• Uncategorized

    ΗΠΑ: Η τουρκική Halkbank γλιτώνει προς το παρόν τη δίωξη και τα πρόστιμα

    • NewsRoom


    «Ανάσα» για την τουρκική τράπεζα Halkbank κέρδισε ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία οι αμερικανικές αρχές καλούνται να παύσουν προσωρινά τη δίωξή της τράπεζας για παραβίαση του εμπάργκο στο Ιράν.

    Ομοσπονδιακό εφετείο των ΗΠΑ εξέδωσε προσωρινή διαταγή ασφαλιστικών μέτρων με την οποία παύει η δίωξη της τουρκικής τράπεζας, τουλάχιστον μέχρι οι δικαστές να αξιολογήσουν «άλλα αιτήματα» που έχει υποβάλλει.

    Η Halkbank είχε προηγουμένως επιδιώξει την απόρριψη της υπόθεσης, αρνούμενη να δηλώσει αν είναι ένοχη ή αθώα, ωστόσο το αίτημά της απορρίφθηκε. Έτσι η τράπεζα προχώρησε σε έφεση και τώρα το τριμελές δευτεροβάθμιο εφετείο θα κληθεί να αποφασίσει σύντομα για την τύχη της.

    Οι εισαγγελείς θεωρούν ότι η τράπεζα φυγοδικεί. Ζητούν μάλιστα από το δικαστήριο να την καταδικάσει σε προσβολή του δικαστηρίου και να επιβάλει πρόστιμα μέχρι να αρχίσει να απαντά στις κατηγορίες.

    Οι ΗΠΑ κατηγορούν από τον Οκτώβριο επίσημα την Halkbank, η οποία ανήκει στην τουρκική κυβέρνηση, ότι παρείχε βοήθεια στο Ιράν εξασφαλίζοντας στην Τεχεράνη πρόσβαση σε δισεκατομμύρια δολάρια εσόδων από πώληση πετρελαίου τα οποία παρέμεναν παγωμένα σε λογαριασμούς στις ΗΠΑ.

    Ένας ανώτερος σύμβουλος της τράπεζας έχει ήδη καταδικαστεί για την υπόθεση, ενώ ένα στέλεχος ομολόγησε την ενοχή του ως ενορχηστρωτής του σχεδίου. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ασκεί πιέσεις στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ προκειμένου να παρέμβει για την εκτόνωση ή την παύση της δίωξης.



    ΣΧΟΛΙΑ