• Business

    Γιώργος Τσακίρης: Ο φόρος διαμονής υπονομεύει το τουριστικό προϊόν


    Οριζόντιος φόρος για το τουριστικό προϊόν χαρακτηρίζεται από τους τουριστικούς επιχειρηματίες ο φόρος διαμονής που θεσπίστηκε ανά ημερήσια χρήση δωματίου, σουίτας, διαμερίσματος ή ενιαίας κατοικίας και θα εφαρμοστεί από την 1/1/2018, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει και ο Πρωθυπουργός στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

    Ο φόρος διαμονής καθορίζεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, αργά χθες το βράδυ, σε ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων στα 0,50 ευρώ, για τα τρία αστέρια στο 1,5 ευρώ, για τέσσερα αστέρια, στα τρία (3) ευρώ ενώ για ξενοδοχεία πέντε αστέρων στα τέσσερα (4) ευρώ. Για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ο φόρος είναι 0,25 ευρώ για δωμάτια 1-2 κλειδιών, ενώ για τρία κλειδιά αυξάνεται σε 0,5 ευρώ και για τέσσερα κλειδιά σε 1 ευρώ.

    Εν τω μεταξύ, όπως είχε επισημανθεί από την 1η Ιουνίου καταργείται η έκπτωση στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος και Σίφνος.

    konsolas

    Για το θέμα αυτό επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών για το τέλος διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, κατέθεσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας.

    Ο κ. Κόνσολας χαρακτηρίζει καταστροφική τη συγκεκριμένη επιλογή για τον ελληνικό τουρισμό, ιδιαίτερα μάλιστα όταν η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει.

    Ο βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρεται, επίσης, στις αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις που έχει υποστεί ο τουρισμός τον τελευταίο χρόνο και έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του.

    Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι “η επιβολή τέλους διανυκτέρευσης σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία είναι ένας νέος οριζόντιος φόρος, που θα έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες, όπως και η νέα αύξηση του ΦΠΑ που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Θα προκαλέσει μείωση των κρατήσεων ενώ θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση. Το συγκεκριμένο μέτρο δεν πρόκειται να αποδώσει, όπως δεν απέδωσε και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ“.

    tsakiris xee

    Οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις, με αιχμή του δόρατος ο φόρος διαμονής, υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού και διογκώνουν τα προβλήματά του, επεσήμανε, χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ.Γιώργος Τσακίρης, σε εκδήλωση του ΞΕΕ στην Κέρκυρα όπου έγινε ενημέρωση για την κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων. Ο κ.Τσακίρης, τόνισε ότι η αρρύθμιστη αγορά των κατοικιών που διατίθενται προς μίσθωση σε τουρίστες, αποκτά μέρα με τη μέρα εκρηκτικές διαστάσεις, υποχρεώνοντας τον κλάδο των καταλυμάτων σε ανασύνταξη, συσπείρωση και περιφρούρηση της ποιότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

    Αναφερόμενος στα στοιχεία της μελέτης του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για τα Ιόνια νησιά, όπου καταδεικνύει αύξηση 30% του ξενοδοχειακού δυναμικού της συγκεκριμένης περιοχής τη 15ετία 2000‐2015, πραγματοποιώντας αντίστοιχα στροφή προς ποιοτικότερες και πιο προσωποποιημένες υπηρεσίες, επισήμανε ότι αναδεικνύει σταθερά ενθαρρυντική εικόνα για τον τουρισμό της Περιφέρειας και υπογράμμισε ότι η κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων ενώνει το σύνολο των τουριστικών καταλυμάτων υπό ενιαίο σύστημα κατάταξης με δικλείδες ποιοτικής διασφάλισης.

    Σημείωσε επίσης ότι θα δοθεί ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη του θεσμού του “Ελληνικού Πρωινού”, που στηρίζει και ταυτόχρονα ενώνει την τοπική οικονομία σε προσφορά ποιοτικών τοπικών προϊόντων στο πρωινό των τουριστικών καταλυμάτων.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας κ. Παναγιώτης Μπράμος επισήμανε το μέγιστο πρόβλημα του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία, καθώς και μια σειρά από προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν τα ξενοδοχεία με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, όπως οι υπέρογκες αμοιβές για συγγενικά δικαιώματα, ο μη καθορισμός του αντιτίμου για την χρήση αιγιαλού και παραλίας για τις όμορες στον αιγιαλό ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, η αδυναμία ανταπόκρισης της τοπικής αυτοδιοίκησης και γενικά της Πολιτείας σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των δημόσιων υποδομών και δικτύων.

    Η μελέτη του ΙΤΕΠ

    Σύμφωνα με τα “Τουριστικά χαρακτηριστικά των Ιονίων Νήσων”, όπως αυτά αποτυπώθηκαν σε μελέτη του ΙΤΕΠ, τα οποία παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση του ΞΕΕ, από το 2000 έως το 2015 τα ξενοδοχεία των τριών ανώτερων κατηγοριών αυξήθηκαν κατά περίπου 53% και τα ξενοδοχεία των δύο χαμηλότερων κατηγοριών κατά 19%. Το μέσο μέγεθος των ξενοδοχείων πέντε αστέρων μειώθηκε από 223 δωμάτια το 2000 σε 156 δωμάτια το 2015, ενώ των τετράστερων ξενοδοχείων μειώθηκε από 114 δωμάτια το 2000 σε 99 δωμάτια το 2015.

    Οι συνολικές αφίξεις στα ξενοδοχεία κατέγραψαν σημαντική αύξηση από το 2000 ως το 2014, αρκετά υψηλότερη από το μέσο όρο της επικράτειας, χάρη στις πολύ μεγάλες αυξήσεις που κατέγραψαν οι αφίξεις των αλλοδαπών τουριστών (+61%), καθώς την ίδια περίοδο σημειώθηκε μείωση των αντίστοιχων αφίξεων των ημεδαπών (‐20%). Η ίδια τάση παρατηρήθηκε και στις διανυκτερεύσεις ημεδαπών και αλλοδαπών τουριστών στα ξενοδοχεία της περιφέρειας.

    Ωστόσο, η εποχικότητα αφίξεων στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων το 2014 είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της επικράτειας κατά 46,4%, βάσει του δείκτη HHI, και κατά 38,5% βάσει του δείκτη Gini. Αντίστοιχα, η εποχικότητα διανυκτερεύσεων το 2014 είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της επικράτειας κατά 31,3%, βάσει του δείκτη HHI, και κατά 25,2% βάσει του δείκτη Gini. Ενώ η εποχικότητα δαπανών την ίδια χρονιά είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της επικράτειας κατά 31,9%, βάσει του δείκτη HHI, και κατά 23,9% βάσει του δείκτη Gini.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/article-thriler-me-ptisi-tis-egyptair-me-proorismo-to-kairo-exafanistike-to-aeroplano/46493

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/mia-orea-istoria-pos-eftase-i-idomeni-na-metatrapi-se-mia-paragkoupoli-en-oligis-favela/46508



    ΣΧΟΛΙΑ