• Business

    Λύσσανδρος Τσιλίδης: Το “last minute” θα σώσει τους ξενοδόχους τη φετεινή τουριστική χρονιά;


    Στις κρατήσεις της “τελευταίας στιγμής” (last minute) επενδύουν οι έλληνες ξενοδόχοι αφού λίγες ημέρες πριν απο τις αργίες του Πάσχα, υπάρχει αυξημένη διαθεσιμότητα δωματίων με τις τιμές να έχουν προσαρμοστεί σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής. Οσον αφορά στους “κερδισμένους” αυτής της τουριστικής χρονιάς, αναμφίβολα είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις των Ιονίων Νήσων, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά και ο αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Γαλιατσάτος.

    Σύμφωνα με στοιχεία του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων κ.Λύσσανδρο Τσιλίδη, “αυτή τη στιγμή ανοδικά κινείται μόνο η αγορά των οργανωμένων τουριστικών πακέτων. Αντιθέτως, οι απευθείας κρατήσεις στα ξενοδοχεία, ανάλογα με τον προορισμό, παρουσιάζουν μεικτές τάσεις”.

    Σε γενικές γραμμές υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία στις τάξεις των ταξιδιωτικών πρακτόρων και ξενοδόχων ότι η τουριστική κίνηση την πασχαλινή περίοδο, στο τέλος, μπορεί να κινηθεί ανοδικά.

    Για το κοινό, πάντως, είναι θετικό το γεγονός ότι φέτος το Πάσχα πέφτει πιο αργά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Κι αυτό, γιατί θα έχουν ανοίξει περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου. Η μεγάλη διαθεσιμότητα δωματίων και η περιορισμένη ως συνήθως αυτή την εποχή εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση δημιουργούν συνθήκες μεγαλύτερου ανταγωνισμού και άρα καλύτερων τιμών, προσφορών και εκπτώσεων. Και βέβαια, το σίγουρο είναι ότι την ταξιδιωτική κίνηση θα ευνοήσει η απόφαση μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς –που συμπίπτει με την ημέρα του Πάσχα– για τις 3 Μαΐου.

    TSILIDIS

    Οπως επισημαίνει ο κ.Τσιλίδης, οι πωλήσεις των οργανωμένων ταξιδιωτικών πακέτων σε βασικούς προορισμούς της χώρας για την πασχαλινή περίοδο εμφανίζουν αύξηση από 7% έως και 12%. Αντίστοιχα, θετικές τάσεις στην αγορά των οργανωμένων πακέτων, με κυρίαρχο στοιχείο τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής, είχαμε και στο πρόσφατο τριήμερο της 25ης Μαρτίου. Οι κρατήσεις για την πασχαλινή περίοδο κινούνται ανοδικά τόσο προς ορεινούς όσο και προς νησιωτικούς προορισμούς.

    Ο κ. Τσιλίδης επισημαίνει ότι οι τιμές έχουν προσαρμοστεί από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και από τους ξενοδόχους στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα μας. Σε ελληνικούς προορισμούς οι κρατήσεις γίνονται για 4 ή για 5 ημέρες. Τα πακέτα ποικίλλουν, ενώ μεγάλη είναι η προσφορά των all inclusive, κυρίως από υψηλών κατηγοριών μονάδες που τα τελευταία χρόνια επιλέγουν όλο και περισσότερο οι Ελληνες, προκειμένου να ελέγξουν το κόστος των διακοπών τους. Προσφορές υπάρχουν και για οικογένειες με παροχές δωρεάν διαμονής ενός ή ακόμη και δύο παιδιών. Επιπλέον, παρέχονται διευκολύνσεις πληρωμών με άτοκες δόσεις.

     

    galiatsatos-spiros

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, διαπιστώνει κινητικότητα και σε ό,τι αφορά στην αγορά πακέτων για προορισμούς του εξωτερικού. Βέβαια και στη χώρα μας οι επιλογές των ταξιδιωτών που θα βγουν εκτός συνόρων έχουν επηρεαστεί από το αρνητικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Ωστόσο σημαντική ζήτηση παρατηρείται για την Ιταλία και για άλλους κλασικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς που δεν έχουν επηρεαστεί από το αρνητικό κλίμα των τελευταίων ημερών. Σταθερή παραμένει επίσης η ζήτηση και για πιο μακρινούς προορισμούς, όπως η Νοτιοανατολική Ασία, που διατηρεί πιστή πελατεία από τη χώρα μας.

    Την αισιοδοξία του ότι οι προορισμοί του Ιονίου θα είναι κερδισμένοι κατά τη φετινή πασχαλινή περίοδο εκφράζει ο αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Γαλιατσάτος. Ειδικότερα, για την Κέρκυρα, τον πλέον παραδοσιακό προορισμό των Ελλήνων για την πασχαλινή περίοδο, προεξοφλεί ότι θα κινηθούν έντονα ανοδικά οι κρατήσεις τόσο από τον εγχώριο όσο και από τον εισερχόμενο τουρισμό.

    spyros galiatsatos

    Από την ελληνική αγορά προβλέπει ότι θα κυριαρχήσει η τάση των κρατήσεων τελευταίας στιγμής, με ευκαιρίες προσφορών που θα αναζητηθούν είτε απευθείας από τα ξενοδοχεία είτε μέσω εξειδικευμένων διαδικτυακών τόπων και γραφείων. Ο κ. Γαλιατσάτος επισημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερα ξενοδοχεία ανοιχτά σε σχέση με άλλες χρονιές και με καλύτερες τιμές, λόγω της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας δωματίων.

    Επίσης, με αφορμή το Πάσχα έχουν γίνει κρατήσεις μέσω οργανωμένων πακέτων διακοπών από Ιταλούς τουρίστες για την περίοδο από τις 29 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου.

    Θετικό στοιχείο για την άνοδο της ταξιδιωτικής κίνησης φέτος στα νησιά του Ιονίου χαρακτηρίζει το γεγονός της αύξησης των πτήσεων και των συνδέσεων από εταιρείες χαμηλού κόστους.



    ΣΧΟΛΙΑ