ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η κίνηση στα Στενά του Ορμούζ παραμένει δραματικά περιορισμένη, με τις διελεύσεις να είναι μειωμένες κατά 95% σε σχέση με τα προ του πολέμου επίπεδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ναυλομεσιτικής Clarksons.
Οι επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές κατά τη διάρκεια της τρίτης εβδομάδας της σύγκρουσης έχουν μειώσει σημαντικά τη δυνατότητα διέλευσης, ενώ με βάση τα στοιχεία της ναυλομεσιτικής μόνο 10 δεξαμενόπλοια, με συνολική χωρητικότητα 10 εκατ. βαρελιών, αποχώρησαν από τον Περσικό Κόλπο την προηγούμενη εβδομάδα. Έναντι 250 δεξαμενόπλοιων χωρητικότητας 300 εκατ. βαρελιών την εβδομάδα υπό κανονικές συνθήκες.
Παράλληλα, υπάρχουν εικασίες για «συμφωνίες» και «διόδια» που χρεώνει το Ιράν, επισημαίνει ο managing director της Clarksons, Στίβεν Γκόρντον.
Σύμφωνα με το tradewinds υπάρχουν αναφορές ότι το Ιράν φέρεται να έχει ήδη επιβάλει «διόδια» σε ορισμένα πλοία ύψους 2 εκατ. δολ. για τη διέλευση από το Ορμούζ.
H πρακτική αυτή αντανακλά ένα νέο «κυρίαρχο καθεστώς» επισήμανε σε δηλώσεις του ο Αλαεντίν Μπορουτζέρντι, μέλος της εθνικής επιτροπής ασφαλείας του Ιράν, όπως ανέφερε η κρατική τηλεόραση Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB).
Ο Μπορουτζέρντι υποστήριξε ότι «η χρέωση 2 εκατ. δολαρίων ως τέλη διέλευσης από ορισμένα πλοία που περνούν από το Στενό του Ορμούζ αντικατοπτρίζει τη δύναμη του Ιράν».
«Τώρα, επειδή ο πόλεμος έχει κόστος, φυσικά πρέπει να το κάνουμε αυτό και να πάρουμε τέλη διέλευσης από τα πλοία που περνούν από το Στενό», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός έχει ζητήσει τη δημιουργία ενός «ασφαλούς διαδρόμου» για την αποχώρηση των εγκλωβισμένων πλοίων και ναυτικών.
Οι επιπτώσεις στην αγορά ενέργειας είναι ήδη αισθητές. Τα φορτία αργού πετρελαίου και LNG που βρίσκονται εν πλω έχουν μειωθεί κατά 10% έως 15% από τις αρχές Μαρτίου.
Παράλληλα, περίπου το 8% των πολύ μεγάλων τάνκερ (VLCC) παραμένουν εγκλωβισμένα δυτικά των Στενών του Ορμούζ, ενώ στα μικρότερα product tankers και τα πλοία μεταφοράς LNG και LPG, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 4%.
Την ίδια ώρα οι ναύλοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με την Clarksons τα spot κέρδη για τα τάνκερ VLCC κυμαίνονται στα 227.000 δολ. ημερησίως, ενώ τα τα μικρότερης χωρητικότητας δεξαμενόπλοια MR, στα 52.000 δολ. την ημέρα.
Σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα διαμορφώνονται τα ναύλα στα πλοία μεταφοράς LNG που ανέρχονται στα 150.000 δολ. ημερησίως, ενώ στα 74.000 δολ. διαμορφώνονται αυτά των VLGC.
Διαβάστε επίσης:
Η ναυτιλία της Ιταλίας θρηνεί: Πέθανε ο ιταλός εφοπλιστής Σαλβατόρε Λάουρο σε ηλικία 75 ετών
Ιράν: Το Ορμούζ είναι ανοιχτό σε όλα τα πλοία εκτός από πλοία που συνδέονται με «εχθρούς»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πάσχα στον «Ελληνικό Κόσμο»: Πασχαλινό Camp για παιδιά από 5 – 12 ετών
- Δίκη για Τέμπη: Διακόπηκε για 1η Απριλίου – Φώναζαν συνθήματα οργισμένοι οι συγγενείς των θυμάτων
- Live: H εξειδίκευση των μέτρων στήριξης ύψους 300 εκατ. ευρώ – Έως 4 εκατ. οδηγοί θα λάβουν το fuel pass
- Κύπρος: Προβληματισμός για τον τουρισμό μετά τις ταξιδιωτικές οδηγίες της Βρετανίας για το νησί
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.