• Business

    Μυτιληναίος – Περιστέρης- ΕLPEDISON: Bras de fer στην ενέργεια


    Ο κλάδος της ενέργειας είναι το νέο “πεδίο μάχης” των “παραδοσιακών” επιχειρηματικών. Τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ δείχνουν ότι εξελίσσεται μια μάχη ¨στήθος με στήθος” μεταξύ του επίμονου μεγαλοκατασκευαστή Γεώργιου Περιστέρη της ΗΡΩΝ (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και  του  φιλόδοξου business man Ευάγγελου Μυτιληναίου με την Protergia. Σημαντικό ρόλο στην “αναμέτρηση” παίζει η Elpedison, θυγατρική της ΕΛΠΕ και της ιταλικής Edison, η οποία προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια σε μεγάλους οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές της μεσαίας και χαμηλής τάσης. Στην Elpedison, εκτός των ΕΛΠΕ και τη Edison, μετέχουν και ο όμιλος Μπόμπολα με την Ελλάκτωρ και ο όμιλος Στασινόπουλου με τη Χαλκόρ.

    Οι εταιρείες που ανταγωνίζονται τη ΔΕΗ έχουν μπει δυναμικά στην αγορά. Οι “παραδοσιακοί” επιχειρηματίες με προωθητικές ενέργειες έχουν καταφέρει το τελευταίο διάστημα να αποσπάσουν πάνω από 60.000 πελάτες (σε μετρητές) από τον leader της αγοράς.

    Γρηγόρης Στεργιούλης. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΠΕ
    Γρηγόρης Στεργιούλης. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΠΕ

    Περιορίζεται η κυριαρχία της ΔΕΗ

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ έχει πέσει στο 93,47%, με τους τρεις μεγαλύτερους ιδιώτες παρόχους να ξεπερνούν το 6%.

    Το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην προμήθεια ρεύματος μετά τη ΔΕΗ έχει η Ηρων με περίπου 1,92%. Η Ηρων είναι κοινοπραξία της ελληνικής ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, της γαλλικής Gdf Suez και της Qatar  Petroleum. Ακολουθεί η Elpedison, η κοινή εταιρεία των Ελληνικών Πετρελαίων, της ιταλικής Edison με 1,76%, η Protergia με 1,4% , η NRG με 0,46% ,η Green με 0,33%, ενώ Volterra και Watt & Volt έχουν από 0,31%.

    Ceo Elpedison – Michel Piguet
    Ceo Elpedison – Michel Piguet

    Η κατάταξη διαφοροποιείται στη χαμηλή τάση, δηλαδή στους μικρότερους καταναλωτές όπου το μεγαλύτερο ποσοστό έχει η Elpedison με 0,89% και ακολουθεί ο Ήρωνας με 0,58%, η Protergia με 0,37%, η Watt & Volt με 0,31% και έπονται Green και NRG.

    Βάσει του 3ου Μνημονίου η ΔΕΗ θα πρέπει να μειώσει το μερίδιο αγοράς κατά 25% ως το 2018 και να το περιορίσει στο 50% της αγοράς το 2020.

    Γιώργος Περιστέρης : Ο επίμονος μεγαλοκατασκευαστής

    Ο επιχειρηματίας αποτελεί έναν από τους ισχυρούς πόλους της οικονομικής ζωής της χώρας. Έχοντας ξεπεράσει με ολύμπια ψυχραιμία, για όσους τον γνωρίζουν από κοντά, τη διετία 2011-2012 όταν η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο ταμπλό του Χρηματιστήριου άγγιξε τα 50 σεντς, έχει φιλοσοφήσει την ελληνική πραγματικότητα.

