• Uncategorized

    Ιταλικό δημοψήφισμα: “Ωρολογιακή βόμβα” στα θεμέλια της Ευρωζώνης που απειλεί και την Ελλάδα


    Με κομμένη την ανάσα περιμένουν οι αναλυτές το ιταλικό δημοψήφισμα, καθώς η 4η Δεκεμβρίου μπορεί να αποτελέσει “την αρχή του τέλους για την Ευρωζώνη”, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν και σε πρόσφατο δημοσίευμά τους οι Financial Times.  

    Το διαβολικό σενάριο που ξεκίνησε από τη επιλογή των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ΕΕ και συνεχίστηκε με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ετοιμάζεται να ολοκληρωθεί με τον χειρότερο τρόπο, ο οποίος έχει “τρομάξει” ακόμα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Για την  ελληνική πλευρά, το ιταλικό δημοψήφισμα έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις συζητήσεις γύρω από το ελληνικό χρέος. Στο επερχόμενο Εurogroup, μια μέρα μετά το Ιταλικό Δημοψήφισμα, ο ESM αναμένεται να παρουσιάσει τα σχέδια του για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Μια πολιτική αστάθεια στην Ευρωζώνη είναι το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελληνική πλευρά.

    Το Δημοψήφισμα πέφτει πάνω σε μια κρίσιμη περίοδο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης του ιταλικού τραπεζικού συστήματος. Στο επίκεντρο βρίσκεται η ανακεφαλοποίηση της τράπεζας Monde dei Paschi di Siena. To σχέδιο προβλέπει την άμεση συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους 5 δισ. ευρώ. Αλλά όλοι οι υποψήφιοι “επενδυτές” έχουν κάνει πίσω ενόψει του δημοψηφίσματος, με πρώτο το κρατικό fund του Qatar που επρόκειτο να “βάλει” 2 δισ. ευρώ. Κάτι που ενδεχομένως αναγκάσει τη Ρώμη να λάβει μερίδιο στην τράπεζα και τους πιστωτές να υποβληθούν σε μια συμφωνία ανταλλαγής χρέους με μετοχές, οδηγώντας σε ισχυρές απώλειες για τους επενδυτές, όπως εξηγεί η Goldman Suchs.

    Εάν ο Renzi “ηττηθεί”, το “νοικοκύρεμα” των τραπεζών της χώρας, οι οποίες είναι αντιμέτωπες με αμέτρητα κόκκινα δάνεια, αναμένεται να καθυστερήσει επικίνδυνα.

    Το ελληνικό πρόβλημα χρέους μπορεί να αποτελεί ένα διαφορετικό ζήτημα, αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως θα υπάρχει η απαραίτητη ηρεμία εάν σκάσει η βόμβα της Ιταλίας, παρά το ευνοϊκό κλίμα που έχει επιτευχθεί με κόπο στις προηγούμενες συναντήσεις.

    Η ιταλική βόμβα θα σκάσει στη… Γαλλία;

    Όπως εξηγούν οι Financial Times, το δημοψήφισμα έχει σημασία γιατί θα μπορούσε να επιταχύνει την πορεία της Ιταλίας προς την έξοδο από το ευρώ.  Στις 5 Δεκεμβρίου η Ευρώπη μπορεί να ξυπνήσει με έναν άμεσο κίνδυνο αποσύνθεσης.

    Και αυτό καθώς, πέρα των οικονομικών συνεπειών, ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η πολιτική κρίση που θα ακολουθήσει στην Ιταλία.

    Ένα  “όχι” στο δημοψήφισμα είναι πιθανό να οδηγήσει στη παραίτηση του κ. Ρέντσι και την ενίσχυση δυνάμεων όπως το Κόμμα Πέντε Αστέρων του Γκρίλο, που τάσσονται υπέρ της εξόδου από το ευρώ. Μια τέτοια εξέλιξη σε μια από τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρωζώνης θα έτριζε τα θεμέλια του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Το “όχι” στο Δημοψήφισμα μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει στην ενίσχυση του λαϊκισμού σε όλη την Ευρωζώνη. Και από την Ιταλία το πρόβλημα να περάσει άμεσα στην Γαλλία, όπου η  Λε Πεν, που εκπροσωπεί τον ευρωσκεπτικισμό, ετοιμάζεται ενισχυμένη για τις προεδρικές εκλογές. Και εάν η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, οδηγηθεί σε μια απόφαση για … Frexit, τότε μπορεί κάποιος να πει πως  η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τελειώσει το επόμενο πρωί.

    “Μια έξοδος της Γαλλίας ή της Ιταλίας από το ευρώ, εξηγούν οι Financial Times, θα επιφέρει το μεγαλύτερο default στην ιστορία. Οι ξένοι κάτοχοι ιταλικού ή γαλλικού χρέους σε ευρώ θα πληρωθούν με το ισόποσο της λίρας ή του φράγκου. Αμφότερα θα υποτιμηθούν. Αφού οι τράπεζες δεν υποχρεούνται να διακρατούν κεφάλαιο έναντι των τοποθετήσεών τους σε κρατικό χρέος οι απώλειες θα οδηγήσουν πολλές τράπεζες σε άμεση πτώχευση. Η Γερμανία τότε θα συνειδητοποιήσει ότι το τεράστιο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει τα μειονεκτήματά του. Υπάρχει πολύς γερμανικός πλούτος εν αναμονή πτώχευσης.”
    “Τι μπορεί να γίνει για να αποτραπεί κάτι τέτοιο;  Αρχικά η Μέρκελ θα πρέπει να αποδεχτεί αυτό που αρνήθηκε το 2012, έναν οδικό χάρτη προς μια πλήρη δημοσιονομική και πολιτική ένωση. Η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει τον ESM, το μηχανισμό διάσωσης, που δεν είναι σχεδιασμένος για να αντιμετωπίσει χώρες του μεγέθους της Ιταλίας ή της Γαλλίας.”

    Είναι αυτό έστω και λίγο πιθανό; “Σκεφτείτε το ως εξής: αν ρωτήσετε την Γερμανίδα καγκελάριο αν θέλει ευρωομόλογα θα σας απαντήσει όχι. Αλλά αν πρέπει να διαλέξει μεταξύ των ευρωομολόγων και της εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ η απάντησή της μπορεί να είναι διαφορετική. Η απάντηση εξαρτάται επίσης από το εάν η ερώτηση θα γίνει πριν ή μετά τις γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου.”

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το Brexit κατέστρεψε την αγορά ακινήτων στο Λονδίνο – Βουτιά στις τιμές εμπορικών και των γραφείων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΚΤ: Γιατί η κεντρική τράπεζα της Ευρώπης φοβάται τον Τράμπ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Eurogroup: Το ΔΝΤ συμφωνεί να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα – Mέτρα για το χρέος εξετάζει ο ESM



    ΣΧΟΛΙΑ