• Business

    Γ. Ζαρολιάγκης: Ποιός είναι αυτός που θέλει να βάλει σε τάξη τα ΕΛΤΑ;


    Το πρόβλημα της ρευστότητας, σύμφωνα με τον νέο επικεφαλής, Γιάννη Ζαρολιάγκη, είναι καθοριστικής σημασίας για την επόμενη μέρα των ΕΛΤΑ. Μαζί με την νέα πρόεδρο, Ευ. Σταυράκη, θα κληθούν έως το καλοκαίρι να αναζητήσουν ρευστότητα.

    Ο νέος διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Γιάννης Ζαρολιάγκης.
    Ο νέος διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Γιάννης Ζαρολιάγκης.

    Μετά τους ατυχείς χειρισμούς με το ΤΤ, φαίνεται ότι τα ΕΛΤΑ αλλάζουν σελίδα. “Με το καλημέρα” της ανάληψης των καθηκόντων του στο “τιμόνι” των ΕΛΤΑ ,ο οικονομολόγος manager, Γιάννης Ζαρολιάγκης, έχει αντιληφθεί τα “κακώς κείμενα” και τις “αδυναμίες” του οργανισμού.

    η εφοριακός, Φρόσω Σταυράκη, ως νέα πρόεδρος των Ελληνικών Ταχυδρομείων.
    η εφοριακός, Φρόσω Σταυράκη, ως νέα πρόεδρος των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

    Θεωρείται ως ένας “άνθρωπος της αγοράς” με σημαντική εμπειρία στα χρηματιστηριακά δρώμενα. Ξέρει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους και βάζει προτεραιότητες. Ο ίδιος με πολυετή θητεία σε θέσεις ευθύνης, τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, απορρίπτει το σενάριο αποκρατικοποίησης, αν και παραδέχεται ότι και αυτή η επιλογή, δηλαδή το να διατηρηθεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρα των ΕΛΤΑ, έχει το κόστος της.

    ScreenHunter_423 Feb. 25 17.15
    Τα προβλήματα
    Σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις του οργανισμού , το 2015:
    -Διπλασιάστηκαν οι αρνητικές ταμειακές ροές,
    -Οι οφειλές δημοσίου και ασφαλιστικών ταμείων αναρριχήθηκαν στα 55 εκατ. ευρω
    -Διπλασιάστηκε το «άνοιγμα» των ΕΛΤΑ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στα 115 εκατ. ευρω
    -Αυξήθηκε 1% το κόστος δανεισμού
    Τα σχέδια
    Ψηλά στην ατζέντα είναι η καταβολή των αποζημιώσεων από τις υπηρεσίες «Καθολικής Υπηρεσίας», οι οποίες προσεγγίζουν τα 40 εκατ. ευρώ. Στο πλάνο ανάπτυξης του οργανισμού, υπό την διοίκηση Ζαρολιάγκη- Σταύράκη, είναι μεταξύ άλλων η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του δικτύου με νέα προϊόντα, αλλά και η δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, σε συνεργασία με την Τράπεζα Αττικής και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ Κωστής Μελαχροινός.
    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ Κωστής Μελαχροινός.

    Η νέα διοίκηση θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΤΑ, κ. Κωστή Μελαχροινό, ο οποίος εφήρμοσε ένα μεγάλο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Μεταξύ άλλων ο κύριος Μελαχροινός “άνοιξε το δρόμο” για είσοδο των Ταχυδρομείων στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και για συμμετοχή στον διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίηση του εμπορευματικού κέντρου του Θριασίου .
    Το βιογραφικό
    Ο οικονομολόγος Γιάννης Ζαρολιάγκης, έχει διατελέσει επιτελικό στέλεχος στη χρηματιστηριακή εταιρεία Solidus Securities, ενώ το 2012 είχε οριστεί πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στον Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

    Ο οικονομολόγος Γιάννης Ζαρολιάγκης.
    Ο οικονομολόγος Γιάννης Ζαρολιάγκης.

    Ο Γιάννης Ζαρολιάγκης κατάγεται απ’ τη Κερατέα, είναι γνώστης των εγχωρίων και των διεθνών αγορών αφού υπήρξε τραπεζικός διαπραγματευτής για πολλά χρόνια στο dealing room της Commonwealth Bank of Australia.
    Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε στην Nuntius Χρηματιστηριακή και στην συνέχεια Value Capital Χρηματιστηριακή όπου υπήρξε μέτοχος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
    Είναι κάτοχος, πτυχίου του Οικονομικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό (Masters Degree) από το πανεπιστημίου Univercity of New South Wales Sydney Australia.



    ΣΧΟΛΙΑ