• Οικονομία

    Χρήστος Σταϊκούρας: Βήμα-βήμα η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα – Η πολιτική μας δεν έχει ταξικό πρόσωπο

    Παράταση έξι μηνών στις πάγιες δαπάνες – Ολόκληρο το νέο χρονοδιάγραμμα

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Η Ελλάδα βήμα βήμα επιστρέφει στην κανονικότητα, η εμπιστοσύνη ανακτάται, το κλίμα βελτιώνεται, ανέφερε πριν από λίγο, από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού συνεδρίου ο υπουργός οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

    Όπως είπε υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης για το 2020 2,8%.

    Αναφέρθηκε στους πέντε στόχους του οδικού χάρτη της κυβέρνησης υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι στόχος είναι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας με αύξηση της παραγωγικότητας και ενίσχυση της εξωστρέφειας. Το 2019 ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 2% και το 2020 στο 2,8%. «Το 2020 είναι καλύτερη χρονιά σε όρους οικονομικής μεγέθυνσης, τουλάχιστον διπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Επιδιώκουμε την αύξηση των επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ ώστε να φτάσουμε στα προ κρίσης επίπεδα».

    Όπως είπε η κυβέρνηση προχωρά την υλοποίηση των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων και σημείωσε: «Συμφωνήσαμε με τους θεσμούς, παρότι υπάρχει πάνω από 1 δισ. δημοσιονομικό κενό, το 2020 να προχωρήσουμε σε επιστροφή φόρων 1,2 δισ. ευρώ».

    Όπως είπε η κυβέρνηση παίρνει πρωτοβουλίες για τη διεύρυσνη της φορολογικής βάσης ώστε να επιβραβευτούν οι συνεπείς φορολογούμενοι και αυτό θα επιτευχθεί μέσα από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, τους ελέγχους στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

    «Η πολιτική μας δεν έχει ταξικό πρόσωπο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας πως υψίστης σημασίας θέμα όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά και για το σύνολο της οικονομίας, είναι η ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, κάτι που θα επιτευχθεί μέσα από τη συρρίκνωση των κόκκινων δανείων.

    Όπως είπε ο υπουργός την επόμενη εβδομάδα θα νομοθετηθεί το σχέδιο «Ηρακλής» ώστε να ξεκινήσει η υλοποίησή του άμεσα, κάτι που οδηγήσει σε μείωση του αποθέματος των κόκκινων δανείων σε ποσοστό άνω του 40%.

    Αναφέρθηκε ακόμα στην θεσμοθέτηση του πτωχευτικού των ιδιωτών και στην ενίσχυση ρευστότητας των των τραπεζών.



    ΣΧΟΛΙΑ