• Top Stories

    Επιμένει η κυβέρνηση για αλλαγή κλίματος στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας


    Στόχος να κλείσει η διαπραγμάτευση για το πακέτο των έμμεσων φόρων και του «κόφτη» και να κατατεθεί την Τρίτη το νομοσχέδιο ώστε να ψηφιστεί έως την Κυριακή από τη Βουλή.

    Με το οικονομικό επιτελείο να αναλώνεται στην εξεύρεση ιδεών για την επιβολή νέων έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δισ ευρώ, αλλά και με τον δημοσιονομικό «κόφτη» να αποτελεί μία επώδυνη ρύθμιση στο διηνεκές, η κυβέρνηση εξακολουθεί να περιγράφει την επικείμενη συμφωνία με τους δανειστές περίπου ως την οριστική έξοδο από την κρίση και το ξεκίνημα μίας νέας εποχής.

    Ωστόσο, αν και οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, το οποίο θα παρουσιαστεί ως το αντίβαρο των νέων σκληρών μέτρων, μοιάζουν να έχουν «κολλήσει» στο Euro Working Group, οι κυβερνώντες εξακολουθούν να μιλούν για συμφωνία που δίνει προοπτική, εγγυάται τη σταθερότητα και οδηγεί στην ανάπτυξη.

    Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ το βράδυ της Πέμπτης, υποστήριξε ότι οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους σηματοδοτούν το πέρασμα από την αβεβαιότητα στη σταθερότητα και εισάγουν τη χώρα σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και αισιοδοξίας.

    Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει τη γραμμή ότι υπάρχει «αλλαγή κλίματος στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας» με τη διαφαινόμενη συμφωνία Ελλάδας και δανειστών.

    Στο μεταξύ πάντως σε επίπεδο τεχνοκρατών οι διαπραγματεύσεις προχωρούν ικανοποιητικά μόνο για το πακέτο των έμμεσων φόρων και του «κόφτη». Τα δύο αυτά θέματα θα αποτελούν τους κύριους άξονες του νομοσχεδίου, που πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαίου. Η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι διαπραγματεύσεις και το νομοσχέδιο να κατατεθεί μέχρι την Τρίτη, ώστε να ψηφιστεί έως την Κυριακή 22 Μαίου, χωρίς να χρειαστούν κατεπείγουσες διαδικασίες στη Βουλή.

    Το Μαξίμου προσπαθεί να «καλμάρει» τις αντιδράσεις της αγοράς, αλλά και τους φόβους ότι θα υπάρξει νέο κύμα ύφεσης εξαιτίας των νέων φόρων, διαβεβαιώνοντας ότι η δόση που θα εκταμιευτεί από το δανειακό πρόγραμμα μετά τη συμφωνία θα είναι «ενισχυμένη» και θα περιλαμβάνει ένα επιπλέον ποσό που θα διατεθεί για την εξόφληση των υποχρεώσεων του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα. Τη διαβεβαίωση έδωσε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μιλώντας στο ΣΕΤΕ, προσθέτοντας ότι με τα χρήματα αυτά, αλλά και εκείνα από το ΕΣΠΑ, η πραγματική οικονομία θα ενισχυθεί με περίπου 10 δις ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/pira-lefkou-ikou-pros-ti-vretania-gia-endechomeno-brexit/45045

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/protofanes-o-ch-spirtzis-stamataei-tin-idiotikopiisi-tis-egnatias-odou/44897



    ΣΧΟΛΙΑ