• Διεθνής πολιτική

    ΝΥΤ: Το Ισραήλ συζητάει συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων

    • NewsRoom
    Άνδρες της Χαμάς με μάσκες και όπλα


    Συμφωνία με τη Χαμάς φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση του Ισραήλ προκειμένου να απελευθερωθούν όλοι οι Ισραηλινοί άμαχοι που βρίσκονται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

    Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, η Χαμάς και το Ισραήλ διαπραγματεύονται δύο προτάσεις απελευθέρωσης ομήρων. Το αμερικανικό δίκτυο επικαλείται αξιωματούχους που έχουν ενημερωθεί για τις συνομιλίες.

    Κύριος διαμεσολαβητής είναι το Κατάρ ενώ συμμετέχουν επίσης ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, ανέφερε το δημοσίευμα.

    Μια από τις προτάσεις που συζητούνται αναφέρει πως η Χαμάς θα απελευθερώσει 10 έως 20 άμαχους ομήρους – συμπεριλαμβανομένων Ισραηλινών γυναικών και παιδιών καθώς και ξένων, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών – με αντάλλαγμα μια σύντομη παύση των μαχών, δήλωσε ένας αξιωματούχος.

    Αυτό θα μπορούσε να ακολουθηθεί από την απελευθέρωση περίπου 100 αμάχων, εάν τηρηθούν οι όροι, είπαν.

    Σε αντάλλαγμα, η Χαμάς ζητά μια σύντομη παύση, περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια, καύσιμα για τα νοσοκομεία και την απελευθέρωση γυναικών και παιδιών που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές, σύμφωνα με την πηγή.

    Αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ισραηλινές αρχές έχουν εκφράσει αβεβαιότητα σχετικά με την απελευθέρωση των κρατουμένων τους.

    Η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ομάδες κρατούν περίπου 240 άτομα ως ομήρους στη Γάζα, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους. Λιγότεροι από τους μισούς από αυτούς είναι πολίτες, δήλωσε ένας αξιωματούχος. Η Χαμάς έχει αρνηθεί να απελευθερώσει οποιονδήποτε από τους ισραηλινούς άνδρες στρατιωτικής ηλικίας που κρατά στη Γάζα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

    Διαβάστε επίσης

    Μεσανατολικό: Διακόπηκαν οι απομακρύνσεις ξένων πολιτών και τραυματιών μέσω της διάβασης της Ράφα προς την Αίγυπτο

    Εγγονή του ηγέτη της Χαμάς, Χανίγε, σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στη Γάζα

    Μπλίνκεν: Αυτές είναι οι βασικές αρχές για το σχέδιο της επόμενης μέρας στη Γάζα



    ΣΧΟΛΙΑ