουρκία είναι μια από τις χώρες του ΝΑΤΟ που έχει υποφέρει περισσότερο από την τρομοκρατία. Όλες οι χώρες έχουν δικαιώμα να αμύνονται αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με αναλογικό και μετρημένο τρόπο” ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Στόλτενμπεργκ. Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα “ενημέρωσε αυτήν την εβδομάδα τους συμμάχους της για την επιχείρηση στη βόρεια Συρία”, ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.

    Εν τω μεταξύ, η Ερυθρά Ημισέληνος της Τουρκίας προετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη είσοδο προσφύγων από την περιοχή της Αφρίν.

    Στην Αφρίν κατοικούν περίπου 324.000 άνθρωποι και πάνω από το ένα τρίτο από αυτούς είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Το 60% χρειάζονταν ήδη ανθρωπιστική βοήθεια, πριν ξεσπάσουν οι νέες συγκρούσεις που τους φέρνουν πλέον αντιμέτωπους με τον κίνδυνο του θανάτου, του τραυματισμού ή μιας νέας εκτόπισης.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters ο πρόεδρος της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου Κερέμ Κινίκ είπε ότι η οργάνωση ετοιμάζεται για να στεγάσει 50.000 ανθρώπους σε πέντε διαφορετικούς καταυλισμούς κοντά στην Αφρίν. Τρεις νέοι καταυλισμοί κατασκευάζονται στα βορειοανατολικά της Αφρίν, κοντά στην περιοχή Αζάζ της Συρίας, όπου αναμένεται να κατευθυνθούν οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού την παραμονή της επετείου των Ιμίων



    ΣΧΟΛΙΑ