• Business

    Ποιες τράπεζες “απειλεί ” το “κανόνι” της Ηλεκτρονικής Αθηνών


    Οι τραπεζίτες βρίσκονται σε “αναμμένα κάρβουνα”. Τα υψηλόβαθμα στελέχη των πιστωτικών ιδρυμάτων προσπαθούν να διαχειριστούν μια πρωτοφανή κρίση στο λιανεμπόριο. Πάνω που είχε καταλαγιάσει ο θόρυβος με τις δύο μεγάλες αλυσίδες σούπερ μαρκετ (Βερόπουλος, Μαρινόπουλος) , τώρα επανέρχονται οι φόβοι στην αγορά, με αφορμή την πτώχευση της Ηλεκτρονικής  Αθηνων.

    Στα γραφεία των τραπεζών έχει σημάνει συναγερμός. Κυριολεκτικά η καρδιά τους έχει πάει στην Κούλουρη”. Οι τραπεζίτες τρέμουν στην κυριολεξία το ενδεχόμενο να σκάσουν δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ που βρίσκονται στον κλάδο του λιανεμπορίου.  Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να τινάξει στον αέρα το τραπεζικό σύστημα αλλά και την αγορά, γιατί οι μεγάλες αλυσίδες στην αγορά λιανικής έχουν χρέη όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και σε προμηθευτές.

    stroutsis

    Στην περίπτωση των σούπερ μαρκετ, η κατάσταση είχε φτάσει στο σημείο “μηδέν”. Εκατοντάδες ακάλυπτες επιταγές είχαν σκάσει με αποτέλεσμα να “απειλούνται” με λουκέτο εκατοντάδες οι προμηθευτές .

    Για την υπόθεση της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ , οι συσκέψεις σε Εurobank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα είναι συνεχής. Τα “ανοίγματα” της αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών προσεγγίζουν τα 53 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα μισά αφορούν τις συγκεκριμένες πιστώτριες τράπεζες και τα άλλα μισά τους προμηθευτές. Ωστόσο, η κατάσταση φαίνεται να είναι ελεγχόμενη μιας και τα δάνεια καλύπτονται κατά ένα μέρος από ακίνητα και εγγυήσεις.

    ScreenHunter_529 Apr. 14 22.36

    Οι εξελίξεις δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Με δεδομένη την κατάσταση στην αγορά αλλά και την πιστωτική ασφυξία το πρόβλημα οξύνεται και το ενδεχόμενο κατάρρευσης και άλλων επιχειρήσεων εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για ολόκληρο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας.



    ΣΧΟΛΙΑ