    Από την υπογραφή των συμβολαίων για την εξαγορά του 25% της ΗΡΩΝ ΙΙ από την θυγατρική της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Κατάρ (QPI) έναντι 58 εκατ. δολαρίων
    Από την υπογραφή των συμβολαίων για την εξαγορά του 25% της ΗΡΩΝ ΙΙ από την θυγατρική της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Κατάρ (QPI) έναντι 58 εκατ. δολαρίων

    Με την υποστήριξη στο μετοχικό κεφάλαιο από τρεις μεγάλους ομίλους, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (50%), την GAZ DE FRANCE SUEZ (50%) και την QATAR PETROLEUM INTERNATIONAL (25% της ΗΡΩΝ ΙΙ), οι φιλοδοξίες για είναι μεγάλες. Στρατηγική συνεργασία έχει και με την BMW που ως αντικείμενο έχει την παροχή δωρεάν ηλεκτρικής ενέργειας στους νέους ιδιοκτήτες BMW i3, η οποία μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες έως και για 100.000 χλμ.

    Ο όμιλος των εταιρειών ΓΕΚ και ΤΕΡΝΑ ήδη από το 1998 έχει τοποθετηθεί στρατηγικά στην αγορά της παραγωγής ενέργειας αναπτύσσοντας τα πρώτα του αιολικά πάρκα, ενώ συνέχισε το 2004 το ευρύ επενδυτικό του πρόγραμμα στον χώρο των θερμικών εργοστασίων με την κατασκευή μονάδας 147 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο. Η ΗΡΩΝ, με δυο εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 600 MW, έχει επενδύσει περισσότερα από 400 εκ. ευρώ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

    Μυτιληναίος: Τιμές προς όφελος του καταναλωτή

    Η Protergia του ομίλου Μυτιληναίου, είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας και το 2015, παρά τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της εγχώριας ενεργειακής πολιτικής, συνέχισε να ενδυναμώνει την παρουσία της στη λιανική αγορά με ανταγωνιστικές χρεώσεις και καινοτόμες υπηρεσίες, ενισχύοντας το μερίδιο τόσο στη μέση τάση όσο και στους οικιακούς καταναλωτές. Για φέτος στόχος της Protergia είναι η ενίσχυση της σχέσης με τον καταναλωτή και η αύξηση της αναγνωρισιμότητας του brand και βέβαια η ενίσχυση του μεριδίου της στην αγορά, ώστε να επωφεληθεί στο μεγαλύτερο βαθμό από την απευευθέρωση στην αγορά λιανικής.

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, ετών 61. Επικεφαλής Protergia
    Ευάγγελος Μυτιληναίος, ετών 61. Επικεφαλής Protergia

    Ο επικεφαλής του ομίλου «Μυτιληναίος», Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε συνέντευξη του στο Euractiv εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές των ιδιωτικών εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, που «παλεύουν» για να αποσπάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο.

    Ερωτηθείς για τις πολύ υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, ειδικά σε σύγκριση με τη γειτονική Βουλγαρία, και το τι πραγματικά αποτρέπει τη μείωση των τιμών αυτών, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σημείωσε: «Δυστυχώς, η κατάρρευση των τιμών της βενζίνης, του πετρελαίου, του αερίου, του άνθρακα κλπ δεν έχει επηρεάσει δραματικά τις τιμές του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα. Τον προηγούμενο μήνα, χαμηλότερες τιμές τέθηκαν από τους ιδιωτικούς παρόχους, πολύ χαμηλότερες από τη ΔΕΗ. Έχω την αίσθηση ότι στους επόμενους μήνες ο ανταγωνισμός θα αρχίσει βαθμιαία να φέρνει κάποια οφέλη στον καταναλωτή».

    Στο χώρο των ΑΠΕ το χαρτοφυλάκιο του ομίλου  διαθέτει 1301 MW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, στα αιολικά πάρκα διαθέτει 36 MW είναι σε λειτουργία και 130 MW σε κατασκευή. Στα φωτοβολταϊκά διαθέτει 14 MW σε λειτουργία και στα υδροηλεκτρικά 6 MW σε λειτουργία.



    ΣΧΟΛΙΑ